adscode
adscode

Taşımalı eğitim yine tartışmaların göbeğinde!

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, TBMM’de düzenlediği basın toplantısında, eğitim sistemimizin kanayan yarası haline gelen ‘Taşımalı Eğitim' yönetmenliğinin derhal değiştirilmesi gerektiğini söyledi.…

Taşımalı eğitim yine tartışmaların göbeğinde!
Eğitim
Geçen yıl 1 milyon 387 bin 677 öğrencinin taşımalı sistemle eğitim almaya zorlandığını anlatan Gürer, rakamın bu yıl 1.5 milyona çıktığını ifade ederek, “Yönetmenlik gereği öğrenci sayısı 40’ın altında öğrencisi olan okullar kapatılıyor. Bu sayı 10’a indirilmelidir. Taşımalı eğitim alan öğrencilere servis sağlanmalı, ücretler Milli Eğitim Bakanlığı tarafından karşılanmalıdır” dedi. 
 
CHP Niğde Milletvekili ve KİT Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer, TBMM’de eğitim sistemi ve taşımalı eğitim yönetmeliğinin, ülkemizde yarattığı olumsuz sonuçlarıyla ilgili basın toplantısı düzenledi. Gürer, son 15 yılda AK Parti hükümetleri döneminde Milli Eğitim’in 6 bakan değiştirdiğini, görev yapan her bakanın bir öncekinin muhalifi gibi davrandığını ifade ederek, “Eğitim sistemi yap-boz tahtasına döndü. 3 kez müfredat değişti. Eğitim bilgi ve bilimsellikten uzaklaştı, cumhuriyetimizin değerleri, Mustafa Kemal Atatürk’ün düşüncesiyle bilgi ve bilimle buluşma yerine gençler ezberci bir yaklaşıma yönlendirildi ve sistem adeta diploma alma sistemine dönüştürüldü” dedi. 
 
Liselere Geçiş Sınavı’nın (LGS) adının 2004 yılında Ortaöğretim Kurumları Seçme ve Yerleştirme Sınavına dönüştürüldüğünü, 2008 yılında ise Seviye Belirleme Sınavı adını aldığını hatırlatan Gürer, 2013’te ise Temel Eğitimden Orta Öğrenime Geçiş Sınavı olduğunu, bundan sonra ne olacağının ise belli olmadığını anlattı. 
 
Müfredatta çok önemli değişikliklerin olduğuna değinen CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, 5. Sınıfların Sosyal Bilgiler kitabından Atatürk ve laiklikle ilgili bölümlerin çıkarıldığını, çok sesli müzik dersinin ise müfredattan kaldırıldığını vurguladı. 
 
18 milyon öğrencinin geleceğinin sürekli değişkenliklere uğradığını kaydeden Ömer Fethi Gürer, geçen eğitil-öğretim yılında okullaşmayan öğrenci sayısının 1 milyon 897 bin 527 olduğunu, atama bekleyen öğretmen sayısının ise 300 bine ulaştığını belirtti. 
Öğretmenlerin, kadrolu, sözleşmeli, vekil ve ücretli adı altında sınıflandırıldığını söyleyen Gürer, “100 bin öretmen açığımız var ama atanamayan öğretmenlere sürekli umut veriliyor ve atanmıyorlar” dedi. 
 
Eğitime ayrılan yatırım oranının 2001 yılında yüzde 17.18 iken bugün yüzde 8’e düştüğünü bildiren Ömer Fethi Gürer, ilki 1989 yılında iki ilde 305 öğrenci ile başlatılan taşımalı eğitim sisteminin günümüzde vahim bir boyuta ulaştığını ifade ederek, “Tarım ve hayvancılıktaki yanlış politikalar köylerin boşalmasına neden oldu. Nüfus düştü ve bunun sonucu olarak okullara gidecek öğrenci sayısı azaldı. Durum böyle olunca d taşımalı eğitim sistemine geçildi. 2010-2011 eğitim-öğretim yılında 9. Sınıflarda öğretim gören kız ve erkek öğrenciler için taşımalı ortaöğretim uygulamasına başlandı. 2011-2012 eğitim-öğretim yılında ortaöğretimdeki taşımalı eğitime 9. Sınıflara ek olarak 10. Sınıflar da dâhil edildi.  MEB, 2012-2013 eğitim öğretim yılında ise zorunlu eğitim süresinin 8 yıldan 12 yıla çıkmasından ortaöğretimdeki taşımalı eğitim kapsamına 11 ve 12. sınıfları da dâhil etti” dedi. 
 
