adscode
adscode

Panik Yok! En İyi Seçenek Hangisi?

Liselere giriş konusunda kafalar karma karışık. Her kafadan bir ses çıkıyor! Peki doğru olan ne? Kendiniz için en doğru lise hangisi ve buna nasıl girebilirsiniz?..

Panik Yok! En İyi Seçenek Hangisi?
Günün Yazısı
Liselere giriş konusunda kafalar karma karışık. Her kafadan bir ses çıkıyor! Peki doğru olan ne? Kendiniz için en doğru lise hangisi ve buna nasıl girebilirsiniz?..

Böylesi dönemlerde, felaket senaryoları yazan da çok olur, akıl veren de?
Ve asıl garip olan ise genel değerlendirmelerin ötesine geçilip, sizin için en doğru olanı hiç kimse söylemez.

Daha önce de defalarca yazdım.
İyi okul yoktur, iyi öğrenci vardır.
Siz iyi olduğunuz sürece, her okul, sizin için en iyi okul olabilir.
İşte bu yüzden, MEB'in yaptıklarını, yapmadıklarını bir kenara bırakıp, siz bundan sonra kendiniz için nasıl bir yol haritası çizmelisiniz, ona odaklanmalıyız.

Yoksa, bu moral ve motivasyon bozukluğu ile sağlıklı kararlar almak ve sizin için en doğru liseyi bulmak çok daha zor hale gelebilir.

Peki bu konuda ne yapmak gerekiyor?
Gelin bütün bu aşamaları hep birlikte tek tek ele alalım:

. Sınavlar için başvuru süreci başladı ve çok kısa sürücek. Girmek, en azından şu aşamada, size bir şey kaybettirmeyecek! Hatta ileriki kayıt aşamalarında, keşke girseydim pişmanlığı yaşayabilirsiniz. Bu yüzden sınav başvurmakta yarar var.

. Kesinlikle açıkta kalırım ya da istediğim bir liseye giremem gibi bir çaresizlik sendrumu yaşamayın. Uzakta ya da yakında, öyle ya da böyle, herkesin gideceği bir lise mutlaka olacaktır.

. Sınavla girilen okullardan istediğinize giremezseniz, yakın çevrenizdeki okulları, şimdiden incelemekte yarar var. Sizin için en doğru olan hangisi ise şimdiden onlara odaklanmalısınız.

. İkamete dayalı kayıt sisteminde, tercih bölgeleri ve o üç çemberde yer alacak okullar henüz belirlenmedi ama her bölgede en az 5'er okul olacak. O listeler de, yine, bazı yerlerde hayal kırıklığı yaratabilir, ona da hazırlıklı olmalısınız ve nasıl bir liste olursa olsun, yine de üzülmemelisiniz, çünkü dünyanın sonu değil ve demokrasi de çareler tükenmez.

. Yakın okullara, başarı puanı ve devamsızlığa göre, kayıt yapılacağı için, bu aralar sakın devamsızlık yapmayın ve notlarınızı da olabildiğince yükseltmeye bakın.

. Eğer olanaklarınız elveriyorsa, özel okul seçeneği hep aklınızın bir ucunda olsun ve şu sıralar peş peşe yapılan bursluluk sınavlarına mutlaka girin ya da erken kayıt avantajlarını araştırın.

. Farklı iller, farklı semtler, farklı liseler seçeneği de hep aklınızda bulunsun. Üniversiteye girmek artık sorun olmaktan çıktı. Yani ille de çok yüksek akademik başarı gerekmiyor.

. Gençliğin bugün için en büyük sorunu istihdam yani işsizlik. Bu yüzden, MEB, hazır meslek liselerini önemsemişken, eğer bu yönde bir ilginiz varsa, doğru meslek liselerini ve doğru meslekleri seçerek, geleceğinizi bir şekilde garanti altına alabilirsiniz.

. Bu yıl sınav, kayıt ve nakil maratonu çok uzun ve çok yıpratıcı geçecek. Buna hazırlıklı olmalısınız ve yaz tatilinizi ona göre ayarlamalısınız.



Gün içerisindeki gelişmeleri, an be an sizlerle paylaşmaya devam edeceğiz..

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)