adscode
adscode

Pastırma Nasıl Yapılır?

Et seven herkesin tadına bayıldığı ve severek yediği pastırma, günümüz şartlarında oldukça yüksek bir fiyata sahiptir.

Pastırma Nasıl Yapılır?
Türkiye'den Haberler
Et seven herkesin tadına bayıldığı ve severek yediği pastırma, günümüz şartlarında oldukça yüksek bir fiyata sahiptir. Buna bağlı olarak pastırma tüketimi de oldukça azalmıştır. Ancak fiyatının hakkını veren pastırma üretilirken oldukça geniş aşamalardan ve uzun zamanlardan geçmektedir.

Pastırma uzun yıllardır bilinen ve sevilen bir lezzettir. Eski Türklerden beridir sevilerek yenen pastırma, Anadolu’ya Selçuklu döneminde getirilmiştir. Türkler tarafından üretilmeye başlanan pastırma ilerleyen yıllarda Rumeli ve Balkanlara da nam salmıştır. İsminin nedeni ise etlerin bastırılarak yapılmasıdır. Tarihi oldukça eskiye dayanan pastırma genelde sığır eti tercih edilerek yapılmaktadır. Koyun, keçi etinden de yapılan pastırmanın en lezzetlisi ise sığır etinden yapılmış olan pastırmalardır. Sığırların sinirsiz etleri ve sırt bölgesindeki etler tercih edilmektedir.

Az yağlı veya yağsız olarak seçilen etler önce parçalar haline getirilir ve daha sonra bolca tuzlanır. Bu işlemler yapıldıktan sonra tuzlanan etler tahtaların içinde, ince bir et halini alana kadar dövülür. Bu işlemlerde tamamlandıktan sonra kırmızı biber, tuz ve çemen tohumuyla hazırlanan çemen adlı malzemenin içine atılır ve etin her yerine gelmesi sağlanır. Bu işlem pastırmaya hem güzel bir lezzet, hem de güzel bir koku verir. Aynı zamanda bu işlem etin kokmasına da engel olur. Pastırma yapmak için en uygun zaman, yaz ayının sonları, sonbahar mevsiminin ortalarıdır. Hazırlanan çemenli etler, daha çok rüzgârlı yerlerde kurutularak hazır hale getirilir.

Pastırma oldukça büyük bir enerji kaynağıdır. Özellikle çok çalışan ve çok enerji kaybedenler için oldukça iyi bir enerji kaynağı olan pastırma, çoğu insan tarafından oldukça sevilmektedir. Sindirim sisteminde oldukça kolay bir şekilde sindirilir.

Isıl işlem görmediği için besin değerlerini kaybetmez ve bu yüzden birçok besin ögesinin yerini tutar. Pastırma gördüğü işlemler sonucunda, su miktarı en aza indirgenmiştir. Bu da içerisinde oldukça fazla kalori barındırdığı anlamına gelir. Pastırmanın birçok çeşidi mevcuttur. Bunlar sırt, kuşgönü, şekerpare, sırtyağlı, dilme gibi çeşitlerdir. İyi bir pastırma seçmek içinse pastırmanın rengine bakmanız yeterli olacaktır. İyi bir pastırma koyu kırmızı bir renge sahiptir. Açık kırmızı renginde olan pastırmalar ise iyi bir kaliteye ve lezzete sahip değillerdir.  

Alışveriş ve daha fazla detay için https://www.florya.com.tr adresine göz atabilirsiniz.

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)