adscode
adscode

Selçuklu'yu anlamayan kültürel kimliğimizi anlayamaz

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, "Selçuklu dönemini anlamayan bizim kültürel kimliğimizi kesinlikle anlayamaz" dedi.

Selçuklu'yu anlamayan kültürel kimliğimizi anlayamaz
Kültür Sanat
TRT ve Konya Büyükşehir Belediyesi işbirliğiyle hazırlanan "Anadolu'da Selçuklu Belgeseli"nin tanıtım toplantısı JW Marriott Otel'de gerçekleştirildi. 

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, toplantının açılışında yaptığı konuşmada, Selçuklu'nun tarih çalışmaları yapanlar için olağanüstü hazine olduğunu belirterek, "İster tarih yöntemi, ister birikimi, isterseniz göçler ve bu göçlerin ortaya çıkardığı kültürel harman açısından bakın, insanlık tarihinin belki de en çarpıcı alanlarından biri Selçuklu'dur. Bunu Konyalı olarak söylemiyorum. Selçuklu kadar çok kısa sürede farklı medeniyet havzalarına harmanlanmış ikinci bir tarihi olgu yoktur" diye konuştu. 

Davutoğlu, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Selçuklu dönemini anlamayan bizim kültürel kimliğimizi kesinlikle anlayamaz. Selçuklu dönemini anlamayan Anadolu'daki o birikimin, şehir kültürünün, mimarisinin kökenlerini ve Osmanlı'ya geçerken İran'dan, Mezopotamya'dan alınan izlerin Roma kültürüyle birleşip nasıl mimari estetiğe dönüştüğünü anlamaz." 

Cumhuriyetin kültürel kimliğini anlamak için önce Selçuklu'yu anlamak gerektiğini belirten Davutoğlu, "Tarih bilincinin oluşması açısından 11. ve 13. yüzyılı anlamadığımız zaman kültürel geleneğimiz içinde ilmi kurumlarımızı, külliye, tıbbiye geleneğini, ne tasavvufi ekollerin doğuş şartlarını ve bugüne kadar gelen o manevi kültürü ne iktisadi pazar anlayışımızı ne de devlet geleneğimizi anlamak mümkün değildir" değerlendirmesinde bulundu. 

 "İnsan, imar ve iman"

TRT Genel Müdürü İbrahim Şahin ise yönetmenliğini ve metin yazarlığını Hadi Şenol'un üstlendiği belgeselin önemine değinerek, "Anadolu'da Selçuklu aslında TRT'nin çok öncelerde değinmesi gereken bir konu. Selçuklu dönemini sağlıklı anlatamazsak Osmanlı'yı özümseyemez ve anlayamayız. Anadolu'da Selçuklu belgeselini otuzar dakika iki bölüm yaptık, bu belgeselimiz 4 dilli . TRT HD kanalımızdan belgeseli İngilizce veya Türkçeden herhangi biriyle izleyebilirsiniz" şeklinde konuştu.  

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)