adscode
adscode

Özel Okullar Birliği’nden TEOG Skandalı’na Yönelik Şok Açıklama

TÜRKİYE ÖZEL OKULLAR BİRLİĞİ DERNEĞİ’NDENBASIN DUYURUSU

Özel Okullar Birliği’nden TEOG Skandalı’na Yönelik Şok Açıklama
Eğitim
2014-2015 öğretim yılı özel okul kayıtları, 26 Ağustos 2014 tarihine kadar Bakanlığın bilgisi dahilinde, TEOG sistemi çerçevesinde gerçekleştirilen sınavların bir kısmı ile 8’inci sınıf yıl sonu başarı puanından oluşan puan kullanılarak yapılmıştır.
 
Bakanlıkça gerçekleştirilen TEOG Sisteminin yerleştirme süreci ile ilgili basın toplantısında, özel okulların kendi kayıtlarını istediği gibi yapacağı, Bakanlık Müsteşarı tarafından beyan edilmiştir.
 
04 Kasım 2014 tarihinde TBMM Genel Kurulunda sorulan bir soru üzerine, Sayın Bakan bu konunun kendi bilgisi dahilinde ve yönetmelikler çerçevesinde yürüdüğünden de söz etmektedir.
 
Bu yıl ilk kez uygulanan kayıt sistemi çerçevesinde, 26 Ağustos 2014 tarihinden, 26 Eylül 2014 tarihine kadar, okullar kayıtlarını e-okul üzerinden nakil yoluyla gerçekleştirmiştir. Bu dönemde Bakanlık, e-okul üzerinden, sadece okullarımızın onay vererek kabul ettiği öğrencileri göndererek, özel okulların kendi kayıt kriterlerini kabul etmiş ve bu yolda anlayış göstermiştir.
 
Ancak bir yabancı özel okula kayıt yaptıran öğrenci velisinin, bir başka özel okula nakil için başvurması üzerine kamuoyuna yansıyan ve TBMM gündemine taşınan olaylar yaşanmıştır.
 
Ekim ayında gerçekleştirilen bu kayıt, ilgili hükümlerin sadece lafzı dikkate alınırsa, teknik olarak Ortaöğretim Kurumlar Yönetmeliği hükümlerine göre gerçekleştirilen ve Sayın Bakanın Meclis konuşmasında belirttiği gibi yönetmeliklere aykırı olmayan bir nakil işlemidir.  Ancak süreç içerisinde Bakanlığın bilgi ve onayı çerçevesinde binlerce öğrenci açısından vaki uygulamaya aykırıdır.
 
Nitekim okul bu yıl ilan ettiği kontenjanını doldurduğunu ve bu öğrencinin kendi öğrenci kabul kriterlerine uymadığını beyan etmesine rağmen yapılan müfettiş soruşturmasına dayanılarak okula öğrencinin kaydının yapılması konusunda yazılı emir verilmiştir. Okul, vesayet makamı olan Bakanlığın verdiği yazılı emir doğrultusunda bu kaydı gerçekleştirmiştir.
 
Diğer yandan, Ekim ayı sonunda sözü geçen nakil işlemi için başvuran öğrenci velisi özel okulların nasıl ve hangi puanlama ile öğrenci aldığını bilmektedir. Özel okullar için hesaplanan puanı ile bir yabancı özel okula başvurarak kaydını yaptırmış ve 500 lük puan sisteminde kendisine tanınan haklardan feragat etmiştir. Ancak daha sonra fazlasına talip olup, bu yola başvurmuştur.
 
Bizlere göre naklin yapılması için verilen yazılı emirde esas alınan gerekçeler hukuki değildir. Benzer şekilde başvuran velilerin taleplerinin kabul edilmesi mümkün olmadığından, bu nakil konusunda Bakanlıkça verilen yazılı emrin iptalinin doğru olacağı yönündeki kanaatlerimizi korumakta olduğumuzu kamuoyuna beyan ederiz.
 
Saygılarımızla
Türkiye Özel Okullar Birliği Derneği Yönetim Kurulu

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :


Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)