adscode
adscode

Özel Akşam Lisesi Öğrencilerine Ankara Zulmü

Akşam lisesi öğrencilerinin "öğrencilerin başarısız oldukları en fazla 4 dersten sınava girme hakkı", yanlış şekilde uygulanıyor. Öğrenciler bugün Ankara'da bir çok sınava girmek zorunda kalacak.

Özel Akşam Lisesi Öğrencilerine Ankara Zulmü
Lise
 Milli Eğitim Bakanlığı , Özel Akşam Liseleri’ne, aynı statüdeki kolejlerden farklı olarak merkezi sınav şartı getirmesinin ardından şimdi de Ankara şartı koştu. Ağustos ayında açıklanan, “öğrencilerin başarısız oldukları en fazla 4 dersten sınava girme hakkı”yla ilgili eğitim-yılı başlamadan herhangi bir adım atmayan Bakanlık, bu ihmalinin bedelini, bugün Ankara’da birden fazla sınava sokarak öğrencilere ödetiyor. 
Gündüz ortaöğretim (lise) devam edemeyen 18 yaşını doldurmuş, 2 yıl sınıfta kalarak ortaöğretim kurumlarından örgün eğitim dışına çıkmış öğrencilerle sonradan eğitimlerini tamamlamak isteyen beklemeli ve okul dışında kalmış bireylere eğitim-öğretim imkanı sağlayan Özel Akşam Liseleri’ne ilişkin Milli Eğitim Bakanlığı’nın izlediği politikalar, buradaki öğrencileri mağdur etmeye devam ediyor. Ağırlıklı olarak çalışan insanların akşam saatlerinde devam ettiği, sayıları Türkiye genelinde 91 olan, yaklaşık 15 bin öğrencinin eğitim aldığı, 2 bin 300 öğretmen ile 700 personelin görev yaptığı Özel Akşam Liseleri, özellikle ‘rahat diploma verildiği’ iddiaları nedeniyle tartışma konusu olmuş, bir dönem kapatılmaları tartışılsa da bu yönde karara alınmamıştı. 
Sınavlarını merkeze bağlanmıştı Türk Eğitim Derneği (TED), Yüce Koleji gibi özel ortaöğretim kurumları statüsünde olan ve bu okullardaki gibi öğrencilerine örgün eğitim verip mezun edebilen Özel Akşam Liseleri’ne yönelik geçen yıl farklı bir uygulamaya gidildi. Bu liselere ‘merkezi sınav’ şartı getiren Bakanlık, 2011-2012 eğitim öğretim yılında öğrencileri bulundukları ilde merkezi sınava tabi tutmuştu. 
Şimdi de Ankara şartı Bakanlık, ‘merkezi sınav’ şartına, Özel Akşam Liseleri Öğrenci Başarısı Değerlendirme Sınavı (ÖALDS) kapsamında bir de yer şartı ekledi. Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer ’in 8 Ağustos 2012 tarihli genelgesinde duyurduğu, “...öğrencilerin başarısız oldukları en fazla 4 dersten sınava girme hakkı”na ilişkin aradan 1.5 ay geçmesine karşın bir adım atmayan Bakanlık, bu liselerin geçen eğitim öğretim yılında 1’nci sınıflarında okuyup başarısız dersleri bulunan öğrencilere, ‘şaka’ gibi bir haber verdi. Söz konusu sınavın Ankara’da yapılacağı açıklandı. 21 Eylül 2012 tarihinde MEB Yenilik ve Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü’nden Grup Başkanı Nurcan Ateşok Deveci’nin imzasıyla Valiliklere gönderilen yazıda, sınavın 30 Eylül 2012 (bugün) tarihinde yapılacağı belirtilerek, “Ankara’da, saat 14.00’te, tek oturum halinde uygulanacak ek sınavın okullara/öğrencilere duyurulması ve sınava girecek öğrencilerin işlemlerini süresi içerisinde sağlanması gerekmektedir” denildi. 
Aynı günde 4 sınav mevzuata aykırı Bakanlığın, 1.5 ay geçtikten sonra aklına gelen Özel Akşam Liseleri’ndeki öğrencilerin ek sınav hakkının, uygulanma şekli açısından da mevzuata aykırı olduğu iddia edildi. Mevzuat uyarınca bir günde 3’ten fazla sınav yapılamayacağı belirtilmesine karşın, Özel Akşam Lisesi’nin bazı öğrenciler, bugün Ankara’da 4 sınava girmek zorunda kalacak. 
Yaşanan mağduriyetin en önemli boyutu ise, bu okullarda eğitim gören öğrencilerin sosyo-ekonomik gerçekleriyle ilgili. İçinde bulundukları koşulları zorlayarak eğitimlerini tamamlama çabasına giren ve iş koşulları nedeniyle gece eğitimi tercih etmek zorunda kalan Özel Akşam Lisesi öğrencilerinin, Türkiye’nin çeşitli illerinden Ankara’ya gelmek zorunda bırakılmalarının kaçınılmaz olarak maddi mağduriyetlere yol açacağı ifade ediliyor.

Radikal

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :


Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)