adscode
adscode

Ruhsal Hastalıklar Patladı

AİLE HEKİMLERİNİN, FİZİKSEL HASTALIKLARA EŞLİK EDEN PSİKİYATRİK BOZUKLUK VE PSİKOSOSYAL SORUNLARIN TEDAVİSİ İÇİN “KONSÜLTASYON LİYEZON PSİKİYATRİSİ” EĞİTİMİ ALMASI ÖNERİLİYOR.

Ruhsal Hastalıklar Patladı
Sağlık
Psikolojik hastalıklar son dönemde artış gösteriyor. Beden ve ruh sağlığının bir bütün olduğunu kaydeden uzmanlar, aile hekimlerinin liyezon psikiyatrisi eğitimi almaları gerektiğini belirtiyor. Bu kapsamda 700’den 3 bine çıkan psikiyatrist sayısının da önemli bir gelişme olduğu vurgulanıyor.

‘12. Ulusal Konsültasyon Liyezon Psikiyatrisi ve Psikomatik Tıp Kongresi’ Konya’da gerçekleştirildi. Kongrede konuşan Konsültasyon Liyezon Psikiyatrisi ve Psikomatik Tıp Derneği (KLLP-Der) Başkanı Prof. Dr. Sedat Özkan, hastanın bedensel ve ruhsal sağlığının bir bütün olduğunu belirtti. Prof. Özkan, “Bir kanser hastasının tedavisi devam ederken bu hastalık kaynaklı depresyonun, kanser psikiyatrisi konusunda uzman bir hekim tarafından da takip edilmesi hastalığın seyrine pozitif katkı sağlayacaktır. Aynı zamanda hastanın yaşam kalitesini de önemli ölçüde artıracaktır.” diyor.

“Kaygı bozukluğu, depresyon, organik beyin sendromu, kişilik bozukluğu, panik bozukluk ve deliryum gibi hastalığı olanların büyük çoğunluğu cerrahi, onkoloji, kardiyoloji ve yoğun bakımdadır.” bilgisini veren Prof. Özkan, depresyonun ise en çok diyabet gibi kronik hastalığı olanlarda görüldüğünü vurguluyor. Prof. Sedat Özkan, son 30 yılda psikiyatrist sayısının arttığını ve niteliksel gelişimin yüz güldürücü bir duruma ulaştığını belirtiyor. Prof. Özkan şu bilgileri veriyor: “700’den 3 bin psikiyatriste ulaştık. Neredeyse her ilçede bir psikiyatrist var. Toplumun genel sağlığı ve ruh sağlığı için başta psikiyatri hekimleri olmak üzere Aile hekimleri de liyezon psikiyatrisi eğitimi almalı. Hekimin hastaya bu farkındalık ile yaklaşması ve hastayı bu anlamda da değerlendirebilmesi büyük farklar yaratacaktır.”

3 gün süren kongre kapsamında, ‘Kanser psikiyatrisi’, ‘Kalp hastalıklarında psikiyatri’, ‘Psiko-sosyal açıdan ağrı’, ‘Gebelik ve gebelik sonrası dönemde psikiyatrik bozukluklar’ gibi konular da detaylı olarak ele alındı.
Kaynak;Zaman

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)