adscode
adscode

Sınav jammer’ı ile kopyaya son

KOPYAKESER ile sahtekarlığa son!Genç mühendislerden hem akıllı hem ekonomik projeler

Sınav jammer’ı ile kopyaya son
Üniversite

Yaşar Üniversitesi Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü son sınıf öğrencileri bitirme projeleriyle mühendislik becerilerini ortaya koydular. İzmir’in önde gelen sanayi kuruluşlarının da desteğini alan gençler, sınavlarda cep telefonu yardımıyla kopya çekenleri engellemek için sinyal karıştırıcı (jammer), bitkinin ihtiyacına göre sulama yapabilen sulama otomasyonu gibi projeleri piyasa değerlerinin oldukça altında tasarlamayı başardılar.


Mühendislik eğitimleri boyunca edindikleri deneyimleri kullanarak birbirinden iddialı projeler geliştiren Yaşar Üniversitesi Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü öğrencileri ve Yaşarlı akademisyenler çalışmaları hakkında şu bilgileri verdiler:


KOPYAKESER
Anıl Erge, Kıvanç Kandemir, İbrahim Cem Özgül ve Danışmanları Yrd. Doç. Dr. Mustafa Seçmen (KARSİS Savunma işbirliği ile Çok Bantlı bir Sinyal Karıştırıcı Sistemin Tasarım ve Üretimi)
“10 metreye kadarki kısa mesafeler için bir sinyal karıştırıcı (jammer) tasarladık. Amacımız, özellikle sınavlarda cep telefonu yardımıyla kopya çekenleri engelleyebilmekti. Araştırmalarımızda piyasadaki sinyal kesici cihazların haberleşme uygulamalarına ait sabit frekans bantları için üretilmiş olup yeni bir uygulamanın eklenmesinin veya mevcut bandın cihaz üzerinden değiştirilmesinin oldukça zor olduğunu gösterdi. Bu doğrultuda çoklu bant sinyallerini kesebilen yani piyasadaki tüm büyük operatörlerin bant sinyallerini kesebilen bir sinyal karıştırıcıyı tasarladık. Bunu da piyasadaki sinyal karıştırıcıların yarı fiyatına, 120 dolar gibi bir fiyata yapmayı başardık.” 



İHTİYACA GÖRE SULAMA

Mirsat Yılmaz ve Danışmanı Yrd. Doç. Dr. Emrah Bıyık (Dırman Elektronik işbirliğiyle Otomatik Sera Sulama Sistemi)
“Seralarda yaygın olarak kullanılan standart sulama yöntemlerinde topraktan herhangi bir nem ölçümü alınmadan bitkilere belirli zaman aralıkları ile sulama yapılır. Ancak toprağın yapısını ve ekilen ürünün ihtiyaçlarını tam olarak hesaba katmadan yapılan bu tür sulama yöntemi uygulayıcıya göre değişik sonuçlar verdiği gibi seradaki verimi de düşürebilmekte. Bu projede, topraktaki nem seviyesini ölçerek bitkinin ihtiyacına göre sulama yapan bir sera otomasyon sistemi tasarladık. Geliştirdiğimiz bu otomasyon sistemi ile seradaki toprağın nem durumu internet üzerinden izlenebilmekte ve gerektiğinde sisteme uzaktan müdahale edilebilmekte.”  



EVE VARMADAN İŞLEM TAMAM
Tahsin Değirmenci ve Danışmanı Prof. Dr. Mustafa Gündüzalp (Park Net Proje Ltd. işbirliğiyle Ev Otomasyon Sistemleri)
“Havalandırma ve aydınlatmanın açılıp kapanmasından evin ısısının ayarlanmasına kadar internet üzerinden evdeki herhangi bir alanı kontrol etmeyi planladık. Yani evin dışında olsak bile evimizi kontrol altında tutabilmeyi amaçladık. Ev otomasyon sistemleri piyasada mevcut. Ancak biz basit ve daha ucuz cihazlarla akıllı telefon veya tabletlerle uyumlu bu ara yüzü tamamlamayı başardık. Projenin maliyeti 150 lirayı geçmiyor.” 



 

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)