adscode
adscode

Sonbahar depresyonuna dikkat

Depresif bozukluklar mevsim geçişlerinde daha sık görülüyor. Kış aylarında mutsuzluk ve umutsuzluk hissi artıyor. Nedeni mutluluk hormonu serotoninin daha az salgılanması.

Sonbahar depresyonuna dikkat
Sağlık
Sebepsiz mutsuzluk, umutsuzluk ya da uykusuzluk. Kış depresyonunun habercisi olabilir. Kurtulmanın yolu ise gün ışığından geçiyor. Çünkü güneşin mutlulukla bir ilgisi var.

Psikiyatri Uzmanı Dr. Uğur Hatıloğlu, gün ışığı azaldığı zaman mutluluk hormonu olarak bilinen seratoninin seviyesinin düştüğünü söyledi, “Bu nedenle depresif belirtiler sergilemekteyiz. Yine melatonin adı verilen daha çok uyku düzenini, duygu durumunu belirleyen hormonda da dengesiz salınım söz konusu olabiliyor” dedi. 

Mevsim değişikliklerinde depresif bozukluklar daha fazla görülüyor. Halsizlik, dikkat dağınıklığı ve karamsarlığın mevsimsel depresyonun en büyük özellikleri olduğunu belirten Dr. Hatıloğlu, “Genç insanlarda daha çok görüyoruz. Ailesinde daha önce depresyon öyküsü geçirmiş insanlarda daha fazla görüyoruz. Daha fazla gün ışığına maruz kalan bölgelerde daha çok depresyon görüyoruz” diye konuştu.

Durum içinden çıkılmaz bir hal aldıysa uzmana danışmakta yarar var. Ancak Dr. Hatıloğlu’na göre, bazı küçük değişikliklerle karamsar ruh halinden kurtulmak mümkün: “Gün ışığından daha fazla faydalanmak için daha erken kalkmak, güne erken başlamak, dışarıda daha çok vakit geçirmek, sevdiklerinizle beraber olmak, sosyal olarak vakit geçirmek işe yarayabilir. Egzersiz yapmak mutluluk hormonunu arttırdığı bilinen bir gerçek.”

NTV

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)