adscode
adscode

TANAP Projesi İle Türkiye'de Neler Değişecek?

AZERİ GAZINI TÜRKİYE ÜZERİNDEN AVRUPA'YA TAŞIYACAK OLAN BORU HATTI TANAP DÜN GECE ABBAS GÜÇLÜ ILE GENÇ BAKIŞ'TA TARTIŞILDI.

TANAP Projesi İle Türkiye'de Neler Değişecek?
Programlar
SOCAR TÜRKİYE BAŞKANI KENAN YAVUZ'UN KONUK OLDUĞU PROGRAMDA GENÇLER,  PROJENİN DETAYLARINI VE İSTİHDAM YARATIP YARATMAYACAĞINI SORDU. 

CANLI YAYINLANAN PROGRAMDA SEYİRCİLERİN İSE EN COK MERAK ETTİĞİ KONU, DOĞAL FATURALARININ DÜŞÜP DÜŞMEYECEĞİ OLDU.

İŞTE PROGRAMDAN SATIR BAŞLARI:


TANAP 100 YIL BOYUNCA DOĞALGAZ SAĞLAYACAK...

Bu projenin genel adı Güney Gaz Koridoru. Hazar Denizi’nde, Şah Deniz iki yatağından çıkacak olan doğalgazın Bakü, Tiflis Gürcistan’ın üzerinden Ardahan’dan Türkiye’ye girip Erzurum, Sivas, Ankara, Eskişehir, Bursa, Edirne, Yunanistan, Arnavutluk’tan İtalya’ya kadar gidecek olan 4000 km’lik bir doğalgaz boru hattı.

Güney Gaz Koridoru 4 aşamalı bir projeden oluşan entegreproje. Şah Deniz iki ’den doğalgazın çıkarılması, Güney Kafkasya dediğimiz Bakü- Tiflis, Ardahan boru hattı TANAP dediğimiz Türkiye ayağı 20 ilden geçecek olan 1850 km uzunluğunda. Dördüncü ayağı da Edirne’den çıkacak olan İtalya’ya gidecek olan ise TAP ayağı. Dünyadaki en büyük projelerden bir tanesi. Bir doğalgaz tüketicisi olarak 50 milyar küp doğalgaz tüketiyoruz. 76 ilimizde tüketiyoruz. Şah Deniz iki ’de bulunan doğalgaz kaynağına BP’den sonra ikinci büyük ortak Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı oldu.  Bu proje Türkiye ile Azerbaycan’ın stratejik ortaklığında en hızlı ve realize edilmiş bir proje. TANAP Dünya’nın doğalgaz tüketimini 100 yıl boyunca sağlayacak bir proje.2018 yılında Eskişehir’ e kadar olan kısmı bitecek, 2019 yılında da TAP’ın tamamlanması ile beraber proje 2020’de tamamlanacak. Türkiye enerji arz kısmını bu proje ile karşılayacak


“AB Türkiye’ye ihtiyacı olduğunun farkına varacaktır”

Bölgedeki Rusya, Azerbaycan,İran, Irak çemberindeki bütün projelerin Türkiye üzerinden Avrupa ile ilkeli bir şekilde ve eşit mesafede yaklaşılıyor. Bu projelerin birbiri ile rekabet etmemesi gerektiğini savunuyor. Yeterince büyük bir pazarı enerji kaynakları ile buluşturuyoruz. Avrupa doğalgaz tüketim itibari ile %90 dışarıya bağımlı bir pazar. AB projemizi destekliyor. Ve enerji arz güvenliğine getirmiş olduğu yeni açılım ve çeşitlilik açısından da önemli buluyor. Bu proje ile bölgenin ve dünyanın barışı için Türkiye’ye ihtiyacı olduğunun farkına varacaktır. ABD’ de başkan düzeyinde bu projeye desteğini baştan beri verdi. Olumsuz bir bakış açısı yok.


TÜRKİYE'DE PETROL OLSA BULUNURDU

Misakı milli sınırlarımız içinde doğalgaz ve petrol yok. Güneydoğuda bir miktar petrol üretimimiz var. Karadeniz de bir miktar doğalgaz üretimimiz var. Türkiye %95 oranında dışarıya bağımlıdır. Olsaydı bulurduk bugüne kadar


1400 AĞACI TAŞIMAK İÇİN 1 MİLYON DOLAR HARCADIK...

Özellikle kamulaştırma ve hat üzerindeki fiziki çalışmalar esnasında birçok noktada tarihi eserlere rastlandı. O eserler ilgili birimlere teslim edilerek birçok noktada yol değişikliği yapıldı. Birçok yeni bitki türüne rastlandı. Bu bitki türleri de bilime kazandırıldı.  1400 ağacı nakletmek için 1 milyon dolar para harcadığımızı belgeleyebiliriz.


TANAP TÜRK EKONOMİSİNE KAZANDIRACAK

Sayın Başbakanımızın talimatı ile çelik boru üretiminin %80’lik kısmını yerli üretime verdik. İstihdam açısından projeye 15 bine yakın insanımız istihdam edecek. Azerbaycan’dan gelen gaz her zaman daha güvenli ve diğer kaynaklardan önemli ölçüde ucuz olmuştur. TANAP projesinde de böyle olacak.


