adscode
adscode

TDK 'drone' kelimesine Türkçe karşılık arıyor

Gelişen donanım ve yazılımların yanı sıra mekanik ilerlemeler sonucunda hayatımızın birçok alanına sirayet eden "drone" kelimesine karşılık için TDK bir anket düzenledi

TDK 'drone' kelimesine Türkçe karşılık arıyor
Türkiyeden Haberler
Türk Dil Kurumu'nun yaptığı yabancı kelimelere karşılık bulma çalışmalar daha önce zaman zaman eleştirilmişti. Sosyal medya ve internetin gelişimiyle birlikte karşılık bulma çalışmalarında yöntemler de gelişti.

Daha önce yaptığı kelime karşılığı çalışmalarında bazı ilginç karşılıklar dikkati çekmişti. Bunlar arasında yer alan badminton için tüytop, grip için paçavra, prezervatif için kaput, blöf için kurusıkı ve depozito için güvence akçesi yer alıyor.

Örneğin İnternet için Genel Ağ karşılığını veren TDK'nın genel ağa bağlanmak için kullandığımız modem'lere karşılık tavsiyesi çevirge olmuştu. Elbette teknoloji ve bilişim alanındaki yeni kelimelerkarşılığını bulamadan haytaımıza çok hızlı bir şekilde girmesi bir problem. Fransızcadaki Mo(dulateur)-dem(odulateur) kelimelerinden türetilen modem kulağımıza artık kabul edilmiş bir kelime olduğu için garip gelmiyor ama internete bağlanmak için telefon hattından numara çeviren modem'e çevirge demek garip gelebiliyor.

Günlük kullanımda sıklıkla karşılaştığımız yeni kelimelerden bir diğeri ise "drone". Kelimeye karşılık bulmak için çalışma başlatan TDK, Google formlarını kullanarak bir anket düzenledi. Kelimeye karşılık bulmak için seçenekler sunan TDK'nın anketi tamamlandı ama henüz resmi olarak drone'a bir karşılık sitede yer almıyor.

Habertürk

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)