adscode
adscode

Rektörlük krizi, lokomotif üniversiteler ve YÖK’ün geleceği?

Cumhurbaşkanı Erdoğan, rektör atamalarındaki mevcut sistemden vazgeçilmesinin, üniversitelerimizin de ülkemizin de yararına olacağını söyledi.

Rektörlük krizi, lokomotif üniversiteler ve YÖK’ün geleceği?
Milliyet Diyalog

Beştepe Kültür ve Kongre Merkezi’nde düzenlenen 2016-2017 Yükseköğretim Akademik Yılı Açılış Töreni’nde rektörlere seslenen Erdoğan, “Görünüşte demokratik olan rektörlük seçimleri üniversitelerde gruplaşmaları, hizipleşmeleri, kırgınlıkları artıran bir işleve bürünmüştür. Üniversite içinde zaten çok yıkıcı bir şekilde yaşanan bu süreç YÖK’ün ve cumhurbaşkanının takdiriyle daha da sıkıntılı bir boyut almaktadır. Bunun için rektör atamalarındaki mevcut usulden vazgeçilmesi, üniversitelerimizin de ülkemizin de yararına olacaktır diye
düşünüyorum” dedi.


Mevcut sistemde, önce üniversitelerde seçim oluyor ve en fazla oy alan 6 aday YÖK’e bildiriliyor. YÖK de bu sayıyı 3’e indirerek Cumhurbaşkanı’na gönderiyor. O da onlardan birini rektör olarak atıyor.

YÖK kurulmadan önce, rektörler direkt seçimle işbaşına geliyordu.

YÖK’ün ilk yıllarında ise YÖK’ün önerdiği isimler genelde Cumhurbaşkanı tarafından atanıyordu.

Şimdi nasıl bir sistemin önerildiği ise henüz belli değil.

Yeni bir atama sisteminin gerçekleşmesi için öncelikle Anayasa ve YÖK Yasası’ndaki ilgili maddelerin değişmesi gerekiyor. Çünkü rektör atama, hem YÖK’ün hem de Cumhurbaşkanı’nın görevleri arasında yer alıyor!

Ankara’dan gelen duyumlar seçimlerin kaldırılacağı yönünde!..

Boğaziçi Rektörü?

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın şikâyetine neden olan atamalardan biri de Boğaziçi Üniversitesi’nde yaşanıyor.

Aynı dönemde seçim yapılan diğer üniversitelerde rektör atamaları yapılmasına karşın Boğaziçi Üniversitesi rektörü aylardır atanmadı.

En yüksek oyu alan mevcut Rektör Gülay Barborosoğlu ve sonraki adaylar konusunda, YÖK’ün de çekincelerinin olduğunu, kahvaltıda bir araya geldiğimiz YÖK Başkanı Saraç da dile getirmişti.

Rektörlüğü vekâleten yürütülen üniversitelerden biri de Bilgi Üniversitesi. Bu üniversitemizle ilgili de çeşitli söylentiler var. Hatırlanacağı gibi, Haliç Üniversitesi’ne de kayyum atanmıştı!..

Lokomotif üniversiteler?

Bölgesel kalkınma için lokomotif üniversiteler seçildiği açıklanmış ama isimleri belli olmamıştı.

Dün, onlar da Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından açıklandı:

“2006’da kurulan 40 üniversitemiz arasından seçilen 5 yükseköğretim kurumumuz bölgesel kalkınma için ihtiyaç duyulan alanlarda özel olarak teşvik edilecek ve desteklenecek. Burada 5 üniversitemizi ve desteklenecekleri alanları açıklıyorum. Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi hayvancılık alanında, Düzce Üniversitesi sağlık ve çevre alanında, Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi tarım ve jeotermal alanında, Bingöl Üniversitesi tarım havza bazlı kalkınma alanında, Uşak Üniversitesi tekstil, dericilik, seramik alanında Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması Projesi’nin pilot yükseköğretim kurumları olarak belirlenmiştir.”

Yazının devamı için tıklayınız

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)