adscode
adscode

Sosyologlar atama takvimini bekliyor!

Hayatlarını planlamak isteyen sosyologlar atama takvimi bekliyor.

Sosyologlar atama takvimini bekliyor!
Eğitim

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'nda iki buçuk yılda birbirinden önemli projelere imza atıldı, kalıcı çalışmalar yapıldı. Tüm bunlar merkeziyle-taşrasıyla el ele, kol kola, omuz omuza, yan yana başarıldı. Çalışanlarından aldığı güçle sarıp sarmalandı herkes. Vatandaşlardan alınan enerjiyle daha çok, daha çok çalışıldı. Siz biz demeden, bir olundu, "aile" olundu. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı olarak büyük bir aile kuruldu.

Şehit yakınları ve gazilere haklar , Engelli, şehit yakını ve gazi ise ücretsiz seyahat , Sosyal Hizmet Merkezlerinin açılması, ASDEP, Harp Ve Vazife malulü olanlara faizsiz kredi ve yeni istihdam hakkı, Terör mağdurlarına maaş, Boşanmak isteyene sahip çıkma, Sokakta çalışan/yaşayanlara yönelik birim ,Devlet korumasındaki gençleri iş, Aktif Yaşam için Nesiller Arası Etkileşim Modeli" (AYNA) projesi, Engelli ve 65 yaş aylığı alanlara müjde, Engelli öğretmen atamaları, Kadınlara tapu müjdesi, Kadına şiddet protokolü, Aile Eğitim Programları gibi daha birçok önemli proje ve etkinliğe imza atıldı. Aile ve Toplum Hizmetleri, Çocuk Hizmetleri, Engelli ve Yaşlı Hizmetleri, Sosyal Yardımlar, Şehit Yakınları ve Gazi Hizmetleri, Kadının statüsü gibi birçok alanda hizmet verildi. İki buçuk yılda Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı olarak fark yaratıldı.

Sosyologlar Bakanını Arıyor!

Atanmış veya atanamamış meslek gruplarının bağlı olduğu bir bakanlık mutlaka vardır: Öğretmenlerin muhatabı Milli Eğitim Bakanlığı, Doktor ve Hemşirelerin muhatabı Sağlık Bakanlığı, Ziraat Mühendisi ve Veterinerlerin muhatabı Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Arkeologların muhatabı Kültür ve Turizm Bakanlığı, Polislerin muhatabı ise İçişleri Bakanlığı.. Her meslek grubu sıkıntılarını, sorunlarını bağlı olduğu Bakanlığa iletiyor ancak sosyologların "Bakan"ı maalesef yok! Sosyoloji bilim dalı ülkemizde mağdur edilmektedir. Sosyologlardan işsizler ordusu yaratılmaya çalışılmaktadır. Peki sosyologların "Bakan"ı kim? Diğer meslek gruplarına nasıl sahip çıkan Bakanlık varsa sosyologların da bir bakanlığı olmalı değil mi? Bu bakanlık olsa olsa Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı olabilir.

 

Bakanımız Fatma Şahin'den Sosyologlara Vaatler Kaldı!

 Aile ve Sosyal Politikalar Bakanımız Fatma ŞAHİN, ilk göreve geldiğinde sosyoloji mezunları büyük heyecan yaşadı. Çorak toprakların suyla buluşması gibiydi bu buluşma. Sosyologlar, ilk defa onları anlayan, duygularına tercüman olan bir bakana kavuştuklarını dile getirerek Fatma Şahin'e yoğun bir sevgi beslediler. O kadar ki sosyologların da "Fatma Ablası" oldu. "Her ailenin bir sosyal destek uzmanı olacak" projesi ile başlayan o anlatılamaz heyecan yerini hayal kırıklığına bıraktı. Sayın bakanımızın, bakanlığı döneminde birçok başarıya imza attığı su götürmez bir gerçek. Ancak sosyologlar camiasına sadece hüzün kaldı kendisinden. 2011 hüzün yılı, 2012 hüzün yılı, 2013 hüzün yılı olarak geçti. Kırgınlar mı? Evet, hem de çok... 2014 yılına girdik ancak hüzün ve perişanlık devam ediyor. Yeni Bakanımız göreve geldi, sosyologların atama sorunu masada çözüm bekliyor.

