adscode
adscode

​Sınavlarda kazanıp tercihte kaybetmeyin

Lise ve üniversitelere giriş için tercihler başladı. Adayların liselerde 25, üniversitelerde ise 30 tercih hakkı bulunuyor. Bu haklarından birine girebilmeleri için de bu yıl getirilen yenilikleri dikkate…

​Sınavlarda kazanıp tercihte kaybetmeyin
Sınavlar

Aysel Bozan Yılmaz
 
Üniversite ve lise tercihleri bu yıl aynı tarihlere denk geldi. Bugünden itibaren liselerde yaklaşık 1.3 milyon, üniversitelerde de 1 milyon aday tercih yapacak. Bu yıl hem liselere hem de üniversitelere girişte pek çok yenilik yaşandı. O nedenle bizlere gelen sorulardan da anlaşılacağı üzere, adayların kafaları çok karışık. Büyük çoğunluğu bu hafta birkaç günü bilgi edinmek ve kafalarındaki sorulara cevap bulmakla geçirecek, tercihlerini ise hafta sonuna doğru şekillendirecekler.

Biz de adayların en çok merak ettikleri soruları derledik; tercih kılavuzlarından ve uzmanlardan aldığımız bilgilerle bu soruların cevaplarını hazırladık.

10 adımda lise tercihi
Liselere girişte geçen yıl uygulanmaya başlanan TEOG kapsamında devlet liselerine tercihler bugün başladı. 16 Temmuz’da saat 13.00’te sona erecek. Tercihlerini yapan öğrencilerin kayıtları sistemden otomatik olarak yapılacak. Yine TEOG sınav sonuçlarına göre öğrenci alan özel okullarda da kayıtlar 10 Temmuz’a kadar uzatıldı. Tercihlerle ilgili öğrencilerin en çok merak ettikleri sorular şöyle:

1- Kaç tercih hakkım var?
Öğrencilerin tüm okul türleri arasından 25 tercih yapma hakkı bulunuyor. Bu yıl, tek tercih listesi olacak. Farklı türdeki devlet liselerinin tümü arasından yapılan tercihlere aynı listede yer verilecek.

2- YEP ile hangi liselere girebilirim? Özel okullarla devletlere aynı zamanda başvurabilir miyim?
Anadolu, fen ve sosyal bilimler liseleri başta olmak üzere mesleki ve teknik, Anadolu imam-hatip, çok programlı Anadolu liselerine girebilmek için tercih yapmanız gerekiyor. Yine yabancı özel okullar başta olmak üzere bazı kolejler de yine TEOG kapsamında yapılan sınavların sonuçlarına göre öğrenci alacaklar.
Ancak bu noktada özel okulları tercih ettiğiniz takdirde devlet liseleri için tercih yapamayacağınızı hatırlatmakta yarar var. Özel okula kayıt işlemini yapan öğrencilere tercih ekranı açılmayacak. Bu öğrenciler okul değiştirmek isterlerse nakil dönemini beklemek zorundalar.

3- Tercihimi nereden yapacağım?
Yerleştirme işlemleri için yapılan tercihler e-okul.meb.gov.tr internet adresinden bireysel olarak yapılabilecek.
Tercih işlemleri ekranında "TERCİH YAPMAK İSTİYORUM" ve "ÖZEL OKULA KAYIT YAPTIRACAĞIM TERCİH YAPMAYACAĞIM" butonları görülecek. Devlet okulları için tercih yapabilmesi için öğrencilerin "TERCİH YAPMAK İSTİYORUM" butonunu seçmeleri gerekiyor.

Tercihlerin tamamlandıktan sonra mutlaka herhangi bir okul müdürlüğüne gidilerek elektronik ortamda onaylatılması gerekiyor. Okul müdürlüğü tarafından elektronik ortamda onaylanan tercih formunun iki nüsha çıktısı alınarak okul müdürlüğü yetkilisi ile veli tarafından imzalanacak; bir nüshası okulda saklanacak ve diğer nüshası veliye verilecektir.

4- Tercih listesi oluştururken nelere dikkat etmeliyim?
Tercih listesi oluşturulurken okulların tercih kodları, öğrencinin yüzdelik dilimi, okulların kontenjan tablolarında ifade edilen yüzdelik dilimi, yerleştirmeye esas puanı dikkate alınmalı ve özellikle okulların kontenjan durumları ve tanıtım bilgileri incelenmeli.

5- Tercihlerimi onaylatmam şart mı?
Eğer tercihlerinizi bir ortaokul müdürlüğü tarafından onaylatmazsanız tercih yapmamış sayılacaksınız.

6- Tercih yapmazsam ne olacak? Açık lise dışında şansımız yok mu?
Tercih yapmayan ya da tercih listesindeki okullardan birine yerleşemeyen öğrenciler açık liseye gidecekler.
Tercihlerinden birine yerleşemeyen ve yerleştiği okuldan memnun olmayan öğrenciler için nakil döneminde bir şans daha sunulacak. Yerleştirmeye esas nakil işlemleri, 17-21 Ağustos, 24-28- Ağustos ve 31 Ağustos-4 Eylül 2015 tarihleri arasında gerçekleştirilecek.
 
7- Nakil döneminde puanım yetmese de istediğim okula başvurabilecek miyim?
Nakil dönemlerinin her birinde 3’er tercih hakkınız var. Nakiller tercihlerinde boş kontenjan ve taban puan şartı yok. Adaylar girmek istedikleri okullara tercihlerinde yer verecekler. Yerleştirmeler ise başvuran öğrenciler arasından, okul kontenjanlarına göre puan üstünlüğü esas alınarak yapılacak. Ancak bu noktada nakil döneminde şansınızı iyi kullanmanızı, o nedenle boş kontenjanı olan okullara da tercihlerinizde yer vermenizi öneririz. Aksi takdirde yine açık liseye gitmek zorunda kalırsınız.
 
8- Tercihlerimi değiştirme hakkım var mı?
Tercihlerle ilgili herhangi bir düzeltme veya değişiklik yapılmak istenirse, okul müdürlükleri tarafından yapılacak elektronik onaylama işleminden önce yapılması gerekiyor. Onaylama işlemi tamamlandıktan sonra herhangi bir düzeltme yapılamayacak. Onaylama işlemi yapıldığı anda öğrencinin tercih işlemleri tamamlanmış olacak.

9- Nasıl kayıt yaptıracağım?
Yerleştirme işlemleri sonucunda öğrencilerin öğrenim görmeye hak kazandıkları okulları belirlenmiş olup kayıtları otomatik olarak yapılacak. Tercih yapmayanlar da yine otomatik olarak açık öğretim kurumlarına yerleştirilecek.

10- Sonuçlar ne zaman ve nasıl açıklanacak?
Liselere yerleştirme sonuçları 24 Ağustos 2015 tarihinde http://www.meb.gov.tr, http://oges.meb.gov.tr ve https://e-okul.meb.gov.tr adreslerinde ilân edilecek. Öğrenciler T.C. kimlik numarası ve okul numarasıyla sonuç bilgilerini sorgulayabilecekler. Öğrencilere ayrıca sınav sonuç belgesi gönderilmeyecek. Yerleştirme sonuçları isteyen velilere kısa mesajla bildirilecek.
 

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)