adscode
adscode

"Rehabilitasyon Merkezlerine olan ihtiyaç artıyor"

İzmir Down Sendromu Derneğinden Rektör Akhan'a ziyaret

"Rehabilitasyon Merkezlerine olan ihtiyaç artıyor"
Üniversite
İzmir Down Sendromu Derneği (İDSD) Onursal Başkanı Sami Altunel, Başkan Seray İlkmen, Yönetim Kurulu Üyesi Gülnaz Rodoplu ile dernek temsilcileri Ayçe Karagöz, Serdal Rodoplu Rektör Prof.Dr.Galip Akhan'ı ziyaret etti.

Ziyarette Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof.Dr.Bumin Nuri Dündar ile Hemşirelik Bölümü Öğretim Üyesi ve Engelsiz Üniversite Koordinatörü Doç. Dr. Hatice Yıldırım Sarı da hazır bulundu. Dernek hakkında bilgi veren Altunel, Down Sendromunda farkındalığın her geçen gün arttığını kaydetti. Altunel, "Yeni nesil iyi eğitim almaya başladı. Farkındalık artıyor. Bu çok sevindirici" dedi.

"Konuşma terapistlerinin sayısı artmalı"
Çocukluğun erken dönemlerinde sağlanacak eğitim sayesinde Down sendromlu bireylerin toplumla bütünleşik bir hayat kurabildiklerini belirten Altunel, "Çocuklarımızın yüzde 80'e yakını iyi bir eğitim aldığı takdirde ilköğretimi tamamlayabiliyor. Yurt dışında eğitime devam eden çocuk oranı yüzde 95'te. Bu süreçte konuşma eğitimleri de çok önemli. Down Sendromlu çocuklarda konuşma geç gelişir. Erken dönemde başlanan dil terapisi ile erken yaşlarda konuşma başlayabilir. Türkiye'de konuşma terapisti sayısı az. İzmir'de ise bu alanda çalışan birkaç kişi var" diyerek bu konuda yapılması gerekenlere dikkat çekti.

İzmir Down Sendromu Derneği Başkanı Seray İlkmen de bu sürecin ilk tespit edildiği andan itibaren Down Sendromlu çocuk ve gençlerin sağlık durumunu izleyen kliniklere ihtiyaç duyulduğunu söyledi.

"Rehabilitasyon Merkezlerine olan ihtiyaç artıyor"
Ziyaretten duyduğu memnuniyeti paylaşan Rektör Prof.Dr.Galip Akhan, Down Sendromlu bireylerin takibi açısından rehabilitasyon merkezlerine de önemli görevler düştüğüne dikkat çekti. Rektör Prof.Dr.Akhan, "Rehabilitasyonun temelinde eğitim yatıyor. Down Sendromunun baştan itibaren takibi gerekiyor. Bu noktada alanında uzmanlaşmış sağlık ekiplerinin yer aldığı rehabilitasyon merkezleri önem taşıyor" diye konuştu.

"Gençlerden farkındalığa çağrı"
Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Dündar ile Engelsiz Üniversite Koordinatörü Doç. Dr. Hatice Yıldırım Sarı da bu konuda farkındalığı arttırmak adına projelere katkı sunacaklarını bildirdi. Gençlerin bu alana yapacakları etkinin önemine dikkat çeken Prof.Dr.Dündar, "İKÇÜ'lü öğrencilerimizin bu konudaki farkındalıkları oldukça yüksek. Toplumsal Duyarlılık Topluluğumuzdaki gençlerimiz, Down Sendromu hakkında farkındalık oluşturmak, Down Sendromlu bireylerin ayrımcılığa maruz kalmasını önlemek, Down Sendromlu bireylerin erken ve sürekli eğitilmelerine dikkat çekmek üzere etkinlikler düzenliyor. Bu etkinliklere desteğe devam edeceğiz" dedi.

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :


Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)