adscode
adscode

Suriyeli çocuklar için Almanya ile iş birliği protokolü

Suriyeli çocuklar için Almanya ile iş birliği protokolü
MEB
Millî Eğitim Bakanlığı ile Alman Kalkınma ve Ekonomik İşbirliği Bakanlığı kuruluşu olan Alman Uluslararası İşbirliği Kurumu (GIZ) arasında "Türkiye'deki Suriyeli Mülteciler ve Ev Sahibi Topluluklara Yönelik İş Gücü Piyasası Hizmetleri ve Mesleki Teknik Eğitim Projesi”ne ilişkin anlaşma imzalandı.

Millî Eğitim Bakanlığında gerçekleştirilen törende, projeye ilişkin anlaşma Müsteşar Yardımcısı Ercan Demirci ve GIZ Türkiye Direktörü Carl Taestensen tarafından imzalandı.

Yapılan protokole göre, 12 ay süreli ve bir milyon 50 bin avro bütçeli proje ile 100 bin üzerinde Suriyelinin yaşadığı Gaziantep ve Bursa’da desteklenecek. Proje kapsamında bu illerde faaliyet halinde bulunan ve iş piyasasının ihtiyaçları da göz önüne alınarak 4 mesleki ve teknik Anadolu Lisesi ile 2 mesleki eğitim merkezi için donanım sağlanacak.

Proje kapsamında, pilot okul ve çevre okullarda bulunan öğretmen ve idarecilere post travmatik stres bozukluğu yaşayan çocukların eğitimi, kültürel değişiklikten kaynaklanan sorunlar gibi konularda eğitim ihtiyaç analizi doğrultusunda eğitim verilecek.

Ayrıca, GKAS ev sahipliği yapan topluluklar arasında bütünleşme sürecini hızlandırmaya ve mesleki ve teknik eğitim fırsatları konusunda bilgilendirmeye yönelik faaliyetler gerçekleştirilecek. İyi örneklerin incelenmesi ve tecrübe paylaşımına yönelik çalışmalar da yürütülecek.

İmza töreninde konuşan Millî Eğitim Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Ercan Demirci, Almanya ile hemen her alanda köklü ilişkilerin var olduğunu belirterek, “Nitelikli iş birliğimizin devam etmesi bizim için önemliydi. Özellikle mesleki eğitim hususunda yapılan iş birliği çok daha önemli. Bu da daha büyük çaplı ve daha nitelikli süreçlere bir başlangıç oluşturur temennisi içindeyiz.” dedi.
Demirci şöyle devam etti: “Bu tür ülkeler iki şekilde bir ilişki formunu benimserler. Potansiyelde bu kadar büyük bir benzerlikten kaynaklanan bir rekabet ilişkisi. İkincisi ise bu kadar büyük bir benzerlikten kaynaklanan nitelikli bir işbirliği olması. Ben üçüncüsünün olması gerektiğini düşünüyorum. Bu kadar büyük bir benzerliğin nitelikli bir iş birliğine dönüşmesi, bu da ‘kazan kazan’ esasıyla bir rekabeti barındırmasıdır. Bu konuda belki mesleki eğitim bizim açımızdan da bir araç, bir vesile olur.”

“Dünya çapında en fazla sayıda mülteci barındıran ülke”
GIZ Türkiye Direktörü Carl Taestensen ise, iki ülke arasında farklı isimlerle de olsa altmış yıldır sürdürülen bir iş birliği olduğunu ifade ederek, “Hem ekonomik hem de kurumsal açıdan bu iş birliğimiz sürüyor. Dolayısıyla iki ülke arasındaki derinlemesine olan bu dostluk ilişkisinin olması bizim için çok önemli. Bu güçlü ortaklık devam ederek sürüyor. Özellikle çevre ve küresel konularda birlikte başa çıkabilme konusunda stratejik bir ortaklığa dönüştü. Ülkelerin güvenli ve sağlam bir ekonomik kalkınması ancak ve ancak iyi bir temelle olabilir. Bu da hem ulusal hem küresel düzeyde iyi bir eğitimle mümkündür.” dedi.

Türkiye’den öğrenekleri çok şey olduğunu vurgulayan Taestensen, “Aynı zamanda ülkelerin karşılıklı olarak ziyaret edilmesi, sistemlerin yerlerinde görülmesi ve incelenmesi de olumlu rekabetin tesis edilmesinde çok faydalı olacak. Bu işbirliğimizin daha da genişleyeceğini umuyoruz. Özellikle de mesleki ve teknik eğitimin buna katılmasıyla birlikte çok geniş ve güzel bir iş birliğimiz olacak. Yaklaşık 3 milyon mülteci barındırıyorsunuz. Dünya çapında gerçekten en fazla sayıda mülteci barındıran bir ülkesiniz. Dolayısıyla bunun bir uluslararası yanıta ihtiyacı var. Biz de bakanlıklarımızı bu konuda bilgilendiriyoruz ve bu konunun önemini vurguluyoruz, her zaman desteğe olan ihtiyacı vurguluyoruz. Bu konuda da iş birliğimizin boyutu genişleyecektir. Bu vesileyle tekrar mükemmel desteğiniz için size sonsuz teşekkür ediyoruz.”

Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürü Osman Nuri Gülay da, Suriyeli çocuklara nitelikli bir mesleki eğitim vermek istediklerini dile getirerek, “Nitelikli iş gücüne tüm dünya insanlarının ihtiyacı var. Dolayısıyla bu iş birliğinin bu projeyle sınırlı kalmaması gerekiyor. Suriyeli çocukların olduğu diğer illerde de bu projeyi yaygınlaştırmak istiyoruz. Dolayısıyla Suriyeli çocukları mutlaka mesleki eğitim merkezlerine yönlendirerek onlara bir meslek öğretmemiz gerekiyor. Böylece onları hayata hazırlamak, gerek Almanya’nın gerek bizim insanlık görevimizdir. Suriyeli çocukların mesleki eğitime kazandırılması konusunda yasal olarak birçok düzenlemeleri yaptık. Bununla özellikle tanıtım, donatım ve bina iyileştirmelerini yapmak istiyoruz.” diye konuştu.

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :


Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)