adscode
adscode

'Sunanatolia 2'nin Büyük Başarısı

Anadolu Üniversitesi Güneş Takımı, “Sunanatolia 2” aracıyla çevreci başarısına bir yenisini daha ekledi.

 'Sunanatolia 2'nin Büyük Başarısı
Üniversite
Sasol Solar Challenge güneş arabaları yarışına katılan ilk Türk takımı olma ünvanı ile yarışmayı 2. sırada tamamladı.

Anadolu Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi Altyapı Projesi olarak (AUBAP) desteklenen ve Malzeme Bilimi ve Mühendisliği Bölümü öğretim üyeleri Yrd. Doç. Dr. İrfan Töre ve Yrd. Doç. Dr. Emrah Dölekçekiç’in proje yürütücülüğünü üstlendiği hidromobil-hidrojen arabaları ve güneş arabaları projelerinde bölüm öğrencileri ile farklı disiplinlerden gelen öğrencilerin takım çalışmasının güzel bir örneği sergileniyor.

Ekipler, güneş enerjisi ve hidrojen yakıt pilleri konusunda farkındalık yaratmak, alternatif enerji kaynaklarının kullanımına yönelik teknolojilerin üretilmesinde gençlerin aktif rol oynamasını teşvik etmek ve halkı bilinçlendirmek amacıyla Türkiye Bilimsel ve Teknoloji Araştırma Kurumu ( HYPERLINK "http://www.tumgazeteler.com/haberleri/tubitak/" TÜBİTAK) tarafından her yıl düzenlenen  HYPERLINK "http://www.tumgazeteler.com/haberleri/tubitak-formula-g-gunes-arabalari-yarisi/" TÜBİTAK Formula G Güneş Arabaları Yarışı ve  HYPERLINK "http://www.tumgazeteler.com/haberleri/tubitak-hidromobil/" TÜBİTAK Hidromobil-yarış HYPERLINK "http://www.tumgazeteler.com/haberleri/hidrojen-arabalari-yarisi/" larına katılıyor.

Anadolu Güneş Takımı da, 27 Eylül – 4 Ekim tarihleri arasında Güney Afrika Cumhuriyeti’nde düzenlenen Sasol Solar Challenge güneş arabaları yarışını büyük bir başarıya imza atarak 2. sırada tamamladı. Anadolu Üniversitesi Mühendislik Fakültesi öğrencilerinden oluşan 13 kişilik ekip 8 günlük zorlu yarışın ardından en çok kilometre yapan ikinci takım olarak 2.’lik ödülünün sahibi oldu. Takım böylece bu yarışa katılan ilk Türk takımı olma unvanını da elde etti.

Güney Afrika’nın Pretoria şehrinden başlayarak 8 gün sonunda Cape Town’da son bulan yarış boyunca takımlar, her günün sonunda rota üzerinde bulunan şehirlerdeki kontrol noktalarına ulaşmayı hedeflediler. Şiddetli yağmur ve yer sert kum fırtınaları altında gerçekleşen birinci günün sonunda, Anadolu Güneş Takımı durmaksızın yol kat ederek ilk günü 430 km ile birinci takımın sadece 7 km ardında tamamladı. Gün boyunca sergilemiş olduğu üstün performansıyla, Anadolu Güneş Takımı, yarış komitesinden ve diğer katılımcılardan tam not aldı. Zorlu hava ve yol şartlarıyla mücadelenin ön planda olduğu yarışta 8 gün boyunca pozisyonunu koruyan takım 2733 km yol kat etti.

“Sunatolia 2” adlı aracıyla, 8 gün süren yarışta hiçbir teknik aksaklık yaşamayan ve bu performansıyla büyük övgü toplayan Anadolu Güneş Takımının kaptanı Kerim Peker, “Yarış öncesi süreçte gerçekleştirdiğimiz yoğun test sürüşleri bu başarıyı elde etmemizde çok etkili oldu. Bu vesileyle test sürüşleri için bize olanak sağlayan Anadolu Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dekanlığına ve Anadolu Üniversitesi Havaalanı yetkililerine katkılarından dolayı çok teşekkür ederiz.” diye konuştu.

Mekanik tüm aksamları takım üyeleri tarafından tasarlanarak Anadolu Üniversitesi atölyelerinde üretilen aracın, yapılacak iyileştirmelerin ardından önümüzdeki yıl Avustralya’da düzenlenecek olan “World Solar Challenge” güneş arabaları yarışında ülkemizi tekrar temsil etmesi bekleniyor.

Anadolu Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Malzeme Bilimi ve Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Emrah Dölekçekiç’in danışmanlığında çalışan Güneş Arabası Takımının başarılı öğrencileri ise şöyle: Anadolu Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Elektrik Elektronik, Malzeme Bilimi, Endüstri ve Kimya Mühendisliği Bölümlerinden Mehmet Kerim Peker (Takım Kaptanı), Tolga Çevik, Sinem Şenyurt, Ahmet Cihat Bulut, Eren Dağoğlu, Furkan Ağyürek, Cevahir Yıldırım, Efecan Güner, Uğur Kotanak, Tolgahan Diş, Eray Birer, Şeyma Fırat, Doğuşcan Engin.


Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)