adscode
adscode

TEOG Fen Bilgisi Testinde Bir Soru Daha İtiraz Gördü

TEOG Fen bilgisi sınavında D kitapçığı 10. sorunun da cevap şıklarıyla kuşku uyandırdığı, çelişkiye düşürdüğü belirtilerek itirazı isteniyor. İşte itirazın gerekçesi;

TEOG Fen Bilgisi Testinde Bir Soru Daha İtiraz Gördü
Sınavlar
''Sizlere madur durumda olan bir çok veli adına ulaşıyorum. Sesimizi tek duyuracak siz değerli basın yolumuzdur.
 
TEOG 2015-2016 ortak sınavı fen bölümü A kitapçığı 9. Sorusu değerlendirildiğinde; Söz konusu soruda "Bu çalışma ve sonuçlarına göre aşağıdaki çıkarımlardan hangisine ulaşılamaz?" denmektedir. Sorunun paragraf bölümü göz önüne alındığında, "Araştırmacılar örümcek genlerin keçilere aktararak keçi sütünden, ipek liflerinin üretimini sağlamışlardır." , cümlesinin soruda geçen 'çalışma' olduğu, ve neticesinde Genetik Mühendisliği uygulamalarından olduğu görülmektedir. "Üretilen bu ipek çok esnek, dayanıklı ve hafif olduğu için askeri giysilerde, tıbbi aletlerde ve tenis raketlerinin yapımında kullanılmaktadır." , cümlesinin ise soruda geçen 'sonuçlarının' olduğu anlaşılmaktadır. Sorunun sonuç bölümü ise Biyoteknoloji uygulamalarını kapsamaktadır. Bu noktada, öğretmenlerin dayanağı olan 2012 MEB öğretmen kılavuzu kitabından 20. etkinliği alıntılamak istiyorum. "Genetik mühendisliği ve biyoteknoloji uygulamalarına örnekler verelim: keçinin genlerine örümcek genleri aktarılarak keçi sütünden ipek elde edilmesi ile ilgili çalışmalar genetik mühendisliğinin uygulamalarındandır. Meyveli yoğurt ve vitamin tabletleri üretimi biyoteknolojinin uygulama alanlarındadır." Bu karşılaştırmadan hareketle tam olarak aynı örneği soruda görmüş olan öğrencinin bahsi geçen 'çalışmanın' genetik mühendisliği çalışması olduğu çıkarımında bulunacağı açıktır. Biyoteknoloji konusunda ise aynı MEB öğretmen kılavuz kitabında şu cümleler geçmektedir: "Biyoteknolojik çalışmalarla üretilen ürünler tıp, tarım, hayvancılık ve endüstri gibi daha peç çok alanda kullanılmaktadır." Buradan hareketle öğrenci paragrafta geçen 'çalışmanın sonuçlarını' yani ipekten çeşitli teknolojilerle endüstriyel ürünler oluşturulmasını biyoteknoloji kağsamında değerlendirmektedir. Sorunun C şıkkı şu şekildedir: "Bu çalışma, biyoteknoloji alanı kapsamındadır." Bu noktada öğrenci çalışmanın kesinlikle genetik mühendisliği olduğunu bildiği ve genetik mühendisliği olan bir çalışmanın aynı zamanda biyoteknoloji alanı kapsamında da olabileceğiyle ilgili hiçbir bilgi müfredetta verilmediği için soruda geçen 'çalışma'yı genetik mühendisliğiyle, 'sonuçlarını' ise biyoteknolojiyle bağdaşlaştırmakta ve C şıkkının yanlış olduğu çıkarımında bulunmaktadır. Sonuçta öğrenci bilginin yanlışlığı dolayısıyla C seçeneğini işaretlemiştir.Bu sorunun hem B hem de C şıkkı cevap olmaktadır.  Konuyu iyi bilen öğrenci soruyu yanlış yapmıştır. Mağduriyetin giderilmesi için sorunun iptali gerekmektedir.MEB e itirazımızı bildirdik. sonuç alamazsak davaya gideceğiz.
EMEK VEREN ÇALIŞAN ÇOCUKLARIMIZ İÇİN YARDIMINIZI BEKLİYORUZ.''
Veli
 
2015 TEOG Fen ve Teknoloji D kitapçığı 10. soru aşağıda verilmektedir.
 
Araştırmacılar örümcek genlerini keçilere aktararak keçi sütünde, ipek liflerinin üretimini sağlamışlardır. 
Üretilen bu ipek çok esnek, dayanıklı ve hafif olduğu için askeri giysilerde, tıbbi aletlerde ve tenis raketlerinin yapımında kullanılmaktadır. 
Bu çalışma ve sonuçlarına göre aşağıdaki çıkarımlardan hangisine ulaşılamaz? 
 
