adscode
adscode

Özel okul kayıtları için bugün son gün!

Liselere geçiş takvimine göre ilk olarak özel okullara yerleştirme işlemleri yapılıyor. 30 Haziran’da başlayan özel okul kayıtları bugün bitecek.

Özel okul kayıtları için bugün son gün!
Eğitim
Özel okulu tercih edecek öğrencilerin ellerini çabuk tutarak, öncelikle https://eokul.meb.gov.tr internet adresine girerek tercih işlemleri ekranındaki “Özel Okula Kayıt Yaptıracağım Tercih Yapmayacağım” butonunu işaretlemesi gerekiyor. 

ÖZELDE HER OKULUN ŞARTI FARKLI

Türkiye’deki özel ve yabancı özel okullar kendi şartlarına göre öğrenci kabul ediyor. Bu sebeple özel okul kayıtları da en az devlet okulları kadar karmaşık. Hatta her okulun kendi kabul şartları olduğu için biraz daha zorlu. Buna göre özel okullar, TEOG kapsamında yapılan merkezi sistem ortak sınavlardaki derslerin tümünü veya bazılarını esas alarak kendi yönetmeliğine göre öğrenci alabiliyor. Örneğin bazı okullar 4 temel dersin ortalamasını alırken bazıları MEB’in açıkladığı Yerleştirmeye Esas Puan’ları (YEP) okula yerleştirme puanı olarak kullanıyor.

FARKLI PUAN TÜRLERİ KULLANACAKLAR

Kolejler 4 farklı puan türü ve hesaplama ile öğrenci alacak. Devlet okullarını da eklediğimizde ortaya 5 farklı puan türü çıkıyor. Özel okullar geçen yıl olduğu gibi bu yıl da Türkçe, matematik, fen ve teknoloji, yabancı dil veya TC inkılap tarihi ve Atatürkçülük derslerinin ortak sınav sonucunu kullanarak farklı puan türü hesaplayacaklar. Bu derslerin sınav sonuçları farklı katsayılar ile çarpılarak, birinci ve ikinci dönem alınan sınav sonuçlarının ağırlıklarının da etkili olduğu bir hesaplama ile 400, 900 veya 1000 puan üzerinden puanlar ortaya çıkacak. 

9 EYLÜL SON TARİH

“Özel Okula Kayıt Yaptıracağım Tercih Yapmayacağım” butonunu işaretlediği halde 9 Eylül’e kadar herhangi bir okula kaydını yaptırmayan öğrencinin yerleştirilmesi, bu tarihten itibaren açık ortaöğretim kurumlarına yapılacak.

TEOG kapsamında özel okul tercih edecekler için vakit daralıyor. 

SON ANDA KARAR DEĞİŞİRSE NE OLUR?

Her özel okulun öğrenci kabul şartları farklı. Okul fiyatları ise 13 bin ile 60 bin lira arasında değişiyor. Özel okula kayıt yaptıran öğrenciler ise devlet okuluna yerleşme hakkını kaybediyor. Kayıt işlemini yapan bu öğrencilere tercih ekranı açılmayacak. Ancak 15-25 Temmuz arasındaki tercih süresi içerisinde kayıtlarını iptal ettirmeleri durumunda devlet okularından tercihte bulunabilecekler. Ayrıca bu öğrenciler, okul değiştirmek isterlerse bu işlem nakil döneminde, nakil şartlarını taşıyan öğrenciler için mümkün olabilecek.

YABANCI OKULLARA GİRİŞTE ZORLU SÜREÇ

Kendi öğrencilerini seçen yabancı özel liseler genel olarak TEOG sınavlarından 4’ünü kullanıyor. Ancak aralarında tüm sınavları ve okul puanlarını kullanacaklar da oluyor. Bu sebeple bu okulları hedefleyen adayları zorlu bir süreç bekliyor. Örneğin Robert Koleji öğrenci kabulünde Türkçe, matematik, fen, ile inkılap tarihi derslerinden iki dönemde yapılan toplam 8 sınavın sonucuna bakıyor. Fransız ve Alman ve Amerikan liseleri de 8 sınavın sonucunu dikkate alıyor. İtalyan liseleri ise MEB’in açıkladığı YEP puanına göre, yani iki dönemde yapılan toplam 12 sınavın sonucuna göre öğrenci alıyor.

