adscode
adscode

Sendikalar, maarif müfettişlerine yönelik düzenleme için ne dedi?

Eğitim-Bir-Sen, Türk Eğitim-Sen ve Eğitim-Sen, maarif müfettişlerinin eğitim uzmanı kadrolarına atanmasını öngören tasarıyı eleştirdi

Sendikalar, maarif müfettişlerine yönelik düzenleme için ne dedi?
Eğitim
Eğitim sendikaları, eğitim alanını düzenleyen tasarının, maarif müfettişlerinin "eğitim uzmanı" kadrolarına atanmasına ilişkin hükmünü eleştirdi.

Milli Eğitim Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında KHK ile Bazı Kanun ve KHK'larda değişiklik yapan tasarı, TBMM Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu bünyesindeki alt komisyonda ele alınıyor.

Eğitim sendikaları, tasarıya ilişkin eleştiri ve önerilerini alt komisyona sundu.

Eğitimciler Birliği Sendikası, Türk Eğitim-Sen ve Eğitim-Sen, teftiş ve denetim görevi yapan 2 bin 507 maarif müfettişi ile müfettiş yardımcılarına ilişkin düzenlemeyi eleştirdi.

Eğitim-Bir-Sen, tasarıyla maarif müfettiş ve müfettiş yardımcılarının mevcut mali haklarının korunacağını ancak eğitim uzmanı kadrolarına atananların, bakanlık maarif müfettişlerine tanınacak ek haklardan yararlanamayacağını belirtti. Sendika, eğitim uzmanı kadrolarında kaldıkları sürece, bakanlık maarif müfettişlerine tanınan mali haklardan yararlanmasını önerdi.

Eğitim-Bir-Sen, "Eğitim uzmanı kadrolarına atananlar arasından görevlendirme yoluyla gerek teftiş gerekse rehberlik faaliyetini yürütebilecek durumdayken 500 bakanlık maarif müfettişi, 250 bakanlık maarif müfettiş yardımcısı kadrosu ihdası yersizdir. Bakanlığın yeni kadro tahsisini gerektirecek kadar iş yükü ve görev artışı yok." görüşünü iletti.

Bakanlık maarif müfettiş yardımcılığına atanmak için en az 4 yıllık lisans eğitimi veren hukuk, siyasal bilgiler, iktisadi ve idari bilimler, iktisat ve işletme fakültelerinden mezun olma şartı getirildiğine işaret eden Eğitim-Bir-Sen, bu durumun, öğretmen kaynaklı personelin, eğitim politikalarını belirlemedeki etkisini zayıflatacağını, doğru ve yerinde çözümler getirmeye yönelik eğitim politikalarının oluşturulmasını zora sokacağını savundu. Sendika, bakanlık maarif müfettiş yardımcılığına eğitim ve öğretim hizmetleri sınıfı çalışanları arasından sınavla atama yapılmasını istedi.

Türk Eğitim-Sen, tasarıyla Milli Eğitim Bakanlığındaki müfettişlik hizmetinin kaldırılmadığını, aynı unvanın korunduğunu ancak bu unvana ilişkin kadroların içinin boşaltılarak, mevcut müfettişlerin tasfiye edilmek istendiğini öne sürdü.

Tasarıyla, sınavla girilen kariyer bir meslek mensubunun, sınav gerektirmeyen ve kariyere dayalı olmayan bir mesleğe; "eğitim uzmanlığı"na atandığını ifade eden Türk Eğitim-Sen, ehliyet ve liyakati ölçmekten uzak bir mülakatla, bakanın onayına dayanarak 2 bin 507 müfettişten sadece 500'ünün sisteme geri alınacağını savundu.

Türk Eğitim-Sen, bakanlığa alınacak olan bakanlık maarif müfettiş yardımcılarının mezuniyet alanlarının hukuk, iktisat, işletme olarak sıralanarak, eğitimci kökenli müfettişin istihdam edilmemesinin, eğitimin denetimini zaafa uğratacağını öne sürdü.

Eğitim-Sen de maarif müfettişliğinin, liyakat ve kariyer mesleği, milli eğitimin temel direklerinden bir meslek grubu olduğunu belirterek, tasarıyla bu kişilerin kadrolarının elinden alınmasının doğru olmadığını kaydetti.

AA

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)