adscode
adscode

Süt izni döner sermaye kesintisi hakkında flaş açıklama

Genel Sağlık-İş Genel Başkanı Zekiye Bacaksız yaptığı açıklamada Süt İzninde Döner Sermaye Kesintisi Söz Konusu Değil diyerek Saatlik İzinlerde Döner Sermaye Ek Ödemelerinden Kesintisi Yapılmaz dedi.

Süt izni döner sermaye kesintisi hakkında flaş açıklama
Sendikalar



Genel Sağlık-İş Genel Başkanı Zekiye Bacaksız yaptığı açıklamada Süt İzninde Döner Sermaye Kesintisi Söz Konusu Değil diyerek Saatlik İzinlerde Döner Sermaye Ek Ödemelerinden Kesintisi Yapılmaz dedi.

Açıklamasının devamını şöyle sürdüren Zekiye Bacaksız kesinti yapılması halinde gerekli tüm hukuki desteği sağlayacaklarını belirtti.
 
Son günlerde basın organlarında çıkan bazı yazılarda, Sağlık Bakanlığı Yönetim Hizmetleri Genel Müdürlüğü’nün tarafından yayınlanan ve 81 İl Valiliğine gönderilen Konu: 6 Nolu Kamu Personeli Genel Tebliği Hk. Konulu yazı ile doğum yapan meslektaşlarımızdan süt izni kullanan personelin bu izinlerinin döner sermaye ek ödemelerinden düşüleceği yönünde açıklamalar yapıldığı görülmektedir.
 
Memurların süt izinleri 657 sayılı yasanın 104. Maddesini (D) fıkrasında şöyle düzenlenmiştir: 
 
D) Kadın memura, çocuğunu emzirmesi için doğum sonrası analık izni süresinin bitim tarihinden itibaren ilk altı ayda günde üç saat, ikinci altı ayda günde birbuçuk saat süt izni verilir. Süt izninin hangi saatler arasında ve günde kaç kez kullanılacağı hususunda, kadın memurun tercihi esastır
 
Bu düzenlemeden görüleceği üzere annenin çocuğunu emzirmesi için kullanılması gereken bu bir buçuk veya üç saatlik izin personelin kendi isteğiyle kullandığı bir izin değil çocuğunun gelişimi için bir gerekliliktir. Bu nedenle bu saatlik izinlerde sağlık çalışanlarının döner sermaye ek ödemelerinin kesilmesi söz konusu olamaz.
 
Bakanlık tarafından yayınlanan genel yazısında da belirtildiği üzere Sağlık Bakanlığı ve Bağlı Kuruluşları Personeline Ek Ödeme Yapılmasına Dair Yönetmeliğin Tanımlar başlıklı 4/1-a bendine atıf yapılmış ve aktif çalışılmayan gün katsayısı tanımından bahsedilmiştir. Yönetmeliğe göre aktif çalışılmayan gün sayısının hesabında “gün” kriteri dikkate alınmış, “saatlik” izinlerin ise döner sermaye ek ödemesinde kesileceğine ilişkin herhangi bir düzenlemeye yer verilmemiştir. Dolayısıyla yeni doğum yapmış bir annenin çocuğunu emzirmesi için kullandığı saatlik izin süresi “çalışılmayan gün” olarak değerlendirilemez.
 
Ancak Sendikamıza yapılan başvurularda sağlık emekçilerinin kullandığı saatlik süt izinlerinin döner sermaye ek ödemesinden kesileceği yönünde endişe taşıdıkları gözlemlenmektedir. Üyelerinin her zaman yanında olan ve onlara her zaman destek olan Sendikamız Genel Sağlık-İş bu konuda da destek olmaya kararlıdır. Bu kapsamda,
 
Üyelerimizin saatlik süt izni kullanmasına bağlı olarak döner sermaye ek ödemesinden kesinti yapılması halinde bu işlemin yargıya taşınacağını belirtmek isteriz. Bu nedenle bu konuda mağduriyet yaşayan üyelerimizin Sendikamıza başvurmalarını bekliyoruz.
KamuGundemi

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)