adscode
adscode

Teknik Liseli isen 5 yıl Genel liseli isen 4 yıl!

Geçen yıl Teknik Eğitim Fakülteleri bakkal dükkânı kapatır gibi kapatıldı. Bu Fakültelerin imkânları yeni kurulan Teknoloji Fakültelerine devredildi...

Teknik Liseli isen 5 yıl Genel liseli isen 4 yıl!
Genç Blog

Mesleki ve Teknik Liselilere YÖK’ün bahşettiği(!?) bir tane Fakülte vardı oda kapatıldı. Yerine açılan Teknoloji Fakültelerine ise belli kontenjan ayrılarak gidilebiliyor. Yani bir fakülte vardı oda yarıya indi. Başka bir deyimle öğrencinin yarısı liseden diğer yarısı Mesleki ve Teknik Liselilerden alınıyor.

Teknoloji Fakültelerine kayıt yaptıran teknik lise mezunu bir öğrenci feryat ediyor. Diyor ki “Teknik liseli olarak lise fen bölümünün derslerinin aynısını okudum. Buna ilave olarak meslek dersleri gördüm. Sınavı kazanarak Teknoloji Fakültesine kayıt oldum. ÖSYS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu Tablo 4 te yer alan 53 üncü özel koşul ve açıklama gereği bir yıllık intibak eğitimi yapılacakmış. Yani Teknoloji Fakültesi Genel Lise mezununa 4 yıl, Teknik Lise mezununa 5 yıl. Bu ne bicim adalet? Aynı matematik-fen derslerini göreceksin, artı meslek derslerin olacak bir yıllık intibak eğitiminden sonra birinci sınıfa devam edeceksin. Bu ne bicim YÖK… Bu ne bicim anlayış…”

Konuyu incelediğimizde ÖSYS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu Tablo 4 te yer alan 53 üncü özel koşulda aynen şöyle diyor: “Teknoloji Fakültesi Lisans Programlarına M.T.O.K (Mesleki Teknik Ortaöğretim Kurumları) kontenjanından yerleşen adaylara bir yıllık intibak programı uygulanır. İntibak programından muaf olmak için matematik ve fen derslerinden muafiyet sınavında başarılı olmak gerekmektedir. İntibak programında başarılı olan öğrenciler birinci sınıfa devam ederler intibak programı süresi sütununda gösterilen yıllara dahil değildir” Bu durumda Teknik liselilere bir haksızlık daha yapılmış oluyor.

Eğer intibak eğitimi yapılacaksa teknik lise genel lise ayırımı yapmadan bütün öğrencilere uygulanmalıdır. Sınava alınacaksa hepsi sınava tabii tutulmalıdır. Aynı dersi gören iki liseye birinin adında teknik var diye ayırım yapmak Anayasanın eşitlik ilkesine aykırıdır. Bu uygulama gayri insanidir.

İnsani Değerler Derneği 15.02.2011 tarihli basın açıklamasında şöyle diyor: “Yükseköğretim Kurulu Başkanı Sayın Prof. Dr. Yusuf Ziya ÖZCAN’ın, üniversitelerimizdeki her türlü ayırımcılığa ve özgürlükleri kısıtlayıcı uygulamalara karşı, cesur ve kararlı duruşuyla, insani değerlere verdiği önem ve hassasiyet her türlü takdirin üzerindedir. Bu sebeple, Genel Yönetim Kurulumuz yaptığı değerlendirmeler sonucunda insani değerler konusundaki yüksek duyarlılığı ve çok önemli katkıları dolayısıyla Sayın Yusuf Ziya ÖZCAN’a “İNSANİ DEĞERLER ÖDÜLÜ” vermeyi kararlaştırmıştır.”

Sormak lazım İDD yöneticilerine: Size göre Mesleki ve Teknik Liseliler insan değil mi? Geçtiğimiz bir yıldır en kötü ayırımcılığı yapan YÖK başkanı Teknik Lise Mezunlarını Fakültelere almamak için direnirken insani mi davranmış oluyor? Lise fen bölümü derslerini aynen okuyan teknik liselilere mühendislik fakültelerini tercih ettirmemek çok mu insani? Yıllardır bu gayri insani uygulamalardan kaç milyon insanımız mağdur oldu biliyor musunuz?

Buradan tekrar YÖK yöneticilerine çağrıda bulunuyorum. Teknik Lise Mezunlarına Genel Lisenin Fen Bölümü mezunlarına verilen hakkın aynısını vermelisiniz. Teknoloji Fakültesinde ya bütün öğrenciler ayırım yapılmadan intibak eğitimine tabi tutulmalı veya intibak eğitiminden vazgeçilmelidir. Aksi halde Teknik Liselilerin aldığı lise fen bölümü derslerini yok sayarak intibak eğitimine tabi tutmak bir skandaldır. Bir gün yetkililer bu skandalın altında kalır.

 


Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :


Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)