adscode
adscode

TDE Öğretmelerinin Şubat Ataması Talebi

Türk dili ve Edebiyatı öğretmenlerinin atama talebi;

TDE Öğretmelerinin Şubat Ataması Talebi
Türkiye'den Haberler



''Biz yıllardır atama bekleyen ,her sene büyük bir umutla sınava girip hak ettiği kontenjan sayısını alamayarak hayallerini bir başka bahara bırakmak zorunda kalan 24 bin mezunuyla yığılmanın en fazla olduğu türk dili ve edebiyatı öğretmenleriyiz.MEB,yıllardır yaptığı atamalarda lise branşlarına özellikle TDE öğretmenlerine sayıca az bir kadro tahsis etmektedir.bu durum da her geçen  sene atanmayı arzulayan fakat ataması yapılmayan TDE öğretmenlerinin mezunlarla birlikte sayıca artmasına neden olmaktadır.unutulmamalıdır ki TDE branşı tüm lise branşları içerisindeki ihtiyaç sıralamasında üst sıralarda yer almaktadır.bu durumun  gözardı edilmesi ise tüm TDE öğretmenlerini üzmektedir.
  2014 şubat ayı ilk atama kontenjan dağılımında TDE branşına ayrılacak  kontenjanın ilk sırada yer almasının nedenleri şunlardır:
 1. 1.türk dili ve edebiyatı öğretmenleri dil ve anlatım dersi en az 2 saat,türk edebiyatı dersi en az 3 saat olmak üzere bir sınıfa en az 5 saat derse girmek zorundadır.bu da gösteriyor ki TDE branşı lise branşları içerisinde matematikle birlikte en çok ders saatine sahip branştır.
2.12 yıllık kesintisiz eğitime geçilmesi,liseleri zorunlu hale getirmiştir. Bu, liselerdeki öğrenci artışına,öğrenci artışı da öğretmen artışına yansıyacaktır.TDE öğretmeni ihtiyacı ders sayısının fazlalığına paralel olarak büyük bir artış gösterecektir..
3. Anadolu Liselerinin ilk atamaya açılması, bundan sonra yapılacak atamalarda lise branşlarına öncelik ve ağırlık verilmesini zorunlu kılacaktır. 2000’e yakın Anadolu Lisesi bulunmakla birlikte 506 adedi bu sene eğitim ve öğretime başlamıştır. Bu dönüştürülen ve yeni açılan liselere ders saati ve sınıf mevcudu sayıları göz önünde tutularak en az bir TDE öğretmeni ataması yapılması halinde bu var olan kontenjana + 500 eklenmesi anlamına gelir ki yeni açılan liseler için bir TDE öğretmeninin yetmeyeceği ortadadır.
4.hiçbir meslekte ücretli öğretmen sıfatı kullanılmazken MEB ücretli öğretmen almaktadır.MEB bünyesinde şu anda 2500 e yakın ücretli edebiyat öğretmeni %50 daha ucuza çalışmaktadır.ücretli öğretmenlik kavramından vazgeçildiği taktirde eylül ayında verilen 2450 kişilik kontenjanın birden 5000 sayısına tamamlanması anlamına gelir ki bu da TDE  öğretmenlerinin talep ettiği kontenjanın abes olmadığını göstermektedir..ücretli öğretmenlik kaldırıldığında yaklaşık 5000 edebiyat öğretmeni uzun zamandır hayalini kurduğu kadrolu öğretmenlik sıfatına kavuşacaktır..
5.2013 yılında liselerin kontenjanında yaşanan %30 luk artış,ikili öğretime geçilmesine neden olmuştur.hem mekan hem öğretmen ihtiyacı bunun en büyük nedenidir.ikili öğretimle birlikte sadece TDE de değil diğer lise branşlarının kontenjanlarında da artış olması kaçınılmazıdr.
6.eğitime verilen destekle liseleşme oranının%69 dan %99 a çıkması hedeflenmektedir.bu artış,önceki yıllarda ilköğretime verilen önemin bu yıldan itibaren  lise branşlarına verilmesi gerektiğini göstermektedir.
