adscode
adscode

SBS Kılavuzundaki Tutarsızlıklar ve Haksızlıklar

SBS sonuçları açıklandı ama her şey daha bir açıklığa kavuşacağına, tam tersi Arap saçına döndü.Şampiyonlar konusunda bile bir kaos var.Gerçek sınav şampiyonları, adeta hayal kırıklığına uğratıldılar.Ama…

SBS Kılavuzundaki Tutarsızlıklar ve Haksızlıklar
Günün Yazısı

 

Tercihleri 1 Ağustos’a kadar erteleyip, kayıtları çok kısa süreye sıkıştırmanın mantığını anlamak ise mümkün değil.

İşte konuyu enine boyuna inceleyen bir velimizin tespitleri:

5 milyon kişiyi ilgilendiriyor

Abbas Bey merhaba,

Size, bu yıl SBS sınavına girmiş olan bir çocuğun babası olarak yazıyorum.

Bildiğiniz gibi SBS sınavları açıklandı ve tercih kılavuzu da yayınlandı. Ancak yayınlanan kılavuzda yer alan konuların geçmiş/geçen yıla göre oldukça eşitilikten uzak ve belirsizliklerle dolu olduğu görüldü. Bu konu sınava giren 1 milyon öğrenciyi ve ailesini ilgilendirmektedir. Ailelerin de ortalama 5 kişi olduğunu düşünürsek , yaklaşık 5 milyon kişi geçen yılarda sınava girmiş kişi ve ailelerine göre haksızlığa uğramaktadır.

Kayıt süresi kısaltıldı

Bunlara örnekleri aşağıda vereceğim. Eğitimde olan şu anki reel belirsizliğin, SBS yerleştirmesinde de olduğu aşikar. Ne yazık ki bu belirsizlikler ve değişkenlikler geleceğin büyükleri, karar vericileri olacak bu kişileri psikolojik olarak etkilemekte. Her yıl değişen bir uygulamaya alışan bir bireyin geleceğinde neler düşüneceği ve uygulayacağı psikolojinin bir konusu bile olabilir !!

Gelelim değişen uygulama ve eşitsiliklere; Kılavuzdan alınan bilgilere göre, geçen yıl tercihlerin yapılması için verilen 2 haftalık süre bu yıl 1 haftaya indirilmiş durumda. Aynı durum kazanılan asıl okulun kayıt süresi için de geçerli. Geçen yıl 2 hafta olan kayıt süresi, bu yıl 1 haftaya indirilmiş durumda. Kontenjanı 270 olan bir okulda yapılacak kayıt işlemi sadece 5 günde yapılacak. Bu durumda günde ortalama 54 öğrenci kayıt olmak zorunda -ki bu oldukça zor- ve bürokrasinin çok olmasından kayıt yetişmemesi bile gerçekleşebilir. Bu tempoda olan kayıtlarda hata yapma şansı da olup, bir çok öğrencinin kayıt hakları yanabilir. Kayıtların neden bu kadar kısa süreye indirildiği ivedilikle sorulması gereken bir soru değil midir ?

*****

Yedek kayıtları tam bir muamma!

Bir de yedek konusu var ve bu yedek konusu başlı başına bir muamma. Kılvazda "1.4. Yerleştirme İşlemleri - b bendi"nin paragrafında birbiriyle çelişen ve anlamsız olan cümleler ardı ardına yer almakta. Şöyle ki;

"Herhangi bir tercihine yerleşen öğrencilerin yerleştikleri tercihten daha üstteki tercihleri ile herhangi bir







tercihine yerleşemeyen öğrencilerin tüm tercihleri dikkate alınarak yedek yerleştirme yapılır. Yedek yerleştirme sonucunda öğrenciler en fazla 3 tercihine yedek olabilirler."

Bu cümlelerin ne anlama geldiğini anlamak için çok çabaladım ancak bunu başaramadım !! Çünkü, söz konusu açıklamanın ilk cümlesinde "10 tercih yapma hakkı olan bir öğrencinin 8. tercihine asıl olarak girip, daha üstteki tercihlerinin hepsine yedek olabileceği belirtilmekte iken, bir sonraki cümlede "sadece 3 yedek olabilir" cümlesi ne anlama gelmekte ??? Bu soruyu Alo 147'ye açıp sorduğumda da, belirsizliği onlar da farkettiler ve "talep soru" olarak alıp net bilgiyle bana döneceklerini belirttiler !!!

Bunların yanında; geçen yıl toplam 4 adet yedek "tam haftası" varken, bu yıl sadece 3-12 eylül tarihlerinde yedekler belirlenecek. Bu durumda sistemi her dakika takip etmek zorunluluğu var. Velilerin asıl kayıt süresi için 1 hafta harcamasından sonra, 2 hafta daha yedek takibine birebir ilgi göstermeleri ve hatta her tür işlerini bırakıp sadece sistemi takip etmeleri gerekmekte. Bu durumda 1 milyon kişinin velisi/ailesi bu dönemde tatilde olmalı ki bunu yapabilsin. Söz konusu kayıt ve yedek tarihleri 27 Ağustos - 14 Eylül arası, diğer sınıf öğrencilerinin de en sıkı dönemi bu tarihler olduğundan dolayı bu tarihlerde Türkiye'de tuhaf bir durum ortaya çıkacak !!!

*****

Kontenjanlar boş kalacak

Ayrıca; yedek sistemi çok belirsiz olduğundan ve netleşmediğinden dolayı, bir çok okulda büyük sayıda boşluğun olması kaçınılmaz olacak. 9. sınıf kontenjanı 240 kişi olan bir okulda 30 kişilik sınıftan 8 adet olduğu ve bu sayıdaki sınıfa göre öğretmen bulunduğu halde, belki de bu okul 5 sınıfta öğrenim yapacak ve bir çok öğretmen okullarda boş oturacak. Bunun yanında o boş kalan sınıflarda yer alabilecekken, yedek sistemin anlamsızlığından dolayı bir çok başarılı öğrenci açıkta kalmış ve normal liselerde eğitim alıyor olacak. (Bu durumda normal liselerin de sayı olarak şişeceği ve yetersiz kalacağı belli olmakta)

Türkiye ve Dünya için kaybedilmiş değil, kazanılmış bireyler önemli. Uygar ve gelişmiş devlet olmak öncelikle eğitimden geçtiğine göre, bir bireyin yetişmesinde buna yön verecek ve imkanlarıyla bunu yaratacak olan da ilk olarak devlet olmalıdır. Yukarıda bahsedilen sorun ve karmaşıklıkların dikkate alınması ve sonuca ulaşması belki de bir başlangıç olacaktır.

Bu konuları ilgi ve bilginize sunar, çalışmalarınızda başarılar dilerim.


Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :


Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)