adscode
adscode

Siyasette Eşit Katılım Yoksa Gerçek Demokrasi Yoktur

18’inci Avrasya Ekonomi Zirvesi’nde Konuşan Nazan Moroğlu:“Siyasette eşit katılım sağlanmadıkça meclislerde alınan kararlar gerçek demokrasiyi yansıtmamaktadır. Kadınların karar mekanizmalarında eşit…

Siyasette Eşit Katılım Yoksa Gerçek Demokrasi Yoktur
Vakıf ve Dernekler

Marmara Grubu Vakfı’nın 8 Nisan’da İstanbul’da gerçekleştirdiği 18’inci Avrasya Ekonomi Zirvesi’nin “Ekonomi-Demokrasi İlişkileri” konulu oturumunda “Toplumsal Eşitsizlik” konusu ele alındı.

Zirvede İstanbul Kadın Kuruluşları Birliği Genel Koordinatörü ve Yeditepe Üniversitesi Öğretim Görevlisi Avukat Nazan Moroğlu “2015 Sonrası Nasıl Bir Gelecek İstiyoruz?” başlıklı bir konuşma gerçekleştirdi.

Nazan Moroğlu konuşmasında, insani gelişmede olumlu adımların atıldığı, herkesin hiçbir ayrımcılık olmadan eşit haklara ve fırsatlara sahip olduğu, toplumsal cinsiyet eşitliğinin yerleştiği, yoksulluğun ve gelir paylaşımındaki uçurumun kaldırıldığı bir gelecek istediğini ifade etti. Moroğlu; “Aile içi şiddetin ve ülke içi çatışmaların, dünyada savaşların olmadığı, özgür düşünce ortamının var olduğu, din üzerinden siyasetin yapılmadığı, hukukun üstünlüğünün egemen olduğu, emeğin sömürülmediği ve çağdışı zihniyetten arınmış, uygar, barış dolu bir gelecek istiyoruz” şeklinde konuştu.

Moroğlu, Türkiye’de her üç evlilikten birinin çocuk yaşta yapıldığına ve yaklaşık 3,5 milyon çocuk gelin olduğuna dikkat çekerek, erken yaşta ve zorla evlendirmelerin önlenmesi ve çocuk gelinler sorununa son verilmesi gerektiğinin altını bir kez daha çizdi.

Moroğlu, kadının işgücü piyasasında kadın emeğinin aleyhine olan ayrıştırmaların önlenmesi gerektiğini vurgulayarak, “İstihdam oranına bakıldığında kadınların yüzde 28’i sosyal güvencesi olan işlerde çalışabilmektedir. 2015 sonrası kalkınma politikalarının kadın istihdamına yönelik birincil hedefi işgücü piyasasında toplumsal cinsiyet eşitsizliğini azaltacak politikalar üretmek olmalıdır. Düşük ücretli, güvencesiz koşullarda, enformel sektörde çalışan kadın emeğinin formel, güvenceli, eşit işe eşit ücret koşullarının sağlandığı bir yapıya kaydırılması amaçlanmalıdır.” dedi.

“Yeni Torba yasaya sadece doğum yardımının konulmuş olması büyük eksikliktir.” diyen Moroğlu, kadının aile ve iş yaşamını uyumlaştırılması, çocuklarını güvenle bırakabilecekleri, iş saatleriyle uyumlu, kreş ve gündüz bakım evleri ihtiyaçlarının karşılanması gerektiğini belirtti.

Nazan Moroğlu, sözlerine “Siyasette eşit katılım sağlanmadıkça meclislerde alınan kararlar gerçek demokrasiyi yansıtmamaktadır. Kadınların karar mekanizmalarında eşit yer alması sağlanmalıdır.” şeklinde devam etti.

 


Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)