adscode
adscode

Teknoloji bağımlılığına 'ara buluculu' çözüm

Çocuklarının akıllı telefon, tablet ve bilgisayarla çok fazla vakit geçirmesinden şikayetçi 189 aile, çözümü ara buluculukta buldu.

Teknoloji bağımlılığına 'ara buluculu' çözüm
Bilim Teknoloji
Akıllı telefon, tablet ya da bilgisayar kullanımı bağımlılık noktasına ulaşan çocuklar için yeni çözüm yolu ara buluculuk oldu. Ebeveynler ile çocukları sık sık karşı karşıya getiren teknoloji kullanımına iki tarafı da memnun eden çözümler sunan ara bulucular, aile içi tartışmaları azalttı.

Müzakereci Arabulucular Derneği, çocuklarda teknoloji bağımlılığını ortadan kaldırmak için yaklaşık iki yıldır ara buluculuk yöntemi uyguluyor.

Günün önemli bir bölümünü internet bağlantılı teknolojik cihazlarda geçiren çocukların sorumluluklarını yerine getirebilmeleri, başka aktivitelere zaman ayırabilmeleri için yapılan ara buluculuk, bu cihazların kullanımını ortadan kaldırmayan ancak belirli bir süreye düşüren çözümler buluyor.

"Amaç, ebeveynler ile çocukları arasındaki anlaşmazlıkları çözmek"
Dernek Başkanı Feridun Balcı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ebeveynler ile çocukları arasındaki anlaşmazlıkları çözmek için yaklaşık 2 yıl önce başladıkları çalışmada, en büyük sorunun çocukların derse ayıracakları zamanla internete, teknolojiye ayıracakları zamanı dengeleyememeleri olduğunu gördüklerini belirtti.

Çocukların her fırsatta bu cihazlarla vakit geçirmeyi, ebeveynlerin ise çocuklarının sürekli ders çalışmasını istediğine dikkati çeken Balcı, iki tarafın orta noktada buluşabilmesi için ara buluculuk yapmaya başladıklarını anlattı.

189 ebeveyn ile çocukta uygulandı
Balcı, geçen sürede 189 ebeveyn ile çocuk arasında bu yöntemi uyguladıklarını aktararak, "Yaptığımız ara buluculuklarda her dört öğrencimizden üçünün teknoloji bağımlılığının önüne geçebildik. Çocukların eğlenme haklarını ellerinden alamayız. Fakat bu hakkı derslerini olumsuz etkilemeyecek şekilde kullanmalarını sağladık. Anneler bu durumdan memnun kaldı. Öğrencilerin ders başarısı artı. 'Kazan kazan' çözüm üretildiği için güvenli çözüme ulaşmış olduk." diye konuştu. 

Anneler memnun
12. sınıf öğrencisi Furkan Kıran, daha önce uyanık olduğu zamanlarda telefonu elinden düşürmediğini, bu yıl üniversiteye giriş sınavına hazırlandığını belirterek, ara buluculuktan olumlu sonuçlar aldıklarını, artık annesiyle sorun yaşamadan dinlenme süresinin yarısında telefon kullandığını ifade etti.

Anne Hatice Kıran da daha önce oğlunun telefonunu sakladığını ancak bunun kalıcı bir çözüm olmadığını dile getirerek, "Ara buluculukla belirli kurallar konuldu. Ders çalışması arttı. Ders çalışırken telefonunu odanın dışına bırakıyor. Gece uyurken telefonu oda dışına bırakıyor. Önceden geç yattığı için uyanamıyordu, baş ağrısı yaşıyordu, uyanamadığı için okula gitmek istemiyordu. Aramızda sürtüşmeler oluyordu. Telefonu düzenli kullanmaya başlayınca derslerinde ilerleme oldu, evde çözdüğü soru sayısı arttı. Aramızdaki sorunların yüzde 80'i çözüldü." ifadelerini kullandı.

AA

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)