adscode
adscode

Özel Okulların Kayıt Sözleşmelerine Dikkat!

Üniversite kayıtları bugün başlıyor. Orta öğretim yerleştirmelerinin de ay sonunda başlaması bekleniyor.

Özel Okulların Kayıt Sözleşmelerine Dikkat!
Eğitim
Öğrenciler kadar ailelerini de ilgilendiren bu süreçte hukukçulardan da uyarı ve tavsiyeler geldi. Özel okullara kayıt esnasında imzalanan sözleşmelerin ayrıntılarına dikkat edilmesi gerektiğini söyleyen Avukat Cevat Kazma, Borçlar Kanunu’ndaki genel işlem şartlarına vurgu yaptı. Okulların sunduğu sözleşme şartlarının değiştirilebileceğini ve müzakere edebilmenin hukuki hak olduğunu söyledi.

Son yıllarda sayıları gittikçe artan vakıf üniversiteleri ve özel okullar, çocuklarının iyi bir eğitim almasını isteyen aileler için daha da önem kazandı. Ancak aileler okulların eğitim kalitesi kadar fiyatlandırma politikalarını da değerlendirmek zorunda. Özel okulların ve vakıf üniversitelerinin yıllık fiyatları 15 ila 40 bin TL arasında değişiklik gösteriyor. Bu bedelin en az 4 yıl ödeneceği düşünülürse kayıt esnasında altına imza atılan sözleşmeler de bir o kadar önem taşıyor.

Avukat Cevat Kazma, özel okullar ile yapılan sözleşmelerde ailelerin nelere dikkat etmeleri gerektiğine, ne gibi hakları olduğuna dair bilgilendirmelerde bulundu.

Özel Okulların Sunduğu Sözleşmelerde Müzakere Yapılabilir!

Avukat Cevat Kazma tüm özel eğitim kurumlarının eğitim amacıyla kurulduğunu, ancak ödenen ücretler nedeniyle ticari faaliyet içinde olduklarını da hatırlatarak, ailelerin sözleşmede belirtilen ücret üzerinden müzakere yapabileceğini söyledi. Söz konusu müzakereye açıklık getiren Cevat Kazma, “Kurum tarafından belirlenen ücretin sonraki yıllarda artmayacağına, ekstra ücret yansıtılmayacağına dair düzenleme talep etmek ve anlaşma yapmak ailenin kanunen hakkıdır” şeklinde konuştu.

“Döviz geliri olmayan dövizle borçlanmasın”

Bu tür sözleşmeler yapılırken tüketicilerin yani ailelerin Borçlar Kanunu hakkında bilgi sahibi olması gerektiğini söyleyen Avukat Cevat Kazma, “Halihazırda bazı vakıf üniversitelerinde, özel kolejlerde ve okullarda ücretlendirme Dolar ya da Euro üzerinden yapılıyor. Okulların yasal mevzuat gereği TL bazında da ödeme imkanı sunmaları gerekiyor.” dedi.

Avukat Cevat Kazma döviz kuru üzerinden yapılan sözleşmelerde de, kurun sabit kalması adına anlaşmalar yapılabileceğini ifade etti.

 

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)