adscode
adscode

SOMA'DA ÖLEN İŞÇİLERİN ÇOCUKLARINA ÜCRETSİZ EĞİTİM VE KARŞILIKSIZ ÖĞRENİM KREDİSİ

CHP İstanbul Milletvekili Nur Serter'in Soma da ölen işçilerin çocuklarına ücretsiz eğitim ve karşılıksız burs verilmesine ilişkin hazırladığı kanun teklifini TBMM'ye sundu.

SOMA'DA ÖLEN İŞÇİLERİN ÇOCUKLARINA ÜCRETSİZ EĞİTİM VE KARŞILIKSIZ ÖĞRENİM KREDİSİ
Eğitim
                                        20/05/2014


TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

İlköğretim ve Ortaöğretimde Parasız Yatılı veya Burslu öğrenci Okutma ve Bunlara Yapılacak Sosyal Yardımlara İlişkin Kanun ile Bazı Kanunlarda değişiklik yapılmasına ilişkin Kanun teklifi ve gerekçesi ilişikte sunulmuştur.
Gereğini saygılarımla arz ederim.

Prof.Dr.F.Nur SERTER
İstanbul Milletvekili

GENEL GEREKÇE

13/5/2014 tarihinde Soma’da meydana gelen maden kazası sonucu 301 vatandaşımız hayatını kaybetmiştir. Bu tür maden kazaları sonucunda hayatını kaybeden işçilerin çocukları, ağır bir travma yaşamaktadır. Annesini ya da babasını kaybeden bu çocuklar eğitim öğretimlerini sonlandırmak ya da ara vermek zorunda kalmaktadırlar.
Maden kazalarında Şehit olan maden işçilerinin çocuklarının okul öncesinden üniversite eğitimi sonuna kadar, desteklenmesi, izlenmesi ve burs verilmesi gerekmektedir.
Maden kazasında yaşamlarını kaybeden işçilerin, bu zor ve tehlikeli işte çalışma nedenlerini “çocuklarının eğitim görmelerini sağlamak” olarak açıklamış olmaları çocuklarının eğitim olanaklarından yararlanmasını sağlamayı sosyal devlete bir görev ve vefa borcu olarak yüklemektedir.
Önerilen yasal düzenleme, Maden kazalarında şehit olan işçilerin çocuklarının eğitim-öğretim sorunlarını çözümleyecek niteliktedir.

İLKÖĞRETİM VE ORTAÖĞRETİMDE PARASIZ YATILI VEYA BURSLU ÖĞRENCİ OKUTMA VE BUNLARA YAPILACAK SOSYAL YARDIMLARA İLİŞKİN KANUN İLE BAZI KANUNLARADA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA İLİŞKİN KANUN
TEKLİFİ

MADDE 1- 17/6/1982 tarihli ve 2684 sayılı İlköğretim ve Ortaöğretimde Parasız Yatılı veya Burslu öğrenci Okutma ve Bunlara Yapılacak Sosyal Yardımlara İlişkin Kanunun 4 üncü maddesinin 1 inci fıkrasına aşağıdaki ibare eklenmiştir.
 “Maden kazası sonucu hayatını kaybeden kişilerin çocuklarından, parasız yatılı veya burslu okumak isteyenler, hiçbir şart aranmaksızın parasız yatılılık ve bursluluk imkanlarının ikisinden de sınavsız olarak, ortaöğretimin sonuna kadar yararlandırılırlar.”

MADDE 2 – 17/6/1982 tarihli ve 2684 sayılı İlköğretim ve Ortaöğretimde Parasız Yatılı veya Burslu Öğrenci Okutma ve Bunlara Yapılacak Sosyal Yardımlara İlişkin Kanunun 5 inci maddesinin birinci fıkrasının ikinci cümlesinde geçen “doğal afetler,” ibaresinden sonra gelmek üzere “maden kazası,” ibaresi eklenmiştir.
MADDE 3 – 8/2/2007 tarihli ve 5580 sayılı Özel Öğretim Kurumları Kanununun 13 üncü maddesinin üçüncü fıkrasının üçüncü cümlesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
    “Ücretsiz okutmada; 12/4/1991 tarihli ve 3713 sayılı Terörle Mücadele Kanunu, 3/11/1980 tarihli ve 2330 sayılı Nakdi Tazminat ve Aylık Bağlanması Hakkında Kanun veya 2330 sayılı Kanun hükümleri uygulanarak aylık bağlanmasını gerektiren kanunlar, 8/6/1949 tarihli ve 5434 sayılı Türkiye Cumhuriyeti Emekli Sandığı Kanununun 56 ncı, mülga 45 inci ve 64 üncü maddeleri ile 31/5/2006 tarihli ve 5510 sayılı Kanunun 47 nci maddesi kapsamında harp veya vazife malulü sayılanlar ile maden kazasında hayatını kaybedenlerin veya vazife malulü sayılanların ilk ve orta öğretim çağındaki çocukları ile haklarında korunma, bakım veya barınma kararı verilen çocuklara öncelik verilir.”
MADDE 4 – 29/5/1986 tarihli ve 3294 sayılı Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışmayı Teşvik Kanununun 2.maddesinin dördüncü fıkrasının ilk cümlesinde yer alan “Her türlü acil durum ve afetten zarar görenler” ibaresi “Her türlü acil durum, maden kazası ve afetten zarar görenler” şeklinde değiştirilmiştir
MADDE 5- 16/8/1961 tarih ve 351 sayılı Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu Kanununun14 üncü maddesinin 1 inci fıkrasına aşağıdaki cümle eklenmiştir.
“Maden kazası sonucu hayatını kaybeden kişilerin çocuklarına şartsız ve geri ödemesiz öğrenim kredisi verilir.”
MADDE 6 – Bu kanun 1/1/2014 tarihinden itibaren yürürlüğe girer.
MADDE 7– Bu kanun hükümlerini bakanlar kurulu yürütür.

 

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)