adscode
adscode

Sigarayla Mücadeleye 2014'te de Tam Gaz Devam

Sağlık Bakanlığı, sağlığa yönelik risklerden birey ve toplumu korumak ve sağlıklı hayat tarzını teşvik etmek amacıyla, sigarayla mücadeleye 2014 yılında ''tam gaz'' devam edecek.

Sigarayla Mücadeleye 2014'te de Tam Gaz Devam
Sağlık
Sağlık Bakanlığının 2014 yılı Performans Programı'na göre, bu yıl, erkek erişkinlerde (15 yaş ve üstü) her gün tütün mamülü kullanma oranı yüzde 40'tan yüzde 38'e düşürülmesi hedefleniyor. Kadınlarda (15 yaş ve üstü) ise tütün kullanma oranı yüzde 12'den yüzde 10'a çekilmesi amaçlanacak. Erişkinler arasında her gün sigara kullanım oranı 2012 yılında erkeklerde yüzde 41,5, kadınlarda yüzde 13,1 düzeyindeydi.

Bakanlık, 2014'te tütün ve bağlımlılık yapan maddeler ile mücadele kapsamında ulusal kampanyalar ve rol model olan kişilerin destek vereceği etkinlikler düzenlenecek. Ayrıca tütün ile mücadeleyi sürdürmek, tütün maruziyetini ve bağımlılık yapıcı madde kullanımını azaltmak amacıyla öğrencilere, er ve erbaşalara yönelik seminerler, konferanslar, müsabakalar gibi etkinlikler düzenlenecek.

Tütün ve bağımlılık yapan madde kullanımını engellemeyi amaçlayan kamu spotu hazırlanacak ve madde bağımlılığı tedavisinde merkez sayısı genişletilerek hizmete ulaşabilirliği sağlanacak.

Buna göre 2013 yılında 25 olan madde bağımlılığı tedavi merkezi sayısı 27'ye çıkarılacak. Bu merkezlerin, nitelik ve nicelik yönünden geliştirilerek,  daha etkin ve verimli tedavi ve hizmet sunması sağlanacak.

Pasif içiciliği önleme kampanyası başlıyor

 Sağlık Bakanlığı Sağlığın Geliştirilmesi Genel Müdürü  Ömer Tontuş, AA muhabirine 9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada, sigara kullanımıyla mücadelede Türkiye'nin dünya genelinde en başarılı ülkelerden biri olduğunu belirtirken, Türkiye'nin Dünya Sağlık Örgütü tarafından da örnek gösterildiğini söyledi.

Bunun Türkiye için bir övünç kaynağı olduğunu belirten Tontuş, tütünle mücadelede bilinçlendirmeden, dikkat çekmeye bir çok basamak olduğunu, bu sürecin tamamlandığını, pasif içiciliği önlemenin de bu mücadelenin önemli unsurlarından biri olduğunu bildirdi. Tontuş, şunları kaydetti:

''Türkiye'de önemli bir kesim sigarayı bıraktı, yaklaşık 2 milyondan fazla kişi düzenli sigara kullanımını bıraktı. Ama hala kullananlar da inat ediyorlarsa bari etrafına zarar vermesin, hamile anneyse çocuğuna zarar vermesin, anne baba, evladına, arkadaşına zarar vermesin. Bakanlık olarak 5'inci dönem kampanyalarımız 1 yıl süreyle pasif içicilik temalı olacak. Pasif içicilik ve buna bağlı mücadeleyle alakalı 1 Mart itibariyle kampanyaya başlıyoruz. Hem kamu spotları hem de programlar aracılığıyla mücadelemize başlıyoruz, bu dönemde bilgilendirme yapacağız. Türkiye sigara ve tütün mamülleriyle mücadelede başarı sağladı, bu başarıyı devam ettirecektir, örnek ülke olmayı devam ettireceğiz.''

''2 milyon kişiyi daha sigaradan kurtarmaya çalışacağız''

Sigara kullanımı sonucu  tütün ve tütün mamullerinin ortaya yaydığı kimyasallar nedeniyle kullanıcının etrafındaki insanların zarar gördüğünü belirten Tontuş, 'Pasif içicilikte korumaya çalıştığımız grup bu, ikinci olarak da özenti oluşturuluyor. Sizin bir figür olarak gelecek nesillerin önünde sigara içiyor olmanız durumunda etrafınızdakilere rol model olabilirsiniz, onlar da gelecekte sizin taklit etmek adına sigara içebilirler'' şeklinde konuştu.

Sigaraya başlama yaşının neredeyse artık ilkokul seviyelerine düştüğünü ifade eden Tontuş, sigara kullanımı ile mücedele ederken  2 milyon kişiyi daha sigara ve sigaraya bağlık etkilerden kurtarmaya çalışacaklarını söyledi.

AA

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)