adscode
adscode

'TARİH, TARİH OLMASIN'

Ataması yapılmayan Tarih Öğretmenlerinin sorunları;

 'TARİH, TARİH OLMASIN'
Eğitim
                                     
 ''Ataması yapılmayan Tarih Öğretmeni olarak sesimiz olmanızı diliyorum. Size kısaca durumumuzdan bahsetmek gerekirse en yüksek puan ile en az alım yapılan bölüm TARİH bölümüdür. Bunu kabullenmek imkânsızdır. Çünkü sınava, tarih alan sınavına, 15.000 civarında kişi giriyor (2014-2015 döneminde bu katlanarak devam edecektir) ve her yıl binlerce mezun veriyor. Yığılma 30 binin üzerinde. Atama sayımız ise sadece 300-350 civarı. Diğer branşlarda yılda 3000 atama görürken. Tarih 12 yılda ancak 3500 görmüştür. Yine diğer branşlarda puanlama düşükken Tarih hep yüksek puanlarla atanamayan öğretmenlerle doludur. Son 2014 ve 2013 Verilerine göre durumumuzun vahameti ortadadır. En yüksek puanla ve en az yüzdelik dilimle Tarih bölümü olmuştur.
2014
Sorunlarımız çözülmek yerine daha da artıyor. Tarih Bölümü Türkiye’nin kanayan yarasıdır. Bu kadar yığılma varken fakültelerin Tarih bölümü ve son yıllarda da Açık öğretimde de Tarih bölümünün açılmasıyla bu yara daha derin bir şekilde açılmıştır. Bunun yanında formasyonun kolay yollardan verilmesi ve dershanelerin kapatılmasıyla dershane öğretmenlerinin de araya girmesine sebep olmuş ve yığılma artmıştır. Artmaya da devam edecektir. Yine Sınıf Öğretmenliğine yapılan alan değişikliği ile Tarih alan sınavına tabi tutulmadan Tarih öğretmenliğine 413 kişi ve 580 kişi geçti. Bu sayıda tarih öğretmenlerine dahi kontenjan ayrılmazken nasıl oluyor da sınıf öğretmenlerine tutarsızca alan değişikliği hakkı tanınıyor. Bütün bu yapılanlar ile yaraya tuz basılmıştır.

Bu yığılma eğer vaktinde önlem alınmazsa Tarih öğretmenlerine yönelik derin sancıları beraberinde getirecektir. Bu durumun çözümü için birkaç önerimiz bulunmaktadır. Bunlar şöyledir:
1- İSLAM TARİHİ dersine Din Kültürü Öğretmenleri girmektedir. Bu ders üniversitede alınan eğitime göre hakka uygun olarak biz Tarihçilere verilmesi kontenjanımızı bir nebze arttıracaktır. 2-En az ihtiyaç duyulan branş öğretmenliği olarak Tarih branşı gösterilmektedir. Bu içler acısı bir durum. Bu duruma son vermenin bir yolu şudur: Devlet okullarının hiç birinde tarih dersleri ücretli öğretmenler tarafından anlatılmamalıdır.
3-Nitelikli bir tarih dersi almayan nesilleri düşünün. ÇAĞDAŞ TÜRK VE DÜNYA TARİHİ dersi zorunlu olmalıdır ki, yeni nesillerimiz yakın geçmişini iyi bilsin ve küreselleşen dünyanın getirdiği sıkıntı ve olumlu gelişmelere çabuk ayak uydurabilsin. LYS ve KPSS’de artık soru gelen bir derstir. ve sınavın ayırt ediciliğini etkilemektedir. Eğer çağdaş bir Türkiye hedefimiz varsa bu dersin tüm lise kademelerinde zorunlu olması elzemdir.
4-Osmanlı tarihi olmadan bir Türk ve dünya tarihi düşünülemez. Lise 1’inci sınıftan başlayarak lise son sınıfa kadar OSMANLI TARİHİ dersinin de zorunlu tutularak, bu dersin ders saatinin arttırılmasının şuurlu bir gelecek açısından elzem olduğu kanaatindeyiz.
5-Osmanlı Türkçesi dili, Türk tarihinin bir sorunudur. Bu dilin bilinmemesi milyonlarca belgenin karanlıkta kalması demektir. Temel OSMANLICA derslerini biz tarih öğretmenlerinden başka daha iyi kim verebilir? Edebiyat öğretmenleri sadece matbu eğitimi almıştır. Biz ise rika, ta’lik, divani gibi yazı çeşitlerini biliyoruz. Din Kültürü Öğretmenlerine verilmesi ise abesle karşılanacak bir durumdur. Bu dersin de atama sayılarımızı göz önünde bulundurduğumuzda Edebiyat öğretmenlerinin ve en önemlisi de Din Kültürü öğretmenlerinin tekelinden çıkartılmasını talep ediyoruz.
                          Tarih öğretmenlerinin de yüzünün gülmesi temennisiyle.''



KAYNAK: http://ikgm.meb.gov.tr/sayisal_veriler.asp?ID=207

TARİH ÖĞRETMENLERİ BİRLİĞİ

 

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)