adscode
adscode

Saatleri geri alma fikri ondan çıktı!

26 Ekim Pazar günü, gün ışığından daha fazla yararlanılmak için saatler 1 saat geri alınacak.

Saatleri geri alma fikri ondan çıktı!
Türkiye'den Haberler
Yazdan çıkıp kışa girdiğimiz şu dönemde, saatler bir saat geri alınacak. Toplamda 7 ay boyunca aydınlık havadan bir saat fazla yararlanılması planlanan uygulama, bu yıl da tartışmalara neden oluyor.

Saatler ne zaman geri alınacak?
Her yıl kafaları karıştıran uygulamaya göre saatler, 26 Ekim Pazar günü sabaha karşı 04.00’te geri alınacak. 

Saatler neden geri alınıyor?
16 Şubat 2014 tarih ve 28915 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Bakanlar Kurulu kararında uygulamanın amacı, 'gün ışığından daha fazla yararlanmak' olarak belirtiliyor.

Akşam karanlığında iş ve okul çıkışları
Günışığından bir saat fazla yararlanırken, akşam iş ve okul çıkışları karanlıkta olacak. Akşam saatlerine gelindiğinde saat 17.30 ila 18.20 arasında hava kararmaya başlayacak. 

İlk o başlattı

Benjamin Franklin’i hepimiz Amerikan dolarındaki görseliyle tanıyoruz. Oysa o "Erken yatıp erken kalkmak, kişiyi sağlıklı, zengin ve akıllı yapar" özdeyişinin sahibiydi. Franklin, Amerika Birleşik Devletleri'nden Fransa'ya elçi olarak yollandığı sırada, Paris halkının mum israfını önlemesi ve gün ışığından daha çok yararlanması için imzasız bir mektup yayımladı. 1784 yılındaki bu vergi, panjurları vergilemek, mumları karneye bağlamak ve insanları gün doğumu sırasında kilise çanları ve top ateşiyle uyandırmak gibi öneriler içermekteydi. Sonradan da saatlerin kışın geri alınmasıyla gün ışığından daha çok faydalanılacağını ispatlayarak bu işin mucidi olarak tarihe geçti. 
Hürriyet


 

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)