adscode
adscode

TEOG için bir öneri daha: Seçkin okullara merkezi sınav ile yerleştirme!

TEVDAK Yönetim Kurulu , TEOG’un kaldırılması ve 2018’den itibaren uygulanacak olan lise yerleştirme süreçleri hakkında, Milli Eğitim Bakanlığı’na öneride bulundu

TEOG için bir öneri daha: Seçkin okullara merkezi sınav ile yerleştirme!
Sınavlar
Türk Eğitim Vakıfları Dayanışma Konseyi Liseleri Derneği (TEVDAK), ülkemizin tarihi ve akademik başarısı yüksek seçkin devlet liseleri olan (Galatasaray Lisesi, İstanbul Lisesi, Kabataş Erkek Lisesi, Kadıköy Anadolu Lisesi, Vefa Lisesi, Pertevniyal Lisesi, Haydarpaşa Lisesi, Ankara Atatürk Lisesi, İzmir Atatürk Lisesi, Beyoğlu Anadolu Lisesi, Nişantaşı Anadolu Lisesi, Edirne Lisesi, Erzurum Lisesi, Eyüp Anadolu Lisesi, ve Zonguldak Mehmet Çelikel Lisesi) mezunlarının 1980’li yıllarda kurdukları Eğitim Vakıflarının, 1991 yılında oluşturdukları eğitim alanında faaliyet gösteren bir sivil toplum kuruluşudur.

TEVDAK Yönetim Kurulu , TEOG’un kaldırılması ve 2018’den itibaren uygulanacak olan lise yerleştirme süreçleri hakkında, Milli Eğitim Bakanlığı’na öneride bulundu. İşte o metin:

"Bakanlığımızın TEOG’u kaldırma kararını destekliyoruz. Tüm ortaokul mezunlarını liselere yerleştirmek amacıyla bir sıralama sınavına sokmanın gerekli olmadığı görüşüne katılıyoruz.  Kanımızca TEOG iyi niyetle planlanmış, fakat zaman içerisinde farklı zararlı yan etkilere neden olmuştur.  Ülkedeki tüm 7. ve 8. sınıf öğrencilerinin hayatlarını olumsuz etkileyen bu sınav, sınava dahil olmayan derslerin göz ardı edilmesine, ülkeye yararı olmayan devasa bir test ekonomisinin oluşmasına ve test kaygısı nedeniyle eğitimin aksamasına neden olmuştur.

Seçkin okullar bir ülke için önemlidir: Her ülkedeki okulların %5’lik bir bölümü genellikle tarihleri ve akademik başarıları ile “seçkin” okullardır.  Bu okullar ülkenin en iyi öğrencilerine en iyi eğitimi vererek ülkenin gelecekteki liderlerini yetiştirirler.  Bu okulların ülkelerine hizmet edebilmeleri için 3 önemli faktör bulunmaktadır: En iyi öğretmenler, en iyi sistem ve tesisler, ve en iyi öğrenciler.  Bu faktörlerden herhangi birisi sıradanlaşırsa, okul da sıradanlaşır. Kanımızca ülkemizdeki seçkin devlet okulları, akademik başarısı yüksek olan okullardır.

Seçkin okullara öğrencilerin merkezi sınav ile yerleştirilmesi gerekir: TEOG sistemi yerine öngörülen çözümlerin bazıları seçkin okulların sıradanlaşması riskini taşımaktadır.  TEVDAK okullarının yerleri tarihlerine dayanmaktadır.  Örneğin dört güzide okulumuz İstanbul Lisesi, Galatasaray Lisesi, Kabataş Lisesi ve Vefa Lisesi yüz yıl önce şehir nüfusunun önemli bir kısmını barındıran Cağaloğlu, Galatasaray, Beşiktaş ve Vefa semtlerinde bulunmaktadır.  Fakat zaman içerisinde şehrin yayılması nedeniyle bu semtler geçmişteki ekonomik ağırlıklarını yitirmişlerdir.  Temelde bir ülkedeki okulların aşağı yukarı aynı seviyede olduğunu varsayan adrese dayalı bir yerleştirme sisteminin, ülkemizin seçkin okullarını birkaç yıl içinde sıradanlaştıracağı endişesini taşımaktayız.  İkinci bir öneri olan ortaokul notlarına göre yerleştirme ise, bu notların, TEOG sisteminin içindeki rolleri nedeniyle son yıllarda öğretmen ve müdürlerin tüm çabalarına rağmen şişirilmiş olmasından dolayı sağlıklı bir yöntem değildir. Kanımızca ülkemizdeki okul envanterinin küçük bir kısmını oluşturan seçkin okullara merkezi sınav ile yerleştirme yapılması, bu okulların ve ülkenin geleceği için en sağlıklı yöntem olacaktır."

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)