adscode
adscode

TEOG adayları dikkat! Yüksek düzeyde kaygı başarıyı düşürüyor

Erkan Ulu Özel Ortaokulu Psikologu Sena Sarı, yaklaşan TEOG sınavının yarattığı stres ve kaygının, beyinde salgılanan norepinefrin, adrenalin gibi uyaranlar sebebiyle öğrenme için gerekli olan protein…

TEOG adayları dikkat! Yüksek düzeyde kaygı başarıyı düşürüyor
Sınavlar
Psikolog Sena Sarı, TEOG’da son dönemece giren öğrencilerin sınav öncesi beslenmelerinde proteinli gıdalara ağırlık vermelerinin önemine dikkat çekti.
 
Sarı; kaygıya sebep olan etkenleri ise“aile ve çevrenin hedeflerinin öğrenci için ulaşılmaz olması, kaygılı anne-babalar, sık sık eleştiriye maruz kalma, sık sık başkalarıyla kıyaslanma, sınava gerçeğinden farklı anlamlar yükleme, olumsuz düşünmeye yatkın kişilik yapısı, yeterli ve düzenli ders çalışmama” olarak sıraladı. Bu etkenlerin kaygı düzeyini artırması ile de öğrencilerde öğrenme ve başarı seviyesi azalıyor.
 
Annem Babam Ne Düşünüyor?
Özellikle TEOG gibi yüksek başarı odaklı genel değerlendirme sınavlarına hazırlık sürecinde, öğrenciler kadar ebeveynlerin de kaygı seviyesinin arttığını belirten Sena Sarı, Özel Erkan Ulu Ortaokulu öğrencileri arasında yaptıkları mini ankette öğrencilerin, anne babalarının kaygılı olmasından da etkilendiklerini gözlemlediklerini ifade etti.
 
8. sınıf öğrencileri ile gerçekleştirilen “Annem Babam Ne Düşünüyor?” anketinde yer alan “Annen baban sence sınav kaygını arttırıyorlar mı?” sorusuna öğrencilerin yüzde 42’si HAYIR, yüzde 27’si EVET, yüzde 20’si BAZEN, yüzde 11’i SIK SIK yanıtını vermiş.
 
Psikolog Sena Sarı, bu verilerden de hareketle, TEOG öncesi velilere şu önerilerde bulundu: “Çocuğunuz ile sürekli iletişim halinde olup mümkün olduğunca onu dinlemeye çalışın. Ders çalıştığı süreler ve içinde bulunduğu ortamları dikkate alarak, motive edici şekilde destekleyin. Beslenme ve nefes egzersizleri bu noktada en büyük destekçilerimiz. Ebeveynlerin bu konularda sağlayacağı katkılar, öğrencilerin kaygı düzeyini düşürmede ve başarıyı desteklemede çok önemli.”
 
Motivasyon mektubu yazdılar
Sarı; Erkan Ulu Özel Ortaokulu’nda öğrencilerin kaygılarını yönetmelerine yönelik yaptıkları çalışmaları da şöyle sıraladı:
 
“Okulumuzda yaptığımız sınav kaygısı ölçeği sonuçlarına göre kaygısı yüksek olan öğrencilerin kaygı nedenlerini belirleyerek, hem grup hem de bireysel çalışmalar ile öğrencilerimizi her zaman destekliyoruz.
 
Ayrıca öğrencilerimiz ile gerçekleştirdiğimiz aile desteği ölçümünden elde ettiğimiz genel sonuçları, ailelerimiz ile de paylaşarak, öğrencilerimizin kaygılarıyla nasıl baş edeceği konusunda kendilerine bilgilendirmelerde bulunduk. Bu sayede velilerimiz de bu zorlu süreçte çocuklarına nasıl destek olabilecekleri konusunda biraz daha rahatladılar.
 
Yine bir okul geleneği olarak, mevcutta 7. sınıfa giden, gelecek senenin TEOG adayı öğrencilerimiz de şu an 8. sınıfa giden öğrencilerimize motivasyon mektupları yazdılar ve bu mektupları arkadaşları ile paylaşarak heyecanlarına ortak oldular.”
 

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)