adscode
adscode

Parası olana istikbal göklerde

Yüksek maaşlı iş denilince akıllara ilk gelen mesleklerden biri de pilotluk. Üniversitelerde pilotaj bölümünden mezun olanların yanı sıra uçuş okullarını bitirenler de bu mesleği yapabiliyor. Ancak pilotluk…

Parası olana istikbal göklerde
Eğitim
Pilotlar her zaman yüksek maaşlarıyla çok konuşulur. Ancak o maaşlara ulaşmak için ciddi paraları gözden çıkarıyorlar. Öyle ki vakıf üniversitelerinde pilotaj eğitiminin ücreti uçuş eğitimleri dahil 400 bin TL'ye, uçuş okullarında 270 bin TL'ye çıkıyor. Lisansını alan pilot adayları daha sonra havayolu şirketlerine girebilmek için geçmek zorunda oldukları testlere de 40 bin TL'ye varan ücretler ödüyorlar. Bu durumda pilot olmak isteyen bir kişinin yolun başında 400 bin TL'nin üzerinde bir para harcaması gerekiyor. Şirketlere göre pilotların maaşları değişiyor. Maaşlar ortalama 10 bin TL'den başlıyor, tecrübeye ve uçuş saatlerine göre 100 bin TL'ye kadar çıkıyor. Ancak tecrübe kazanmak için pilot adayları bir süre düşük ücretle çalışabiliyorlar.

İNGİLİZCE BİLMEK GEREKİYOR

Pilot olmak için hem paranızın hem lisansınızın, yabancı dilinizin olması hem de uçuşa uygunluk testlerinden başarılı olmanız gerekiyor. Uçuş eğitimi almak için Türk Sivil Havacılık Mevzuatı'na göre lise mezunu olmak yeterli. Türkiye'deki havayolu şirketlerine iş başvurusunda bulunmak için ise üniversite mezunu olma şartı aranıyor.

1983'te havacılık taşımacılığı ve havaalanı işletmeciliği yapabilme hakkının özel sektöre verilmesinin ardından büyük gelişme gösteren sektörde nitelikli personel ihtiyacı da hızla arttı. Bu ihtiyacın karşılanmasına yönelik ilk adım 1986'da Anadolu Üniversitesi'nde Sivil Havacılık Meslek Yüksekokulu'nun (MYO) açılmasıyla atıldı. MYO, 1992'de Sivil Havacılık Yüksekokulu, 2012'de de Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesi oldu. Daha sonra vakıf üniversitelerinde de pilotaj bölümleri açıldı. Bir taraftan da 18 aylık eğitimler verilen özel uçuş okulları açılarak pilotluk lisansının alınmasına izin verildi. 3-4 yıldır havacılık sektörü yükselişe geçmişti, iş bulmak kolaydı ancak Türkiye'de turizmde yaşanan kriz havacılık sektörünü olumsuz etkiledi. Şimdi üniversitelerden ve uçuş okullarından mezun olacak öğrenciler, iş bulma konusunda kaygı yaşıyorlar.

Pilotluk eğitiminin Türkiye'deki süreci ve işe alımlarda pilot adaylarından istenilen şartlarla ilgili Anadolu Üniversitesi Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesi Dekan Yardımcısı ve Havacılık Yönetimi Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ayşe Küçük Yılmaz şu bilgileri verdi:

Pilot olabilmek için Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü'ne (SHGM) göre lise mezunu olmak, SHGM tarafından yetkili kılınan uçuş eğitim organizasyonlarında gerekli teorik bilgi ve uçuş eğitimini tamamlamak ve uçuş yetenek testinde başarılı olmak gerekiyor. En az lise veya dengi okul mezunu olunmalı. Yalnız Türkiye'de havayolu şirketlerine iş başvurusunda bulunabilmek için üniversite lisans mezunu olma şartı isteniyor.

Pilotaj bölümü olan üniversitelerde eğitim almak mümkün. SHGM'ye göre uçuş eğitim organizasyonlarda asgari 195 saat uçuş eğitimi verilir. Anadolu Üniversitesi'nde ise 214 saat uçuş eğitimi var. Teorik eğitimler, konularında uzman akademisyen ve öğretmen pilotlar tarafından 4 yıllık bir eğitim süresince veriliyor.

Anadolu Üniversitesi'nde ATP(A) entegre eğitim verildiğinden pilotaj bölümüne kayıtlı öğrenciler, ticari hava taşımacılığında kullanılan çok pilotlu çok motorlu uçaklarda ikinci pilot olarak görev yapabilmelerini sağlayan ticari pilot lisansı "CPL(A)", Alet Uçuş Sertifikası "IR(A)" ve "ATPL Teorik Kredisi" almaları için gereken yeterlilik düzeyinde eğitim alırlar.