2016-2017 eğitim-öğretim yılında Türkiye genelinde 1 milyon 380 bin 677 öğrencinin taşımalı eğitim almak zorunda kaldığını, Niğde’de ise bu rakamın 5 bin 967 olduğunu açıklayan CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, taşımalı eğitim alan çocukların okula gidiş-geliş saatlerinde yaşadıkların sorunların yanında araç içinde yaşadıkları sorunlara da dikkat çekti. Gürer, çocukların ders dışı etkinlilere ve etütlere katılma şansının olmadığını, öğrencilerin kimi yerde uzun süren yolculuk nedeniyle halsiz ve yorgun düştüğünü anlatan Gürer, fiziksel durumların ruhsal durumlarını da etkilediğini belirtti. Mevsim koşullarının dikkate alındığında taşımalı eğitimin başlı başına bir sorun olduğunu ifade eden CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Ayrıca ailelerin okul ile bağı kopuyor. Aile birliğinden öte öğrencinin durumunu izlemesi zorlaşıyor. Hükümetin taşımalı eğitim yerine eğitime daha çok destek verilmesi için harekete geçmesi gerekiyor. Bunun içinde yönetmeliklerde mutlaka değişiklikler yapılmalı” şeklinde konuştu. 
 
Milli Eğitim ile ilgili müfredat ve mevzuatın ülkemizin içinde bulunduğu koşullara göre düzenlemediğine işaret eden Ömer Fethi Gürer, “Yönetmenlik göre ortaöğretim kurumlarında öğrenci sayısı 40’ın altında olursa okul kapatılıyor. Niğde’nin Kızılören köyünde hayırsever bir vatandaş tarafından 2007 yılında yaptırılan okulda akıllı tahta dâhil tüm teknik donanımlar vardı. Ancak öğrenci sayısı 25 olduğu için bu okul kapatıldı. Bu köyün öğrencilere başka bir köye giderek taşımalı sistemle eğitim alıyor. Veliler çocuklarını başka bir köye göndermek istemiyor.  Yanlış olan bir diğer uygulama ise Toplu taşımayla ilgili olan uygulamalıdır. Taşımalı eğitim alan çocuklardan servis ücreti isteniyor. Ortalama 250 lira servis ücretini verebilecek aile sayısı çok az. Sırf servis ücretini ödeyemediği için okula gönderilmeyen çocuklar var” dedi. 
 
Niğde’de yol boylarında otostop çekerek okullarına ulaşmaya çalışan çocuklarla karşılaştığını anlatan Ömer Fethi Gürer, bu istenmeyen durumun hepimizin içini yaktığını vurguladı. 
 
İlgili bakanlığa toplu taşıma konusunda araç hizmeti verilmesini talep ettiğini de açıklayan Gürer, “Suriyeliler için Türkiye’de 105 okul yaptırılacak Onların eğitimini düşünün hükümetin bizim eğitimimizi düşünmemesini hem yadırgadım hem de şaşkınlıkla karşıladım” dedi. 
 
Yeni yönetmelikle öğrenci sayısı 40’ın altında olan okulların kapatılmasıyla ilgili bölümde öğrenci sayısının 10’a düşürülmesini isteyen CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, toplu taşıma hizmeti verilmeyen okullarda öğrencilerin okullarla buluşmasını sağlayacak  bir sistemin hayata geçirilmesini ve öğrencilerden ücret talep edilmemesinin gerektiğini vurguladı. 
 
Türkiye’de aylık geliri 597 liranın altında olan 9 milyona yakın yurttaşın genel sağlık sigortasının devletten karşılandığını anımsatan Gürer, “Ülkemizde her 8 kişiden biri yardıma muhtaç, geliri 597 liranın altında 9 milyon kişi var. Bu kişilerin çocukları nasıl servis ücreti ödeyerek köydeki çocuğunu okula ulaştıracak?” diye sordu. 
 
Gürer, bir basın mensubunun sorusu üzerinde, “Milli eğitimin canına okudular, bari çocukların canına okumasınlar. Ülkemizde 15 yılda meydana gelen olumsuzluklar dikkate alındığında kadın cinayetleri, tecavüz olayları değerlendirildiğinde, çocukların sabah erkenden yola çıkması gece geç saatlerde eve gelmesi onların başlarına neyin gelebileceği konusunda bir aşeret olarak karşımızda duruyor” şeklinde konuştu. 
 
CHP Adana Milletvekili Zülfikar İnönü Tümer Mersin Milletvekili Hüseyin Çamak, Sivas Milletvekili Ali Akyıldız da katılarak Gürer'e destek verdiler.
 
 

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)