Bakanlıkta Sosyolog Yok!

2011'de kurulan Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'nın Faaliyet raporlarına baktığımızda Bakanlıkta sosyolog algısının zayıf olduğunu görüyoruz. 2012 Faaliyet raporuna göre Bakanlıkta çalışan toplam personel sayısı 12 bin 621'dir. Kanun tasarılarında sosyolog kadro ihdası yapmayan Bakanlık, dolu-boş kadro değişiklerinde de de sosyologları unutmuştur.

ASPB- 2011 Merkez ve Taşrada Unvanların yıllara göre çalışan sayıları Sosyolog 86 ASPB- 2012 Merkez ve Taşrada Unvanların yıllara göre çalışan sayıları Sosyolog 191

2012 KPSS'ye Girenler Mağdur!

2012 KPSS puanı, 4 merkezi atama dönemini kapsıyor. Bugün itibari ile 3 merkezi atama dönemini geride bıraktık. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, 3 merkezi atama döneminde toplam 43 sosyolog atamıştır. Taban puanlar 85'ten aşağı bir türlü düşmemektedir. Yüksek puanlı binlerce sosyolog adayı mağdurdur.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı 2012-2 Memur Yerleştirmesi Sosyolog 19 adet kadro En düşük puan 86,0 Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı 2013-1 Memur Yerleştirmesi Sosyolog 20 adet kadro En düşük puan 85,8 Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı 2013-2 Memur Yerleştirmesi Sosyolog 4 adet kadro En düşük puan 86,7

Torba Yasadaki Kadrolara Atama Serbest!

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile çeşitli kanunlarda değişiklik öngören kanun tasarısı 6 Şubat 2014'te TBMM Genel Kurulunda kabul edildi. Cumhurbaşkanının onayıyla 19 Şubat 2014 Tarihli Resmi Gazetede yayımlanarak torba kanun resmen yürürlüğe girmiş oldu. Bakanlığın acil personel ihtiyaçları için kadro ihdasları yapılmıştır. Taşra teşkilatına ihdas edilen sosyal çalışmacı, psikolog, çocuk gelişimcisi, sosyolog ve öğretmen kadrolarına yapılacak atamalarda merkezi yönetim bütçe kanunlarında yer alan kısıtlamalara tabi tutulmadan kamu görevlerine ilk defa atanacaklar için yapılacak sınavlar hakkında genel yönetmelik kapsamında atama yapılacaktır.

SINIFI UNVANI DERECESİ SERBEST KADRO ADEDİ TUTULAN KADRO ADEDİ TOPLAM GİH Şube Müdürü 1 112 - 112 SH Sosyal Çalışmacı 5 700 - 700 SH Psikolog 5 500 - 500 SH Çocuk Gelişimcisi 5 200
200 TH Sosyolog 7 500 - 500 EOH Öğretmen 7 150
150 TOPLAM 2.162
2.162

500 Sosyolog Gün Sayıyor!

Türkiye genelinde Sosyal Hizmet Merkezleri (SHM) açılıyor, Sosyal yardım ve hizmet alanında ihtiyaca en uygun destek ve hizmetin verileceği ASDEP modelinin uygulanmasına başlanıyor. Torba yasayla birlikte 500 sosyolog kadrosuna yakın zamanda alım ilanı verilmesi bekleniyor. Çorum Milletvekilimiz Cahit BAĞCI da Twitter adresinden alımların 2014'ün ilk aylarında yapılacağını açıklamıştı. Aile Bakanlığı'nın, 500 sosyolog kadrosu için atama takvimini açıklaması, sosyolog adaylarına müjde verilmesi yerinde olacaktır. 2012 KPSS'den yüksek puan alıp da bekleyen sosyolog adayları 600 günden beri alım haberini ve alım tarihini beklemektedir. Atama takviminin açıklanması ve alımların bir an önce yapılması mağduriyeti az da olsa giderilmiş olacaktır. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı yetkililerini göreve davet ediyoruz.

Zeki KARA
Eğitimci-Yazar


Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)