A) Yalnızca bu geni taşıyan keçilerin sütlerinde ipek lifleri bulunabilir. 
B) Gen aktarılan keçilerin beslenme şekli deği- şiklik gösterir. 
C) Bu çalışma, biyoteknoloji alanı kapsamındadır. 
D) Bir gen, farklı canlılarda aynı işlevi görebilir
 
Sorunun B ve C şıklar hatalıdır.
 
Bu çalışma biyoteknoloji alanı kapsamına girmektedir, denilmektedir.


 
İtiramız bu şıkkın hatalı olduğu ve çalışmanın biyoteknoloji değil genetik mühendisliği uygulaması olduğu şeklindedir.
 
İtirazın dayanağı
 
MEB Öğretmen Kılavuzu 2012 yılı 5. baskısının 42. sayfasındaki 20 no'lu etkinlikte ;
 
"Cipslerin daha az yağ içermesini sağlayacak nitelikte patateslerin üretilmesi, keçinin genlerine örümcek genleri aktarılarak keçi sütünden ipek elde edilmesi ile ilgili çalışmalar genetik mühendisliğinin uygulamalarındandır. 
Meyveli yoğurt ve vitamin tabletleri üretimi biyoteknolojinin uygulama alanlarındadır."
 
ifadeleri mevcuttur.
 
Eğer gen aktarımı biyotekonoloji alanına giriyor ise etkinlikte bu örneğin Meyveli yoğurt örneği ile beraber aynı cümlede verilmesi gerekirdi.
 
MEB'in başka bir öğrenci kitabı veya öğretmen kılavuzunda bu açıklamaları tekzip ederek keçi sütünden ipek elde edilmesinin genetik mühendisliği değil, biyoteknoloji alanına girdiğini ifade eden bir bilgi yoktur.
 
Halen okullarda fen bilgisi öğretmenleri tarafından kullanılan bu kılavuz nedeniyle sorunun C şıkkı öğrencileri çelişkiye düşürmüştür.
Sorunun iki şıkkı da doğru olduğundan sorunun iptal edilmesi gerekmektedir.

***
 
Merhaba
Fen ve Teknoloji b kitapçığı 7. Sorusu yla işgili 35 kişi dava açmaya hazırlanıyoruz.gerekçelerimiz
1-meb ders kitabında konuyla ilgili hiç bilgi verilmemekte biyoteknoloji konusu çocuğun araştırmasına bırakılmakta..çok geniş çaplı araştırdık ve çalışmamızı böyle yaptık.tübitak,hacettepe,bilfen fasikülü,sevinç,sözün özü,anafen pes ve birçok internet sitesi bu ÇALIŞMA yı genetik müh. Kapsamında veriyor.örümcek genini keçiye aktarıp sütünden ipek elde etme şeklinde..beslenmesinin değişip değişmediğine dair hiçbir kaynakta ise bilgi yer almamakta..soruyu okuyan çocuk özellikle her kelimesine dikkat eden çocuğun c işaretlememesi düşünülemez.çalışmanın kendisi c şıkkında kesin ve net bir ifadeyle "bu ÇALIŞMA biyoteknoloji kapsamındadır"şeklinde veriliyor.bu hatalı bir bilgidir.b ye ulaşamayan çocuk c yi görünce bildiği bir konu olduğu için en azından emin olduğunu işaretliyor.
2-meb öğretmen kılavuzlarında bu konu genetik mühendisliğinde işleniyor.Bu sorunun çalışmasının neye göre biyoteknoloji kapsamında olduğu konusunda bilgi yok.heryerde genetik müh konusu çalışmanın kendisi..
 
Sesimizi duyurabilmek adına bize yardımcı olmanızı önemle riva ediyorum
 
Oğlumun tek yanlışı..o kadar Türkçe sorusunun altından kalkan bir çocuğun çalışma kelimesinin ne olduğunu bildiğinden emin olun.İfade bu kadar kesin ve net olmasa zaten b işaretleyecek.soruya yüzwysel bakan bu konuyu araştırmayan çpcuğa karşı,detaylı araştırma yapan bizim çocuklarımız hak ihlaline uğruyor.
Saygılarımla

 

 

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    3 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (3)