ENERJİ İÇİN 120 MİLYAR DOLAR YATIRIM YAPMAK GEREK

“120 milyar dolar enerjiye yatırım yapmak zorundayız”

Enerji üretiminde kaynak olarak kullanabileceğimiz 60 bin megavat civarında elektrik üretim kapasitemiz var. 2023 hedeflerine ulaşmamız için kapasitemizi 100 bin megavat kapasitesine çıkarmak, 120 milyar dolar enerjiye yatırım yapmak zorundayız. Rüzgar’da önemli bir atak yaptı. Şuan 3000 megavatın üzerine çıktı. Yenilenebilir enerji de algı hatası var. Mutlaka kullanılması gereken bir kaynaktır. Ama bu Türkiye’nin dişinin kovuğunu dolduramaz. Türkiye’nin en önemli kaynağı kömürdür.200 yıl yetecek kadar kömürümüz var. Çok daha etkin bir şekilde elektrik üretimi yapmak gerekir. Doğalgaza bağlılığımız ithal ettiğimiz bir üründe %45’in üzerinde. Bu çok yüksek Enerji bakanlığı %30 çekmek için çalışıyor.


“Türkiye Nükleer enerjiye mecbur ve mahkumdur”

Nükleer enerjiyi mutlaka ve bir an önce gerçekleştirmek zorunda. Türkiye bu enerjiye mecbur ve mahkumdur. Nükleer santral çevre açısından en az zarar veren ve en etkin bir teknolojidir. Dışarıya enerji bağımlılığımızı en hızlı bir şekilde azaltacak bir yapıdır. Kötü örneklere bakarak genellemeler yapmakla bu ülkenin geleceğini karartıcı politikaların üremesine neden olmak çok büyük vebaldir.


“Avrupa’nın en ucuz doğalgaz tüketen ülkelerinin başında geliyoruz”

Türkiye tüketim olarak Avrupa’nın en ucuz doğalgaz tüketen ülkelerinin başında geliyor. Buradaki fiyatlandırma petrol fiyatları ile formüle ediyor. Petrol fiyatları düştüğü anda doğalgaz fiyatları da tüketiciye yansıyor. Doğalgazı dolar ile satın alıyoruz. Dolar yükselince TL deki değer kaybı BOTAŞ’ın doğalgaz fiyatlarını aşağıya çekmesindeki en önemli engel.Faturanızın %30 daha ucuzlamasını istiyorsanız tasarruf edeceksiniz.Kapı pencerelerin yalıtımından ısıtmanın yüksekliğine kadar. Türkiye’nin benzine ihtiyacı yok. Dizele, jet yakıta ve PETKİM’in ham maddesi olan naftaya ihtiyacı var. Rafinerimizi kimya rafinerisi olarak konfigüre ettik.


SOCAR kimdir?

SOCAR Azerbaycan’ın devlet petrol şirketi. Aynı zamanda sanayi şirketidir. İsviçre’de Romanya’da, Gürcistan’da, Ukrayna’da yatırımları olan bir şirkettir. SOCAR en büyük yatırımını Türkiye’ ye yapan bir Doğalgaz, petrol ve rafineri, Petro-kimya, enerji, lojistik, dağıtım entegrasyonunun tamamına yatırım yapan dünya devi bir şirketimiz. 2008 yılında PETKİM’i 4 milyar dolara satın aldı. O dönem PETKİM Genel Müdürü olarak kardeş devletimize sattım.


SOCAR’IN Türkiye’deki yatırımları neler?

2011 yılında temelleri atılan Aliağa’da bir rafineri inşa ediyoruz. Türkiye’nin son 40 yılında yapılacak olan ilk rafineri. 10 milyon ton kapasiteli 5,6 milyar dolarlık bir yatırım bedeli ile yapılıyor. 2018 yılında TANAP ile beraber üretime başlayacak.  Aynı zamanda orada liman inşa ediyoruz. Türkiye’nin 3.büyük limanı. Dünya’nın en büyük konteynır gemilerinin gireceği çok büyük bir liman. Eylül ayında açılışını gerçekleştireceğiz. PETKİM’İN yarımadası içinde 51 megavatlık bir rüzgar santrali inşa ediyoruz. Önümüzdeki 12 ay içinde realize edeceğiz.


"ÇİZMELERİMİ ÇIKARAYIM MI"DAN PETKİM'E...


Çalışan insan ve yüksek ahlak düzeyi itibari ile çok yüksek değerleri temsil eden bir çocuk. Ölümden kurtulmuşsunuz. Her tarafınız kömür tozu içinde sedyeye uzatmak istiyorlar. Hayata yeniden gelmişsiniz ve çizmelerinin sedyeyi kirletebileceği kaygısı ile ayaklarını aşağıda tutmaya çalışıyor. Bizde istedik ki Murat’ı kamuoyu ve insanımız unutmasın. Güzelliklerimizi paylaşarak çoğaltabiliriz. Onun için Murat’ı Soma’nın sembol bir kardeşimiz olarak rafineri şirketimizin kadrosuna aldık ve onu işçi sağlığı güvenliği ve uzmanı olarak yetiştiriyoruz. Lojmanımızda çocukları ile beraber oturuyor. Allah Muratların ahlak düzeyi olarak sayısını arttırsın.



 

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)