adscode
adscode

Soma faciası: Ölü sayısı 301, kurtarma çalışmaları sona erdi

​Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Soma faciasında hayatını kaybedenlerin sayısı 301'e yükseldiğini belirterek, tüm işçilerin çıkarıldığını söyledi.

Soma faciası: Ölü sayısı 301, kurtarma çalışmaları sona erdi
Türkiyeden Haberler
Yıldız, madendeki kurtarma çalışmalarının sona erdiğini duyurdu.
Madenden ölü olarak çıkarılan işçilerin cenazesi DNA testi ve otopsi için Akhisar Devlet Hastanesi'ne gönderildi.

Meclis'te araştırma komisyonu
Soma'daki maden faciasının araştırılması için AKP, TBMM Başkanlığı'na Meclis Araştırma Önergesi sundu.
CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi AKP Meclis'e verdiği önergesiyle Soma faciasındaki sorumluluğu denetimi yapan müfettişe ve işletmenin ölmüş olan müdürüne yıkacağını söyledi.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik ise Soma'daki facia ile ilgili bakanlıktan müfettişlerin soruşturma başlattıklarını açıkladı.
Çelik taşeron işçilik uygulamasına da son verilmesi gerektiğini belirterek, "bu konuda bir an önce yasa çıkarmak gerekiyor" dedi.

Soma'da protestolar
Soma'daki maden faciası dün başta İstanbul, Ankara ve İzmir olmak üzere bazı şehirlerde protesto edildi.
Soma'daki gösterilerde yaklaşık 5 bin kişi olduğu belirtilen gösterici grubu "AKP halka hesap verecek", "Hükümeat istifa", "Soma şehidine sahip çık" sloganları atarak ilçedeki kömür madencisi heykeline yürümeye başladı.

Protestocular ve polis arasında önce tartışmalar yaşandı, ardındansa polis müdahalesi geldi.
Biber gazı ve TOMA'lı müdahalede polisin plastik mermi de kullandığı bilgileri geldi.
Polisin protestocuları sokak aralarına doığru dağıtmasının üzerine göstericiler çöp konteynerleri ile barikat kurup, polise taş atarak karşılık verdi.
Polisin, sert müdahalesine bazı Somalılar tepki gösterdi.
 
Kaza nedeni belli değil
Soma Kömür İşletmeleri yetkilileri dün yaptıkları açıklamada madendeki kazaya ilk başta belirtildiği gibi trafoda meydana gelen patlamanın değil, kömür kızışmasının neden olduğunu söyledi.
Şirketin genel müdürü Ramazan Doğru, "Meydana gelen kızışmanın ani bir şekilde göçmesi sonucunda. Korlar çabuk bir şekilde yangını şiddetlendirdi" dedi.
Şirket yetkilileri, madenin eski yaşam odasının üretim yapıldığı yere uzakta kalması nedeniyle iptal edildiğini ve kaza sırasında bir yaşam odasının olmadığını belirtti.
Yönetim Kurulu Başkanı Alp Gürkan, "Alt tarafta hazırlık yapılıyor şu an. Bu kaza üç ay dört ay sonra olmuş olsaydı. Bu insanlar kurtulacaktı yaşam odası olduğu için" dedi.
Bu arada Soma Holding'in sahipleri Alp Gürkan ve İsmet Kasapoğlu'nun İTÜ Maden Fakültesi Akademik Danışma Kurulu üyeliklerine son verildiği açıklandı.

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)