adscode
adscode

Özel okul fiyatları velileri endişelendiriyor!

Özel okul fiyatlarına yapılacak zamlar için veliler bir düzenleme istiyor.

Özel okul fiyatları velileri endişelendiriyor!
Eğitim
Özel okul fiyatlarına yapılacak bu yılki zam için veliler endişe duymaya başladı. Okulların zammı enflasyon oranının üstüne + %5 daha ilave edilerek yaptığı belirtilirken veliler dilekçelerle milli eğitim müdürlüklerine başvuruda bulunarak bu konuda bir düzenleme yapılmasını isteyeceklerini belirtiyorlar. İşte o dilekçelerden bir örnek:

"Biz çocuklarını ilköğretimde okutan bir aileyiz. İmkanlarımız nispetinde özel bir okula gönderiyoruz. Ancak son yıllarda okulların yaptıkları enflasyonun üzerindeki fahiş ücret arttırımları, birkaç ay içinde ilan edecekleri gelecek yıl ücretleri için şimdiden biz velileri endişelendiriyor. Biz veliler sorduğumuzda açıklanacak enflasyon oranına + %5 daha ilave edip hesapladığını öğrenmiş bulunuyoruz. Yani (ÜFE+TÜFE)/2 sonucu bu yıl %10 çıkarsa, %10 üzerine %5 ilave edip %15 zam yapılacak ve bunun da MEB'nın yönetmenliğine uygun olduğu belirtiliyor.

Eğer bu yönetmelik gereği ise hükümetimizin başarıları sonucu yıllık enflasyon % 5 olsa, +%5 daha %10 yani o yıl gerçekleşen enflasyon oranının 2 katı gibi bir durum veya diyelim ki % 2 enflasyon ortalaması olduğunda, +%5 daha yani %7 artış gibi enflasyon oranının 3 katını aşan her yıl özel okul lehine vatandaş aleyhine haksız bir durum ortaya çıkıyor. Biz çalışanlar enflasyon oranında zam alırken, kiralar ve tüm diğer değer artışları gerçekleşen enflasyona göre uygulanırken, özel okullara böylesi bir hak verilmesi, özel okullarca istismar edilen ve reelde de her yıl haksız okul ücret artışlarının dayanağı olarak kullanılmasına sebep olmaktadır. Bizlere okullarca söylenen özel öğretim kurumları yönetmeliğinin ilgili maddesi:

BEŞİNCİ BÖLÜM Ücretlerin Tespit, İlan ve Tahsili Ücret tespiti
MADDE 53 – (1) (Değişik:RG-5/7/2014-29051) Kurumlar, Kanunun 12nci maddesinde yer alan hükümlere uygun olarak öğrenci ve kursiyer ücretlerini; veli veya kursiyerlerle yapacakları Bakanlıkça belirlenerek Genel Müdürlük internet sayfasında yayımlanan özel sözleşmelerinde sağlayacaklarını belirttikleri eğitim ve öğretim imkânlarına, gelişmelerine imkân verecek yatırım ve hizmetler ile diğer işletme giderlerine göre tespit ederler. (Değişik cümle :RG-3/7/2016-29761) Ancak okulların ara sınıflarının eğitim ücreti bir önceki eğitim öğretim yılında ilan edilen, okulda devam eden öğrencilerin ücreti ise öğrenci kayıt sözleşmesinde belirlenen eğitim ücretine (Y.İ-ÜFE+TÜFE)/2 oranına en fazla % 5 oranında artış yapılarak belirlenir.(Değişik cümle:RG- 13/1/2017-29947) Ders yılı içerisinde kayıt yaptıran öğrencilerin bir sonraki yılın eğitim ücretleri kayıt yaptırdığı yıl için ilan edilen eğitim ücreti üzerinden; öğrenim gördüğü yıla ilişkin indirim şartları ortadan kalkan öğrencilerin bir sonraki yılın eğitim ücretleri ise bir sonraki yıl için ilan edilen eğitim ücreti üzerinden belirlenebilir.

Gerçekleşen enflasyon ORANININ % 5'i (veya uygun bulunan bir rakam) dense anlaşılabilir ancak  o yılki oran ne çıkarsa çıksın üstüne SABİT %5 ilave demek hem biz velilere, hem de hükümetimizin enflasyon için yaptığı başarılı çalışmalara karşı büyük bir haksızlık yaratmaktadır düşüncesindeyiz.

Bu sebeple özel öğretim kurumları yönetmeliğinin ilgili (BEŞİNCİ BÖLÜM Ücretlerin Tespit, İlan ve Tahsili Ücret tespiti- MADDE 53-(1) …. (Değişik cümle :RG-3/7/2016-29761) Ancak okulların ara sınıflarının eğitim ücreti bir önceki eğitim öğretim yılında ilan edilen,okulda devam eden öğrencilerin ücreti ise öğrenci kayıt sözleşmesinde belirlenen eğitim ücretine (Y.İ-ÜFE+TÜFE)/2 oranına en fazla % 5 oranında artış yapılarak belirlenir) maddesinin ilgili cümlesinin yeniden düzenlenmesini ve bahsi geçen %5 oranında artış kısmının kaldırılmasını veya %5 oranının düşürülmesi için gereğini arz ederim. Saygılarımla."

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)