adscode
adscode

Seçmen Neye Göre Oy Veriyor? Hangi Vaatler İşe Yarıyor?

​7 HAZİRAN SEÇİMLERİNE DOĞRU TÜRKİYE'DE NELER OLUYOR?SEÇMEN NEYE GÖRE OY VERİYOR? EKONOMİK VAATLER İŞE YARIYOR MU? TÜM BU SORULARIN CEVABI DÜN GECE ABBAS GÜÇLÜ İLE GENÇ BAKIŞ'TA KONUŞULDU.

Seçmen Neye Göre Oy Veriyor? Hangi Vaatler İşe Yarıyor?
Programlar
CHP MİLLETVEKİLİ MUSTAFA BALBAY, SAADET PARTİSİ GENEL BAŞKAN YARDIMCISI BİROL AYDIN VE GEZİCİ ARAŞTIRMA ŞİRKETİ BAŞKANI MURAT GEZİCİ'NİN KONUK OLDUĞU PROGRAMDAN SATIR BAŞLARI: 
 
Mustafa Balbay – CHP İzmir Milletvekili

 -Vatandaş Neye Göre Oy Veriyor? 
-19 Mayıs maratonuna katılmayı demir parmaklıklar ardında ahdetmiştim. Eni beş adım, boyu on dört adım, yüksekliği 7 metrelik bir havalandırma boşluğunda hazırlandım.Spor yapmak ve kitap okumak bizi ayakta tutmuştu. 
-Liseye giren öğrenci aynı zamanda işe girmiş olacak. Sigortasını yapacağız. Geliri olacak. Gençlere eğitim giderleriniz değil, eğitim gelirleriniz olacak diyoruz. Bir ülkenin en büyük israfı gençlerinin umudu kendi ülkesinde aramamasıdır.
- Ak Parti taşeronlaşma konusunda bize yapamazsınız dediler sonra hemen ortadan kaldıracağız dediler.
- CHP bu ülkedeki bütün ekonomik kurumların temelinde bunları yapandır. Sümerbank, Şeker Fabrikaları, Demir çelik Fabrikalarıdır. CHP yapan parti, AKP satan partidir. Öyle bir algı yaratıldı ki, sanki CHP ekonomiden hiç anlamaz.Misak –ı Milli kadar, Misak-ı İktisadi var.
- Asgari ücret veren esnafı ve sanayiciyi çökertmeyeceğiz. O işçi adına devlete ödeyeceği vergiden düşüp o vergiyi çalışana vereceğiz.
- Gayrisafi milli hasılanın %3 , örtülü ödeneğe giden para 8 milyar dolar. Biz bütün bunları düzenleyeceğiz. Ve kaynağı artıracağız.
- Erbakan’ın Başbakanlığı döneminde İsrail ile askeri iş birliği yapıldı. 
- Bugün Diyanet İşleri Başkanlığı Kur’an-ı Kerim’in Türkçe mealini yayınladı. Ezanında mealini insanlar bilsin. Biz bunu istedik. Toplumun genel değerleri ne ise biz onun karşısında durmayız.
- İmam Hatipler CHP iktidarında kuruldu. Toplumun hangi değere ihtiyacı varsa o kadar olsun.
- Bir zamanlar türbanlıların canını sıktık, şimdi elini sıkıyoruz.
- Borç ile yaşıyoruz. IMF’ye olan borcu ödeyip diğer borçları artırdılar.
- Ak Parti – CHP koalisyonu olmaz. Hedefimiz tek başına iktidar olmak
-Cumhurbaşkanlığı makamını, Cumhurbaşkanından korumaya çalışıyoruz. Olağanüstü bir karşıtlık ve intikam duygusu üretmektedir.
-Süheyl Batum, Birgül Ayman Güler, Emine Ülker Tarhan partide olmasını istediğim ve ilerde aynı çatı altında olacağımıza inandığım kişiler. Ben her üçü ile de görüşümü partinin üst organlarına ilettim. Bir aşamadan sonra ihraç durdu. Bu arkadaşlarımız salonların büyüsüne kapıldılar.
 