7.TDE,türk toplumunun okuduğunu anlama, yorum gücünü kullanabilme eleştirel düşünebilme etkili iletişim kurabilme türk dilini yaşatma ve koruma gibi kabiliyetlerinin gelişmesi için hayati öneme sahiptir.bu derslere çoğunlukla işin ehli olmayan bu işin eğitimini almamış insanların ücretli öğretmen sıfatıyla girmesi bu mesleğe gönül vermiş bütün edebiyat öğretmenlerini derinden üzmektedir. Bundan sonra tde branşına verilecek önemin artması halinde hem ülkenin geleceğine olumlu bir katkı yapılacak hem de daha fazla edebiyat öğretmeninin istihdam etmesi sağlanacaktır.
8,2013-2014 eğitim-öğretim yılı itibariyle müfredata eklenen Osmanlıca vb gibi dersler özellikle bu sene edebiyat öğretmenlerinin zaten var olan yükünü daha da arttıracaktır.bu ders saatlerinin artmasına yansıyacak acil edebiyat öğretmeni ihtiyacını doğuracaktır.
9.2013-2014 eğitim öğretim yılında eylül ayı itibariyle 690 bin öğrenci 9.sınıfa başlamıştır.lisenin en çok ders saatine sahip türk dili   ve edebiyatı öğretmenlerine artan ders  ve öğrenci sayısına paralel olarak ihtiyaç da artacaktır.
10.2013-2014 eğitim-öğretim yılınını kasım ayı itibariyle yapılacak yönetici atamalarıyla boşalan kadrolar ciddi bir öğretmen ihtiyacını doğuracaktır.yönetici olarak ataması yapılan öğretmenler  yasal olarak 6 saat derse girebiliyorken yönetici olmalarıyla birlikte sadece 2 saat derse  girebileceklerdir…
11.yeni çıkan yönetmeliğe göre sınıf mevcutlarının en fazla 25 olması kararlaştırılmıştır.böylelikle özellikle büyük şehirlerde sınıf mevcudunun 40-50 öğrenciyi bulması uygulamasına son verilecek hem de bölünen sınıflarla birlikte öğretmen ihityacı ortaya çıkacaktır.TDE branşının liselerde en çok ders saatine sahip olduğu düşünülürse en çok öğretmen ihtiyacının belireceği ilk branş:TDE olacaktır.
12.son günlerde MEB bakanı sayın nabi avcı ,10 binlik şubat atamasında TEOG sisteminin başarıya ulaşabilmesi için ağırlığın ilköğretim branşlarına verileceği mesajını vermiştir.bu,ilköğretim branşlarının kontenjan  sayısının artacağının bir göstergesidir.bunun yanında üniversiteye geçiş sınavları olan YGS-LYS sisteminin de başarıya ulaşması gerekmektedir.çünkü;pek çok lise öğrencisi sınavlardan tek bir soru bile yapamadan sıfır çekerek çıkmaktadır.bu nedenle:ilköğretim branşlarına TEOG sistemi nedeniyle verilecek önemin YGS-LYS nedeniyle lise branşlarına da verilmesi gerekmektidir.bu anlamda lise branşları içerisinde norm açığıyla, ders saatinin fazlalığıyla TDE branşı alacağı kontenjan itibariyle ilk sırada yer almalıdır.
Sonuçta:
Sıralanan mağduriyetler, değişen ve gelişen eğitim sisteminin gereklilikleri dikkate alınarak 2014 Şubat ayında yapılacak ilk atama kontenjan tablosunda TDE branşının ilk sıralarda yer alması gerekmektedir. Bu nedenle ağustos ayında verilen 2450 kişilik kontenjanın 5000’e tamamlanması tüm Türk Dili ve Edebiyatı öğretmenlerinin ve 24 binlik yığılması paralelinde çekirdek aile yapısı baz alındığında 100.000 kişilik etki alanının talebidir.''
 


Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)