adscode
adscode

Şampiyon enflasyonu!

Kim demiş, eğitim sistemimiz, yerlerde sürünüyor diye! PISA falan hikâye.Kıskandıkları için böyle söylüyorlar! TEOG sonuçlarına baksınlar, başarı destanımızı görsünler yeter...

Şampiyon enflasyonu!
Milliyet Diyalog
İşin şaka tarafı bir yana, ilginç gelişmeler oluyor! TEOG’da, sadece bir okul zincirinde bine yakın, üç büyük kentimiz dışında bir kentte 500’ü aşkın, pek çok ilde de yine yüzlerce full çeken olduğu bilgisi geliyor.  Eğer tüm bunlar, doğru tespitlerse, 10 bin şampiyonu aşmak pekâlâ mümkün olabilir. Hadi biraz abartılı açıklayanların olduğu varsayılsa bile, yine binlerce şampiyondan bahsediliyor. Bu arada dikkat çekmemek için başarılarını saklayanların var olduğunu da unutmamak gerekir. İşte bu noktada asıl mağdur olanlar, okul başarı puanını tam alamayanlar ve farklı nedenlerle, bir, iki hata yapanlar olacak.

Bir başka iddia ise deneme sınavlarıyla gerçek sınavlar arasındaki korelasyon yani paralellik. Örneğin deneme sınavlarında hiç full çekmeyenlerin, TEOG’da full çekmeleri, çekenlerin ise bir kaç fire vermeleri, çok ilginç bulunuyor! Bu konudaki iddiaları ciddiye almak ve incelemek ise MEB’e düşüyor. Bu yüzden, ilgili şikâyetlerinizi, farklı mercilere değil, özellikle MEB’e yapmalısınız. Eğer oradan sonuç alamazsanız, diğer kişi ve kurumlara da başvurabilirsiniz. Yoksa, başta mahkemeler olmak üzere, hiç kimse sizi ciddiye almaz!.. MEB de tüm bu iddiaları değerlendirip, tek tek incelemek zorunda. Hem ölçme değerlendirme açısından, hem de kopya, yardım, hormonlu not ve yüzlerce şampiyon çıkartan okullar ve kentlerle ilgili olarak.
Yapılanlar, yapanların yanına kâr kalırsa, hem diğer öğrencilerin hakkı yenmiş olur hem de şehir efsaneleri alır başını gider... Bu arada çok farklı ve bir o kadar da ilginç gelişmeler var.
Örneğin hem okulda, hem de sınavda tam puan alanlar bile istedikleri okullara giremeyebilecekler! 
Asıl üzerinde durulması gereken ise uluslararası yarışmalarda milli olanlara verilen ek puanlar. Parası çok olanlar, az sporculu alanlara yönelip, artı puan alıyormuş, bizden hatırlatması!..
Sınavlar, güvenilir, adil, seçici olmalı ki, hak yerini bulsun. Peki, bunu ne kadarı sağlıyor? İşte o tartışılır...

MİLLİYET

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)