adscode
adscode

TED Rönesans Kolejinde Çocuklar İçin Keşif Zamanı

TED RÖNESANS KOLEJİ, EĞİTİMDE YAPILANDIRMACI YAKLAŞIMI BENİMSEYEREK, ÇOCUKLARIN KENDİLERİNİ TANIMASI İÇİN YEPYENİ ORTAMLAR SUNUYOR.

TED Rönesans Kolejinde Çocuklar İçin Keşif Zamanı
Özel Okullar
TED RÖNESANS KOLEJİ KURUCU MÜDÜRÜ VE PEDAGOG İPEK AK, OKULUN EĞİTİM YAKLAŞIMINI ANLATIRKEN, ÇOCUKLARA ARTIK BOL SEÇENEKLİ ORTAMLAR SAĞLANMASI GEREKTİĞİNİ BELİRTEREK, “BU ORTAMLARIN İŞİTSEL, DUYUŞSAL VE DOKUNSAL TÜM DUYULARA HİTAP ETMESİ ÖNEMLİ” DİYOR.

BU SAYEDE ÇOCUKLARIN KENDİLERİNİ KEŞFEDEBİLDİKLERİNİ İFADE EDEN AK, BÖYLE BİR SÜRECİN ÇOCUKLARIN HAYATLARINDA DOĞRU TERCİHLER YAPMALARINA İMKAN SAĞLADIĞINI SÖYLÜYOR.


Eğitimde öne çıkan bir yaklaşım olan ‘Yapılandırmacı Yaklaşım’, çocuklara bilgiyi keşfetme ve hazır bulunuşluk durumlarına göre inşa etme süreci yaratıyor. ‘Yapılandırmacı Yaklaşım’ı eğitim etkinliklerinde önemseyen TED Rönesans Koleji Kurucu Müdürü, Pedagog İpek Ak, bu yaklaşımı öğrencilerin bireysel deneyim ve yorumları temel alındığı için bireyin işin içine katıldığı aktif bir süreç olarak nitelendiriyor.

Öğrenci sorumluluk alıyor, öğretmen rehber oluyor!
‘Yapılandırmacı Yaklaşım’ bir öğrenme yaklaşımı. Bu sistem içinde öğretmenler farklı yöntem ve teknikler aracılığıyla öğrencilerde çeşitli alanlarda merak uyandırarak kendi öğrenme ortamlarını yaratmalarına fırsat sunuyor. Öğretmen öğrencilerine bilgi aktarmıyor, sadece onların düşüncelerini yönlendirecek ve bilgiyi sorgulamalarını sağlayacak şekilde rehberlik ediyor.



“Geleneksel yöntem tartışılmalı”

2014-2015 öğretim yılında öğretime başlayacak olan TED Rönesans Koleji Kurucu Müdürü ve Pedagog İpek Ak, ‘Yapılandırmacı Yaklaşım’ı anlatırken, “Hiçbir çocuğun meslek hayatına başladığı dönem tesadüflere bırakılamaz. Bizim en önemli hedefimiz, çocuklarımızın ‘kendilerini tanıyor olarak mezun olabilmelerine’ olanak sağlamak“ diyor ve şu bilgileri veriyor:
“Ancak böyle bir süreçten sonra çocukların okul ve meslek tercihleri, ‘doğru tercihler’ haline gelir ve kendileriyle uyumlu bir meslek sahibi olurlar. Böyle bir hedef için çocukların bilişsel, sosyal, duygusal, motor gelişim aşamalarının tüm alanlarına hizmet etmelisiniz. Geleneksel yöntemle büyüyen neslin çoğu kendini tanıma ve kendisiyle ilgili doğru, uyumlu buluşmalar yaratma konusunda daha az bir bilinçle büyüdü. ‘Yapılandırmacı Yaklaşım’ın hizmet ettiği en güçlü alan öğrencinin kendi kendini değerlendirmesine fırsat tanıması… Artık biliyoruz ki, eğitim sisteminde bütüncül olmak lazım. Birey tek… Varoluşu tek… Çok önemli bir genç nüfus yetiştiriyorsunuz. Onları 21. Yüzyılın dünyasına hazırlıyorsunuz… Hepsinin akademik becerileri, ilgi alanları, yetenekleri farklı olabilir. Bu yüzden her birinin kendi özelliklerini tanıyor olarak hayata atılmaları çok önemli”

Merak Duygusunu Koruyan Okullar
Bu yaklaşımı ‘doğal merak edenlere hizmet’ olarak yorumlayan ve öğrencilerin merak duygularının doğumla gelen bir güdü olduğunu vurgulayan İpek Ak, bireyin ‘kendini tanıma’ süreci olan ana sınıfından, 12’nci sınıfa kadarki dönemi sağlıklı tamamlamak için ise bol seçenekli ortamları çocuklara sunmak gerektiğini ifade ediyor. Ak; “Çünkü ancak bu ortamlar, çocukların sosyal, duygusal, bilişsel, motor becerilerinin ortaya çıkmasına ve gelişmesine olanak sağlar. Bizler beceri gelişimini önemsiyoruz. Bu yaklaşımın ana fikri birçok yöntem ve tekniği kullanarak zihinde anlamlı yapılanma meydana getirmesidir. En önemli unsurları, bu yaklaşımı benimseyen, inanan ve buna göre eğitim almış öğretmenler ile bu yaklaşımın uygulandığı uygun ortamları sağlamaktır” diyor.

Bireysel farklılıklar!
İpek Ak, ‘Yapılandırmacı Yaklaşım’ın ayrıntılarını şöyle anlatıyor:
“Öğrenmenin gerçekleşmesinde zihinsel ve çevresel etmenler etkilidir. Bu yüzden çocuklara sunduğumuz ortamların görsel, işitsel, dokunsal bütün duyulara değebilmesi önemlidir. Bu ortamların en önemli araçları tüm duyulara hitap eden malzemelerdir. Bu malzemeleri, zihinde yeni bir yapılanma meydana gelmesi için doğru etkinlikler olarak kurgulamak ve öğrenme sürecinde öğrencileri aktif olarak işin içine çekmek gerekiyor. Bazen teknoloji, bazen gezi, bazen toprağı eşeleme, bazen bir ritim… Ne kadar çok duyu organına hitap ederseniz, ne kadar bol malzemeniz varsa o kadar değerli…
‘Yapılandırmacı Yaklaşım’da çocuklar, bir konuyla ilgili sahip oldukları ön bilgileri yeni bilgilerle ilişkilendirerek öğrenirler. Çocukların çeşitli konularda bildikleri, sahip oldukları ön bilgileri vardır. O bilgilerin üzerine yapılan etkinliklerle, çocuklar, kendi bilgilerini maksimuma ulaştırarak inşa ederler. Öğrenim her çocuğun ilgisi ve becerilerini geliştirmek doğrultusunda kurgulanır ve sınıfın geneline değil, her öğrencinin bireysel farklılıklarına ve hazır bulunuşluğuna hizmet eder.”
 

 

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)