ÖZEL ŞARTLARA DİKKAT

Devlet üniversitelerinde öğrenciden ücret talep edilmiyor, vakıf üniversitelerinde ve özel uçuş okullarında pilotaj eğitimi ücretli. Pilotaj eğitimi alan üniversite mezunları yerli-yabancı havayolu şirketlerinde çalışabiliyorlar.

Anadolu Üniversitesi Pilotaj Bölümü'ne girmek için ÖSYS'de istenilen puanı almak gerekiyor. Ayrıca adaylar, ÖSYS kılavuzundaki özel şartları sağlamalı. Adli sicil ve sağlık belgeleri, vücut kitle indeksinin sağlanması gibi özel şartlar var. Eğitime başlamadan önce özellikle SHGM'nin yetkili kıldığı hastanelere pilotaj muayenesi yaptırılmalı ve ruhen / bedenen sağlıklı olunduğu belgelenmeli.

Havayolları, pilot adaylarının işe almadan önce DLR olarak adlandırılan veya buna benzer testlerden geçiriyor. DLR, adayların bilişsel, psikomotor, dil, psikolojik, matematik, fizik, görsel algı, hafıza yeteneği gibi konularda bilgi, yetenek, beceri ve anlayışlarını ölçen bir test.

7 ÜNİVERSİTEDE EĞİTİM VERİLİYOR

Pilotaj bölümü Anadolu, Türk Hava Kurumu, Atılım, Özyeğin, Okan, Girne Amerikan, Girne üniversiteleri olmak üzere 7 üniversitede var. Üniversitelere göre öğrenim ve uçuş ücretleri değişiklik gösteriyor. Ücretler yandaki tabloda yer alıyor. Pilot adayları bu ücretlerin yanı sıra havayolu şirketlerine girebilmek için geçmek zorunda oldukları testlere de 40 bin TL'ye varan ücretler ödüyorlar.

PİLOTAJ BÖLÜMÜNÜN ÖĞRENİM ÜCRETLERİ

Üniversite Öğrenim ücreti Uçuş Ücreti

Atılım Üniversitesi: 29.200 TL 155.840 TL

Özyeğin Üniversitesi: 33.500 TL. 175.671 TL

Okan Üniversitesi: 34.900 TL 42.070 TL

Türk Hava Kurumu Ü.: 49.150 TL

Girne Amerikan Ü.: 78.678 TL 52.596 TL

Girne Üniversitesi: 38.000 TL 136.360 TL

'AYNI LİSANSI ALIYORUZ'

Egemen Ünal (Anadolu Üniversitesi): Devlet üniversitesinde öğrenim gördüğüm için uçuş eğitimlerine ücret ödemiyoruz. Belli bir yere kadar bize uçuş eğitimi hakkı tanıyor. Pilotluk için üniversitenin yanı sıra uçuş okullarına giderek de lisans alınabiliyor. Ancak bizim teorik eğitimlerimiz ve uçuş saatlerimiz daha fazla. Ama sonuçta uçuş okullarını bitirenlerle aynı lisansa sahip oluyoruz.

'MEZUN SAYISI ÇOK AZ'

Elif Engindeniz (Anadolu Üniversitesi): Dört yıllık üniversite eğitimi alarak hem üniversite mezunu hem de lisans sahibi oluyoruz. Havayolu şirketleri üniversite mezunu olmayanları almıyor. Şu anda piyasada bir durgunluk var ve pilot açığı bulunuyor. Üniversiteden her yıl 16 öğrenci mezun oluyor. Bu sayı çok az, o yüzden uçuş okullarının olması ve rekabetin yaşanması gerekli.

'UÇUŞLARIMIZ FARKLI İLDE'

Eren Köse (Atılım Üniversitesi): Tam burslu birinci sınıf öğrencisiyim. O nedenle hem öğrenim hem de uçuş eğitimleri için ücret ödemiyorum. Ama denetim uçuşunda başarısız olursam, ekstra uçuş eğitimlerinin ücretini ödemek zorundayım. Uçuş eğitimleri 2. dönemde başlayıp, 6. dönemin sonunda bitiyor. Uçuş eğitimleri 40 bin euro. Bu ücret taksitle ödenebiliyor. İşe girdiğimizde iyi maaş alıyoruz. Yaşadığımız en büyük zorluk, üniversitemiz Ankara'da ama üniversitenin anlaştığı uçuş okulunun merkezi Beylikdüzü'nde, uçuşlar Çorlu Havalimanı'nda yapılıyor. Uçuş için yılın 2,5-3 ayı Çorlu'ya gideceğiz. Orada kalacak yer ayarlamamız gerekiyor. Bu bizi zorluyor.

Milliyet

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)