adscode
adscode

Pet Şişelerden Gökkuşağı

Çevresel atık oluşturan ve insan sağlığını olumsuz etkileyen pet şişeler gökkuşağına dönüştü.

Pet Şişelerden Gökkuşağı
Üniversite
İzmir Ekonomi Üniversitesi Tasarım Çalışmaları Yüksek Lisans Öğrencisi Gökhan Keskin, Tasarımda Etik ve Sosyal Sorumluluk dersi kapsamında geliştirdiği projeyle pet şişelerin yarattığı kirliliğe, onlardan gökkuşağı yaratarak tepki gösterdi.

Pet şişelerin çevresel atık oluşturması, suyun özelleştirilmesi gibi problemler üzerine düşündüğünü aktaran Keskin, “Günümüzde kanser oranın artmasında gizli ama çok önemli bir etken oluşturan pet şişe kullanımının, insan sağlığına etkilerinin yanında çevresel ve ekonomik etkileri de çok fazla. 1 litre şişelenmiş bir suyun üretim ve nakliyesinde yaklaşık 25 litre su kullanılıyor. Okyanusta bulunan plastik miktarı kilometrekare başına 40 bin parçayı geçmiştir. Zamanla küçük parçalara ayrılan plastikler deniz canlılarını aldatarak yem olarak görülüp yeniyor. Bunları sindiremeyen canlılar ise ne yazık ölüyor. Yılda ortalama 1 milyon deniz kuşu ve 100 bin marina memelisi hayatını kaybediyor”  dedi.

İronik Tasarımın Duyarlılığı
Plastik şişelerin Bifenol A içerdiğini, bu maddenin de insan sağlığı açısından tehlikeli olduğunu kaydeden Keskin, bu nedenle yeniden kullanım, kullanımı azaltma ve geri dönüşümü içeren 3 farklı çözüm oluşturulması gerektiğini belirtti. Gerçekleştirdiği projeyle insanların dikkatini çekmeye çalıştığını ifade eden Keskin, yalancı bir gökkuşağı oluşturarak, pet şişeler ile ironik bir bağlantı kurmayı hedeflediğini söyledi.
 
 

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)