adscode
adscode

Şirketler SGK Teşviklerinden Neden Yararlanamıyor?

Yenibiris.com, Datassist-Egemenoğlu ve Boğaziçi Üniversitesi Yaşamboyu Eğitim Merkezi işbirliği ile ikincisi düzenlenecek gündem toplantısı “İşvereni Yakan Sorunlar”, 16 Aralık Çarşamba günü Boğaziçi…

Şirketler SGK Teşviklerinden Neden Yararlanamıyor?
Etkinlikler
SGK teşviklerinin ele alınacağı toplantıda istihdamı artırmak için devletin sağladığı teşviklerden işverenlerin neden yeterince yararlanamadığı ve tam fayda sağlamak için nelere dikkat edilmesi gerektiği konuları ele alınacak.

Dünyada on işten dokuzu özel sektör tarafından gerçekleştiriliyor. Devletlerin uygun yatırım ortamını sağlaması ve çeşitli projeleri hayata geçirmesi işsizliği azaltacak en önemli faktörler arasında yer alıyor.

 Türkiye’de bölgesel ve sektörel kalkınmayı desteklemek için özellikle Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından üretilen teşvik projelerinden yararlanan şirket sayısı sınırlı. İşverenler, teşvik paketlerinin doğru kullanılması halinde üzerlerindeki maddi baskının bir kısmının kalkacak olmasına rağmen bu desteklerden yeteri kadar yararlanamıyor. Bunun nedenleri şöyle sıralanıyor:

 1-Teşvikleri uygulayacak personelin bilgisinin yetersizliği: Şirket çalışanlarının özellikle SGK teşvikleri konusunda yeterince bilgi sahibi olmaması, yeterli bilgisi olan çalışan sayısının da az olması nedeniyle işverenler hakettikleri bu teşvikleri kullanamıyor.

 2-Teşviklerde yasal karışıklık: Örneğin uygulanmakta olan bir teşvik paketinin yeni bir yasal düzenleme ile değiştirilmesi ve değiştirilirken de süre ve kapsamındaki bilgilere yeterince yer verilmemesi, zaten takibi ve uygulaması güç olan teşvik programını daha da zorlaştırmakta.

3-İdari para cezası ile karşılaşma korkusu: Teşvikten yararlanmak isteyen işverenlerin, yukarıdaki nedenlerin de etkisi ile, uygulamada yanlış bir işlem yapması halinde idari para cezaları ile karşı karşıya kalma korkusu, teşvikten yararlanma konusunda yeterince istekli olmamasına neden oluyor. Örneğin işveren, 5 puanlık prim indiriminden yararlanırken, uygulamada karışıklık, SGK birimlerinin farklı yorumları ve personelin bilgi eksikliğinden kaynaklanan yanlış uygulaması ile hem geriye dönük yararlandığı tüm indirimleri yasal faizi ile ödüyor hem de idari para cezası ile karşı karşıya kalabiliyor.

4-Kontrol mekanizması ve kamu danışmasının zayıflığı: Özellikle insan kaynaklarında uygulanan programlarda yeterince kontrol edilemeyen ve mevzuatta sık sık değişikliğe gidilmesi sebebiyle oturmuş bir düzenin sağlanamaması da sık görülen bir durum. Kamu kurumu çalışanlarının da teşvik yasalarının uygulanmasında yol gösterici niteliğinin zayıf olması, bu teşviklerden yararlanmada önemli ölçüde karışıklığa ve teşviklerin uygulanmamasına yol açabiliyor.

5-Şirketlerdeki özlük işleri ve bordro yazılımlarının yetersizliği: Birçok şirketin personel özlük bilgilerini doğru şekilde barındıran sistemleri bulunmuyor. Örneğin 6111 sayılı torba yasa ile gelen yeni istihdam teşviki için gerekli olan bordro programlarındaki son altı aylık çalışan ortalaması verisine interaktif olarak ulaşmada güçlük çekilebiliyor.

Ücretsiz olarak yapılacak “İşvereni Yakan Sorunlar 2” toplantısına katılmak için Yenibiris.com/yenibirisgundem üzerinden kayıt yaptırılabilecek.

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)