adscode
adscode

Sıfırcı Hoca Kabusu

AB Bakanlığı'nın 55 bin öğrenciyi ücretsiz yurdışı eğitimine gönderme projesi 'düşük not' engeline takıldı.

Sıfırcı Hoca Kabusu
Yurtdışı Eğitim

Uzmanlar "Yurdışına gidecek öğrenciler akademideki sıfırcı hocalarının insafına terk edilmemeli" diyor**Türkiye'deki akademisyenlerin 'sıfır'merakı lisan ve yüksek lisansını yurtdışında yapmak isteyen öğrencilerin kâbusu oldu. Waterloo Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Feridun Hamdullahpur, hocaların bu ısrarıyla not ortalaması düşen öğrencinin yurtdışına çıkamadığını öne sürdü.

AB PROJESİ

Türkiye, Avrupa Birliği Bakanlığı öncülüğünde, 'Hayat Boyu Öğrenme ve Gençlik Programları' projesi kapsamında 55 bin öğrenciyi ücretsiz yurtdışına göndermeye hazırlanıyor. Ancak proje, yıllardır Türk öğrencilerini mağdur eden bir uygulamaya takıldı. Kanada'nın en büyük araştırma üniversitesi Waterloo'nun Türk Rektörü Prof. Dr. Feridun Hamdullah Pur, Türkiye'den yurtdışına okumak için gidecek öğrencilerin düşük not ortalaması sorunuyla karşılaştığını belirtti.

HOCA KENDİNE BAKMALI

Bazı Türk akademisyenlerin öğrenciye düşük not verme ısrarının öğrenciyi zora soktuğunu ifade eden Prof.Hamdullah Pur, "Çok sayıda öğrencinin sırf bu yüzden not ortalaması düşük geliyor.Ortalaması düşük olan öğrenci yurtdışına çıkamıyor.Halbuki sınıfın genel durumuna göre notların ayarlanması gayet faydalı olur. Eğer notlar genel olarak çok düşükse bunun için öğretim üyesi, kendi performansını veya dersin içeriğini tetkik etmesi gerekir.Her şeyi öğrencilere yüklemek adil değil" diye konuştu.

Özellikle Öğretim Üyesi Yetiştirme Projesi'ne (ÖYP) başvuran öğrencilerin düşük not ortalaması sorunuyla karşılaştığını vurgulayan Türkiye Öğrenci Konseyi Başkanı Nihat Buğra Ağaoğlu da bu konuda öğrencilerden çok şikayet geldiğini söyledi. Ağaoğlu "Hocalarımızın düşük not verme merakı bireysel bir tercihtir. Maalesef bazı hocalarımız bunu yapıyor.

Yapılması gereken yurtdışına gidecek öğrencilerin genel bir sınava tabi tutulması. Bu şekilde bir uygulama yararlı olabilir. Çünkü yeni uygulamaya girenÖYP'de daha çok sınav notları ön plana çıkıyor." Ağaoğlu, akademisyenlerin her zaman adaletli davranması gerektiğine işaret ederek, "Düşük not veren hoca iyi hoca değildir.Aksine öğrencinin ve sınıfnot ortalamasının yüksek olması hocanın başarısıdır" açıklamasında bulundu.

SADECE SINAV NOTU BAZ ALINMAMALI

Zirve Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Adnan Kısa ise konuyla ilgili şunları söyledi: "Az sayıda da olsa özellikle bazı eski hocalarımızda bu alışkanlık mevcut. Neyse ki bugün birçok akademisyen, öğrenciyi sadece sınav sonucuna göre değerlendirmiyor. Sınav,ödev,derse katılım ve projelerbir bütün halinde dikkatealınıyor ve ona göre notlar veriliyor.

Böylece öğrencinin daha yüksek not alması mümkün oluyor. Mesela ben öğrenci anlamadığında ekstra ödevler, projeler veriyorum. Çünkü bazı öğrencilerimizde sınav stresi olabiliyor. Bu sorun ancak bu şekilde giderilmiş oluyor. Ayrıca bazı alanlar var ki öğrencilerin dersten yüksek not alması söz konusu olamıyor."

Nesrullah Sonay/ Bugün

 


Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :


Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)