adscode
adscode

Ramazanda Reflüye Dikkat !

​Ramazan ayının uzun ve sıcak yaz günlerine gelmesi, iftar ve sahur zamanı yemeğe aşırı yüklenme ve yanlış beslenme sonucu mide rahatsızlıkları oluşabiliyor.

Ramazanda Reflüye Dikkat !
Ramazan Ayına Özel
Uzmanlar, Ramazan ayında özellikle reflü hastalarının çok dikkatli olması gerektiğini söylüyor.

Ramazan ayının yaz mevsimine gelmesi, aç kalma süresinin uzaması ve aşırı sıcaklara ilaveten değişen yeme alışkanlıklarının reflü, ülser ve gastrit gibi mide hastalıklarıyla nasıl etkileştiği merak edilen unsurların başında geliyor. Uzun süreli açlığın asit fazlalığına neden olabileceği teorik olarak kabul edilse de, oruç tutan kişilerde bu durum biraz farklılıklar gösterebiliyor.

Central Hospital'dan Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. M. Rafet Yiğitbaşı, konuyla ilgili şu açıklamalarda bulundu: "Mide salgıları ve asidin uyarılmasında önemli bir faktör olan "salgılamanın beyinsel fazı" ibadet düşüncesi ve beyinsel kabule bağlı olarak asid üretiminde etkinliğini yitirmekte, ayrıca asid üretiminin ikinci evresi olan "midesel faz" da, midenin boş olması nedeniyle aktif olmayacağından asid üretimi minimum seviyeye iner. Böylece Ramazan orucu, asid fazlalığının olumsuz etkileyeceği mide rahatsızlıklarında sanıldığı gibi zararlı etki oluşturmaz. Ancak aktif ülser ve gastriti bulunan veya mideye dokunan ilaçlar almak zorunda olan hastalara, oruç tutmadan önce uzman bir hekime danışmalarını öneriyoruz."

SAHUR SONRASI HEMEN YATMAYIN!

Reflü; midedeki asit ve gıdaların yemek borusuna geri gelmesine bağlı olarak bu bölgede tahrişe ve göğüs arkasında yanmalara neden olan bir hastalıktır. Bu durumda asit fazlalığından ziyade yemek borusu ile mide arasındaki kapak mekanizmasının gevşemesi rol oynamaktadır. 

İftar yemeğinde fazla yemek, baharatlı, yağlı ve kızartma benzeri yiyeceklerle fazla çay kahve tüketiminden kaçınmak, reflü olasılığını azaltacaktır. Bol sıvı alarak, besinleri yavaş ve iyi çiğneyerek yemeli, hazmı kolay olan lifli gıdalar tercih edilmelidir. Mümkünse iftar, en az 2 seansa bölünerek yapılmalı, iftar sonrası oluşan ağırlık hissi sonrası kesinlikle hemen uzanılmamalıdır.

MİDE MÜMKÜN OLDUĞUNCA BOŞ OLMALI

Uzmanların reflü hastalarına tavsiyesi olan yatağa girerken midenin olabildiğince boş olması kuralı Ramazan ayı için de geçerlidir. Uzun ve efor gerektiren bir ibadet olan teravih namazı hem iftarda alınan enerjinin depo edilmek yerine harcanmasına katkıda bulunur, hem de reflü hastaları için önem arz eden midenin boşalmasına yardım eder.

İLAÇ KULLANAN HASTALAR DİKKAT!

Hormonal biyoritme uygun olarak vücuda yeterli miktarda enerji sağlamaya yarayan sahur yemeği oldukça faydalıdır ve bu öğünün kesinlikle atlanmaması gerekir. Sahur yemeğinde hafif şeyler yenmesi, midenin tamamen doldurulmaması ve yemekten sonra hemen yatılmaması reflü hastaları için önerilir. Mide hastalıkları nedeniyle ilaç kullanan hastalar oruç tutmak istediklerinde, ilaç zamanlarının yeniden ayarlanması için hekimlerine başvurmalıdır.

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)