PARASI OLAN DAHA ÇOK TEŞVİK ALACAK

MEB bu yıl teşvik için şartları değiştirdi. Buna göre geliri belirli bir oranın üzerinde olan ailelere daha çok teşvik puanı verilecek. Örneğin geçen yıl geliri 1000 TL’den az olan bir aileye en yüksek puan olan 340 veriliyordu. Bu yıl ise 5000 TL’den az geliri olan ailelere en yüksek olan 350 puan verilecek. Ailenin geliri 5001 TL ile 6500 TL arasında ise kazanacağı puan 250 olacak. Toplam geliri 6501 ile 8000 TL arasında olanlar 200, 8001 TL ile 9500 TL arasındakiler 150, 9501 TL ile 11.000 TL arasındakiler 100,11.001 TL ile 12.500 TL arasındakiler ise 50 puan alacak. 

Öte yandan engelli, yetim ve anne-babası ayrı çocuklara da ek puan verilecek. Teşvik miktarlarının da geçen yılla aynı olması bekleniyor. Destek almaya hak kazanan öğrenciler, destek verilen farklı bir okula nakil olmaları halinde destek ödemesine devam edilecek.

EN UCUZU TEMEL LİSE

Özel okullarda fiyatlar, KDV dahil anaokullarında 8 bin 300, ilk ve ortaokullarda 10 bin 500, liselerde ise 13 bin 440 liradan başlıyor. İstanbul ve Ankara’da şubeleri bulunan özel okullara bakıldığında anaokulu için ücretler 8 bin 300-55 bin 300 lira arasında, ilkokul için 10 bin 500- 40 bin 200 lira arasında, ortaokul için 10 bin 500- 41 bin 300 lira arasında, lise için de 13 bin 440-59 bin 450 lira arasında bulunuyor. Liselerde yatılı programları tercih edenleri ise 90 bin lirayı aşan rakamlar bekliyor. Dershanelerden temel liselere dönüşen özel eğitim kurumlarında ise fiyatlar büyük şehirlerde 8-15 bin lira arasında değişiyor. Özel eğitim kurumları ücretlerine genellikle yemek, servis, kıyafet, kitap ve kırtasiye ücreti dahil edilmiyor.

Fiyatlar el yakıyor

Özel okul fiyatları buyıl da el yakmaya devam ediyor. Ancak devlet desteğiyle orta gelir grubu sayılan aile yapısı için uygun okullar bulmak mümkün. Anaokulu ve ilköğretim öğrencilerinin büyük bölümü için önümüzdeki eğitim-öğretim dönemiyle ilgili kayıt işlemleri tamamlandı. TEOG kapsamında liseye yerleşecek öğrenciler içinse vakit daralıyor.

Özelde burslu okuyabilir miyim?

Özel okullarda % 100 burslu okutulacak öğrenciler, bakanlıkça puan üstünlüğü esasına göre % 5’lik dilimden seçilerek yapılacak. Yerel şartları dolayısıyla Türkiye genelindeki ilk % 5’lik dilimden öğrenci alamayan özel okullar, tam bursluluğa karşılık gelen boş kontenjanlarını il genelindeki ilk % 5’lik dilimden karşılayabilecekler.

Özel okulda devlet desteği Ağustos’ta

MEB her yıl özel okulda okumak isteyen öğrenciler için maddi destek sağlıyor. Devlet desteğinin oranı öğrencinin gelir durumu, başarısı ve kazandığı başarılar gibi ölçütlere göre belli oluyor. Bu yılki devlet desteği için başvurular Ağustos ayında e-okul üzerinden yapılacak. Başvuru tarihleri MEB tarafından önümüzdeki günlerde ilan edilecek. Destek verilecek öğrenciler Eylül’de açıklanacak. Ardından nakil ve kesin kayıt işlemleri yapılacak. TEOG kapsamında özel okullara yerleşen öğrenciler de devlet desteğinden yararlanmak için başvurabiliyor. Ancak TEOG’la özel okula kayıt olacak öğrenciler için son tarih 14 Temmuz. 

Meydan 

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)