adscode
adscode

Teneffüste baldıran otu yiyen iki çocuk öldü

Erzurum'un Pasinler İlçesine bağlı Altınbaşak Köyündeki Şehit İlhami Koçak İlkokulu'nda okuyan 2 kız öğrencinin teneffüste yedikleri baldıran otundan zehirlenerek öldüğü kesinlik kazandı. Okulun bahçesi…

Teneffüste baldıran otu yiyen iki çocuk öldü
Türkiye'den Haberler
ERZURUM - Pasinler ilçesinde 10 kilometre uzaklıkta bulunan Altınbaşak Köyündeki Şehit İlhami Koçak İlkokulu 2'nci sınıfının 8 yaşındaki öğrencileri Bahar Tohumcu, Nurcan Tarçın ve Merve Koçak, 24 Mart günü teneffüse çıktıklarında baldıran otu yedi. Evlerine gittikten sonra zehirlenme belirtisi görülen kızlardan Bahar Tohumcu hastaneye kaldırılırken yolda hayatını kaybetti. Nurcan Tarçın ise sevkedildiği Erzurum Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesinde 4 Nisan günü öldü. Öğrencilerden Merve Koçak ise evde ailesinin ilk anda yoğurt yedirmesi üzerine hayatta kaldı. İki küçük kız yapılan otopsilerin ardından Altınbaşak köyünde gözyaşları arasında toprağa verildi. 




Bahar Tohumcu


BALDIRAN OTU YASAKLANDI
Bahar Tohumcu ve Nurcan Tarçın'dan alınan kan örnekleri Erzurum Adli Tıp Kurumu'nda incelendi. Yapılan inceleme sonuçlarında Bahar Tohumcu ve Nurcan Tarçın'ın kanında baldıran otunda bulunan zehirli madde coniine çıktı. İki küçük kızın baldıran zehrinden öldüğü otopsi raporuyla da kesinleşti.

ÖĞRENCİ VE VELİLER UYARILDI
Bunun üzerine öğrenci, öğretmen ve veliler eğitimden geçilirken, okul bahçesindeki otlar temizlendi. Pasinler İlçe Milli Eğitim Şube Müdürü Bülent Aktaş, "Halk Sağlığı Merkezi ve Milli Eğitim Müdürlüğü olarak ortak bir çalışma yaptık. Tüm okullarda öğretmen ve öğrencilere bilgi verildi. Bahçesi geniş olan köy okullarında tenefüs aralarında çocuklara mutlaka öğretmenlerin gözetmenlik yapması kararlaştırıldı. Köylerimizde öğrenci ve veliler okullara toplanarak zehirli otlar konusunda toplantılar yapıldı" dedi. 



Nurcan Tarçın

KÖY KAHVELERİNDE FOTOĞRAFI ASILDI
Bahar ve Nurcan'ın ölümüne neden olan baldıran otunu fotoğrafladıklarını anımsatan Altınbaşak Köyü Muhtarı Osman Nuri Budak, bu fotoğrafların tüm kahvelere 'zehirlidir' yazısıyla birlikte asıldığını söyledi. Okul bahçesinin baldıran otundan temizlendiğini anlatan Budak, "Halk Sağlığı merkezinden gelip tüm köylüleri 'çocuklarınıza dikkat edin' diyerek uyardılar. Her yerde baldıran otu vardı. Okul bahçesini bu otlardan temizledik. Çocukken, gençken biz de yerdik. Konuşmakta güçlük çeken olurdu ancak ölen olmamıştı" diye konuştu.

SOKRATES'İ DE ZEHİRLEMİŞTİ

Öte yandan M.Ö. 399 yılında ünlü filozof Sokrates'in zehirlenmesiyle tarihe geçen baldıran otu konusunda uzmanlar vatandaşları uyardı. Birbirine çok benzeyen bitkilerin bazılarının ölümcül riskler içerebileceğine dikkati çeken uzmanlar, yabancı otların yenmemesini istedi. Baldıran otu yiyenlerde titreme, baş ve karın ağrısı, bulantı, solunum sıkıntısı, ayaklarda soğukluk ve ağırlaşma, hareket etmede güçlük çekme gibi belirtileri olduğunu vurgulayan uzmanlar, baldıran otuyla beslenen bıldırcın, koyun, sığır, keçilerde de zehirlenme olduğunu bildirdiler. (Hümeyra PARDELİ/DHA)

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)