adscode
adscode

Sosyal Medya Sosyalleştiriyor mu Yoksa Asosyalleştiriyor mu?

Sosyal medya, yaşam biçimimizi tümüyle değiştirdi. Onunla da kalmadı, bağımlı hale getirdi. Peki, gerçekten de sosyalleştiriyor mu? Yoksa daha da bir yalnızlaştırıyor mu?..

Sosyal Medya Sosyalleştiriyor mu Yoksa Asosyalleştiriyor mu?
Günün Yazısı
Özellikle gençler arasında çok yaygın olan sosyal medya, tahminlerin çok ötesine geçerek, emekli ve yaşlılar arasında da, hızla yayılıyor.

Çalışanlar için ise pek çok meslek grubu için zaten olmazsa olmazların başında geliyor.

Yararları ve zararları konusunda, her iki fikri savunanlar da, saatlerce konuşabilir ve anlattıkları pek çok ayrıntıya siz de hak verebilirsiniz.

Her şeyin fazlası gibi sosyal medyanın da fazlası zarar.

Tıpkı, ekrana kilitlenenlerin dışarıdaki gerçek dünyayı unutup sanal dünyanın esiri olmaları gibi.

Bu konudaki araştırmalar ilginç.

İşte onlardan birisi:

Akıllı Telefonlar?

Son dönemde gittikçe artan sosyal medya kullanımı ve akıllı telefonların yaygınlaşması, avantajların yanı sıra tüketiciler için bazı dezavantajları da beraberinde getirdi.
We Are Social ve Hootsuite tarafından yayınlanan "Digital in 2017 Global Overview" raporuna göre, dünyanın yarısından fazlası artık en az 1 adet akıllı telefon kullanırken, dünya nüfusunun neredeyse üçte ikisi en az bir cep telefonu sahibi.
Gittikçe artan sosyal medya ve internet kullanımı nedeniyle psikolojisi bozulan tüketicilerin yüzde 43'ü kendini "bağımlı" olarak tanımlıyor. Bilinçsiz internet kullanımı yüzünden, gelişmeleri kaçırma korkusu, sosyal çekilme, fake titreme gibi psikolojik rahatsızlıklar zirve yaparken, Türk gençlerinde internet kullanımı yüzde 90'lara ulaştı.
Dünya genelinde web trafiğinin yarısından fazlasının artık cep telefonundan geldiği bildirilen raporda, dünya nüfusunun beşte birinden fazlasının son 30 gün içinde alışveriş yaptığı bildirildi.
Aynı raporda Türkiye'ye ilişkin verilere de yer verildi. Yılın başında yayımlanan rapora göre, Türkiye'de nüfusun yüzde 60'lık penetrasyonu internete bağlanıyor. Türkiye'deki mobil kullanıcı sayısı 71 milyonken, sosyal medyaya mobilden bağlanan kullanıcı sayısı ise 42 milyon olarak açıklandı.
Rapora göre Türkiye'deki cihaz kullanıcılarının yüzde 95'i cep telefonu sahibi ve yüzde 75'i akıllı telefon kullanıyor. Dizüstü ve masaüstü bilgisayar kullanımı yüzde 51 oranındayken, kullanıcılar gün içerisinde ortalama 7 saatini bilgisayar karşısında, 3 saatini telefon üzerinden internete bağlanarak ve 3 saatini sosyal medya platformlarında geçiriyor. TV karşısında geçirilen vakit ise ortalama 2 saat olarak açıklandı.

Gençler Daha Bağımlı

Türkiye'deki akıllı telefon ve sosyal medya kullanım alışkanlıkları hakkında AA muhabirine açıklama yapan Uluslararası Sosyal Medya Derneği (USMED) Yönetim Kurulu Başkanı Said Ercan, "Türkiye'de genç nüfus sosyal medyayı çok aktif kullanıyor, gençler arasında internet kullanım oranı yüzde 90'a ulaştı." dedi.

İnternet Kullanımı Artıyor

Ercan, internet bağımlılığının arttığının altını çizerek, "FOMO-Gelişmeleri kaçırma korkusu (fear of missing out), Hikikomori (Elini ayağını çekmek-Sosyal çekilme), Fake Titreme gibi hastalıklar son dönemde zirve yaptı." ifadelerini kullandı.

Artılara Kadar Zararları da Var mı?

Açıklamalar çarpıcı ve olaya neresinden baktığınıza göre yorumlar yapılabilinir.

Örneğin, bu işin ticaretini yapanlar, muhtemelen çok memnunlar ve Türkiye’den daha iyi bir Pazar bulamazlar.

Baksanıza, telefon konuşma süresi açısından hep en ön sıradayız.

Pedagojik açıdan baktığınızda sağlık bir durumdan söz edemeyiz.

Tümü olmasa da çoğu boşa harcanmış zaman olmanın ötesine geçemiyor.

Sağlık açısından yarattığı sorunlar da giderek artıyor.

Ama dozunda ve doğru kullanıldığında da yararları saymakla bitmez.

Teknoloji öylesine hızlı gelişiyor ki, hazım dönemi zor oluyor.

Bakalım daha nelerle karşılaşacağız?..

 

 

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)