Birol Aydın – Saadet Partisi Genel Başkan Yardımcısı
-Ak Partili arkadaşlar bizim misyonumuzu taşıyamadılar “biz o gömleği çıkarıyoruz” dediler.Bedel ödemeyi gerektiriyordu. Dört defa partilerimiz kapatılarak ödedik. Siyasi yasaklar, ambargolar ve baskılara maruz kaldık. 28 Şubat yaşandı. Bu bedeli taşıyamadıkları için başka bir yol başka oluşturdular. Bunun içinde başka mihraklar ile kol kola girdiler.
- Biz Türkiye’de 10 – 15 yıldır bir hokkabazlık yaşıyoruz. Dünya’yı bize okutmuyorlar, bir kurgu var. Ne zaman Türkiye gelişmeye başlıyor, o zaman birileri düğmeye basıyor.
- Bir ülkenin ekonomisini tarumar etmek istiyorsanız faizi yaygınlaştıracaksınız. Toplumsal yapıyı çökertmek istiyorsanız gayri meşruluğu yaygınlaştıracaksınız. Siyaseti itibarsızlaştırmak istiyorsanız anket firmalarını çoğaltacaksınız. 
- CHP millete doğru ilerliyor. Biz bunu takdir ediyoruz. 
- CHP diyor ki; “ey milletim ben iş başına gelirsem Derviş’i getireceğim”. Aman Allah’ım! 13 yıldır bu millet Ak Parti tarafından Derviş Fisher modelinin ötelenmesinden olmuştur. Ak Parti ben IMF’ye olan borcumu ret ettim diye oy talebinde bulunuyor. CHP tam tersine Türkiye'nin başına tebelleş olan IMF ve Dervişi uygulayacağım diyor. 
- Bu ülkenin en önemli meselesi 77 milyon insanımızın birbirini anlayamaması ve ötekileştirmesidir. 
- Neoliberal faizci nizamı terk etmediğiniz sürece vaat ettiklerinizi yapamazsınız. Neoliberalizm  altta kalanın canı çıksın demektir. Türkiye’yi obezite yaptılar. Türkiye açtır. Herkes herkesi borçlandırıyor. Toplumun genleri ile oynuyorlar
- Erbakan’ın Başbakanlığı döneminde İsrail ile askeri iş birliği imzalanmadı..
- Biz 11 ayda işçiye, memura, emekliye %50 zam verdik 
- Ak Parti’ye oy veren insanlar ile benzerliğimiz çok. Yöneticileri ile onların uyguladıkları programlar ile hiçbir benzerliğimiz yok.
- Siyasi iklim değişti, başörtü yasağı kaldırıldı, imam hatip,  katsayı meselesi çözüldü. Güzel şeyler ama  hiçbirisi kanuni düzenleme ile olmadı. Keyfi uygulama ortadan kalmış oldu.
- BBP ile ayrı iki siyasi partiyiz. Mahşeri vicdan açısından ortalamada hep kesişiyoruz. Beyannamelerimizi birlikte hazırladık.
- Türkiye’de ilk defa olan sesli seçim beyannamemiz var. Ve işitme engelli vatandaşlarımız içinde var.
- Cumhurbaşkanı kampanya düzenleyerek en çok Ak Partili arkadaşı rencide ediyor. Namusu ve şerefi üzerine ant edenler Anayasayı değiştirene kadar yerine getirirler. 
-(Numan Kurtulmuş'un Ak Parti'ye geçmesi üzerine)  Müslüman bir insanım söylediğim sözü attığım adımı, dünyadan ahireti görüyormuş gibi yapma gayreti içindeyim. Ben yarını bilemiyorum. Bugün nereye gittiğimi biliyorum.
 
 
Murat Gezici -  Gezici Araştırma Şirketi Başkanı
-Gezici Araştırma Şirketi 2011 yılında 14 yıllık bir tecrübe ile kuruldu. 30 Mart seçimlerini  en yakın bilen firma. Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde sandığa gitmeyenlerin oy oranı %24 olacak dedik.Bütün anket firmaları %6 ile %9 gitmeyecek dedi. Resmi rakam %26 gitmedi. Ardından KKTC Cumhurbaşkanlığı seçimi geldi. Tek bilen firma Gezici oldu
-Mart 2015 tarihinde Türkiye genelinde yapılan araştırmada  vatandaş %32 ile ekonomik ve yoksulluk ,  %11 işsizlik , %11 demokratikleşme ve insan hakları %8.4 ise Kürt sorununun çözümü ile alakalı oy vermeye yönelmiş durumda.
-Saadet partisi Türkiye’nin en büyük alternatif partisidir. Bunu araştırmalara dayanarak söylüyorum. Ak Partiye oy veren beş kişiden birisi ben Saadet Partisine oy veririm diyor. Barajı aşma ihtimalinin olabileceğini düşünüyorum. Halkın %14 ‘ü ben Saadet Partisine oy verebilirim diyor. Saadet Partisinin, Büyük Birlik Partisi ile İttifak yapmasından haberdar olamayan seçmen sayısı % 62 
-2002 yılında sandığa gitmeyen vatandaş sayısı her 5 vatandaştan 1’i. 2007 yılında 100 vatandaştan 15’i, 2011’de100 vatandaştan 17’si, 2014 Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde ise her 4 vatandaştan 1’i gitmedi. 2015’de tahminimiz % 17,2 
- Bu seçimlerde belirleyici en büyük etken ekonomi .  Cumhurbaşkanlığında milliyetçilikti. Yerel seçimlerde hizmetti.
- Sandıkta online olarak hile yapılmasının mümkün olmadığına inanıyorum.Kırsal kesimlerde Muhtar Ahmet, Mehmet adına oy kullanıyor.
- % 54 vatandaş koalisyonun olmasını istemiyor. 
- Seçmenin %20’si gönülsüz bir şekilde oy veriyor. Ak Parti  %30, CHP % 21, MHP %22, HDP % 8, Saadet Partisine oy verenlerin %12’si gönülsüz bir şekilde oy veriyor.
-Erdoğan halk tarafından çok seviliyor. Türkiye’nin vatandaşlarından %58 – 62’ye yakın oranı benim liderimdir diyor. Dış dünyadaki söylemleri çok büyük etki yaratmış ve duyguları kabartmıştır.
-Sandığa gitmeyenlerin oranı %59 CHP, %18 MHP,%15 Ak Parti%6 Saadet Parti,%2’si HDP’li. Nasıl olsa iktidar olmayacağız diye sandığa gitmeyenler var. 
-Seçmenin %50 – 55’i merkezdeyim, %20’si soldayım,%20’si ise sağdayım diyor.%5’i ise ben marjinalim diyor. Seçmenin %50 – 55’nin siyasi bir ideolojisi yok. Yani ekonomik söylemlere göre oy verebilen seçmen. İkinci oy verme sebebi iç güvenlik ve dış güvenlik diyor. Üçüncüsü ise sevgi ve aidiyet ihtiyaçlarına yönelik, dördüncüsü ise saygınlık ihtiyaçlarına göre.



Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)