adscode
adscode

Teknoloji şirketlerinin kullandıkları enerji kaynakları

​Twitter doğal gaz ve kömürcü; Facebook, Google ile Apple rüzgar, güneş ve su; Amazon ise kömür ve nükleer...

Teknoloji şirketlerinin kullandıkları enerji kaynakları
Bilim Teknoloji
Teknoloji dünyası, özellikle internet üzerinden hizmet verenler, veri merkezlerinin büyüklüğüyle övünür. Ancak bu övünme, beraberinde yüksek enerji ve havalandırma maliyetleri anlamına da gelir. Gelirlerini yükseltmek isteyen şirketler, veri merkezlerinde kullandıkları enerji kaynağı seçiminde olabildiğince sorumlu davransalar da, Soma'daki hazin kazayla bir kez daha gündeme gelen kömür kullanımı ağırlığını koruyor.

Bahsedeceğimiz bilgiler, Greenpeace'in Nisan 2014 tarihli "Clicking Clean: How Companies are Creating the Green Internet?" isimli araştırmasından alındı. Bu araştırma, teknoloji dünyasının önde gelen isimlerinin hangi enerji kaynaklarından ne oranda faydalandığını gösteriyor. Greenpeace, buradaki verilere dayanarak şirketlere puanlar veriyor ve ortaya "çevre dostu şirket" kavramını hangi kurumların doldurduğu çıkıyor.

Yüzde 100 yenilenebilir enerji kullanan var mı? Kısmen evet...

Geçen ay tamamlanan araştırmanın en dikkat çekici firması kuşkusuz Apple oldu. Enerji ihtiyacının tamamını yenilenebilir enerji kaynaklarından karşılayan şirket, diğer kaynaklar olan doğal gaz, kömür ve nükleer enerjiyi kullanmadı. Tabii buradaki bilgilerin şirket merkezleri ağırlıklı olduğunu, Çin'deki tedarikçilerin kullanımlarını kapsamadığını belirtmek gerekiyor.

Listede yenilenebilir enerjiye ağırlık veren ikinci şirket Yahoo. Yüzde 59 oranında rüzgar ve güneşten faydalanan şirketin enerji kullanımında kömür yüzde 20 ile ikinci sırayı alırken, nükleer enerji yüzde 12, doğal gaz ise yüzde 6'lık paya sahip.

Üye sayısıyla dünyanın en kalabalık ülkelerini geride bırakan Facebook için de iyi niyetli demek mümkün. Rüzgar ve güneşi yüzde 49 oranında kullanan şirkette kömür yüzde 25, nükleer yüzde 16, doğal gaz ise yüzde 7'lik paya sahip.

Facebook'un bir puan gerisinde ise yüzde 48'lik yenilenebilir enerji kullanımıyla Google bulunuyor. Diğerleri gibi kömürü ikinci sıraya yerleştiren şirketin buradaki payı yüzde 22, nükleer enerji yüzde 15, doğal gazın ise yüzde 13'lük payı bulunuyor.

Twitter'da ise yenilenebilir enerji yüzde 21 ile üçüncü tercih. Şirket, enerji talebini karşılamada yüzde 42 ile doğal gazdan faydalanıyor. Yüzde 22 oranında kömür ile 'çalışan' Twitter'da nükleer enerjinin payı ise yüzde 15.

Greenpeace'in listesinde HP, IBM, Microsoft ve Oracle gibi işi sadece internet olmayan şirketler de var. Bu dörtlü arasında Microsoft yenilenebilir enerjiye yüzde 29'la en fazla pay ayıran şirket. Onu, yüzde 18 ile IBM ve yüzde 15'lik oranlarıyla HP ve Oracle takip ediyor.

Kömürsever şirketler

Yazıyı hazırlarken Soma kazasının da etkisiyle kömür sıralaması da yapmak istedik. Greenpeace'in araştırmasında bu kaynaktan en fazla faydalanan kurum yüzde 44 ile Oracle. Yüzde 32 ile HP ve Microsoft ikinci sırayı paylaşırken bu isimleri yüzde 30 ile Rackspace ve yüzde 28 ile Amazon izliyor.

Nükleer enerjiden en fazla faydalananlara baktığımızda ise Amazon'un yüzde 27 ile ilk sırayı aldığı görülüyor. Amazon'u yüzde 26 ile Salesforce ve yüzde 18 ile Microsoft takip ediyor.

Greenpeace'in raporunda "Is it green?" başlığı altında hangi enerji kaynağının yenilenebilir olup olmadığına da değinilmiş. Buna göre su, yenilenebilir enerji kaynakları arasında bulunuyor. Greenpeace, bu durumu kömür, doğal gaz ve nükleere karşı daha çevre dostu olarak açıklıyor.

Türkiye'deki şirketlere de örnek olmasını dilediğimiz bu 84 sayfalık özel raporun tamamına bu linkten ulaşabilir, hangi şirketin hangi puanı nasıl hak ettiğine dair detaylı açıklamaları bulabilirsiniz.

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)