adscode
adscode

TEOG Sınavında İngilizce Bilmecesi

8.SINIF 1.DÖNEM İNGİLİZCE DERSİ ORTAK YAZILI SINAVI DEĞERLENDİRMESİ;

TEOG Sınavında İngilizce Bilmecesi
MEB

DEĞERLENDİRME: Bu soruda ilk 4 ünite hedef kelimelerinde yer almayan “damage” kelimesi kullanılmıştır.Sorunun doğru yanıtlanabilmesi için bu kelimenin anlamı bilinmesi gerekmektedir.
Kazanım: Unit 4- talking about past events and states in the past.

DEĞERLENDİRME: Soruda doğru yanıt olan d şıkkındaki “trendy” kelimesi ders ve çalışma kitabı ve de dinleme metinlerinde yer almamaktadır.Hedef kelimeler arasında yer almamaktadır.
Kazanım: Unit 1- describing personal qualities.

DEĞERLENDİRME: A şıkkındaki “absolutely right ” kalıbı ilk 4 ünitede hedef kelimelerde verilmemiştir.Bu kalıp 16.ünite kazanımları ile ilgili kalıplar arasında yer almaktadır.
Kazanım: Unit 4:Expressing surprise.  Unit 3: Expressin (in)ability in the past.



DEĞERLENDİRME: C şıkkında 3. Soruda olduğu gibi “absolutely” kelimesi kullanılmıştır.Soruda doğru yanıt olarak istenen “Why not?” kalıbı ise “responding to offers and suggestions” kazanımı kapsamında olsa da öğrenci kitabı ve çalışma kitabında yer almamaktadır. Bu kalıp sadece kılavuz kitabında kendine yer bulmuştur.Kitapta hiçbir örnekleme mevcut değildir.Ayrıca sorunun doğru yapılabilmesi için bilinmesi gereken “ I don’t have anything better to do” cümlesi öğrenci bilgi ve seviyesine göre uygun olmayan bir kalıptır.
Kazanım: Unit 3-responding to offers and suggestions

DEĞERLENDİRME: Kazanımlara ve kelime bilgisine göre iyi seçilmiş bir soru.
Kazanım: Unit 3-Responding to offers and suggestions

DEĞERLENDİRME: D şıkkında 3 ve 4. Sorularda kullanılan “absolutely” kelimesi kitapta yer almamasına rağmen yine kullanılmıştır.Bu kalıp 16.ünitede geçmektedir.B şıkkında yer alan “I disagree with you” kalıbı ise , önceki yıllarda öğretilmesine rağmen ,temelde 16.ünitede yer alan “expressing sympathy” kazanımına ait bir kalıptır.
Kazanım: İlk 4 ünitede yer almamaktadır.Unit 16- expressing sympathy(agreeing-disagreeing)

DEĞERLENDİRME: Diyalog sorusunda yer alan Cemre’nin cümlesindeki “social” kelimesi daha çok toplumsal anlamında kullanılır.(kaynak: oxford english dictionary).Bu kelimenin yerine kitapta yer alan “sociable” kelimesi kullanılmalıydı.
Kazanım:Unit 1: describing personal qualities

DEĞERLENDİRME: “Body Care” temasına göre hazırlanmış geçerli bir soru.
Kazanım: Unit 3- seeking and giving advice

DEĞERLENDİRME: Farklı kazanımları içinde barındıran güzel bir soru.
Kazanım:Unit 1-asking for and giving information about habits
       Unit 3- Structure: Present Simple        Unit 4-Question words

DEĞERLENDİRME:  Kelime seçimi ve soru özelliği bakımından güzel bir soru.,
Kazanım: Unit 4- expressing surprise

DEĞERLENDİRME: 7.sınıfta yer alan “asking for and telling directions” kazanımı ile doğrudan alakalı bir soru.Kitapta 4. Ünitede benzer soru kalıpları kullanılmasına rağmen ilk 4 ünite de kazanım olarak yer almamaktadır.Ayrıca “excuse me!” ifadesinden sonra yaygın olarak ünlem işareti ya da virgül kullanılır.
Kazanım: ilk 4 ünite kazanımları arasında yer almamaktadır.

DEĞERLENDİRME: Kazanımlarla tam olarak uyuşan güzel bir soru.
Kazanım: Unit 4-  expressing (in)ability in the past

DEĞERLENDİRME: Kazanımlarla alakalı güzel bir soru
Kazanım: Unit 3: seeking and giving information about body care
            If clause type-1

DEĞERLENDİRME: 1. Ünite “friendship” de yer alan örnek e-mail ile ilgili bir soru.E-mail’in sonlarına yazılabilecek kapanış cümlesi istenmiştir.
Kazanım: ilk 4 ünitede yer alan herhangi bir kazanımla ilgisi yoktur.
 

DEĞERLENDİRME:Paragrafta geçen “ scream-drown-towards-giant-above” gibi kelimeler kitaptaki ilk 4 ünitede geçmeyen,öğrenci ön öğrenmelerinde hedef kelime olarak kullanılmayacak ve de hazırbulunuşluk seviyelerine göre seviyelerinin üstü kelimelerdir.Ayrıca sorular farklı türlerde sorulması gerekirken (örn:ana fikir ,hikaye adı…) , 3 sorudan 2 tanesi “why” soru kalıbı kullanılarak olaylarla ilgili sebeb sorulmuştur.
Kazanım: Unit 4- talking about past events and states ,understanding simple narratives


DEĞERLENDİRME: Kazanımlarla birebir ilgili bir sorudur.Yalnız paragrafta ifade edilen “going to cinema” kalıbı 20.soruda “watching films” olarak verilmiş,yakın anlamla ilgili çıkarımda bulunulması istenmiştir.Bu iki kalıbın birbirini tam olarak karşılamayacağı açıktır  ve “watching films” kalıbı evde yapılan bir aktivite olarak düşünülmelidir.
Kazanım: Unit 1: describing physical qualities,giving information about likes and dislikes
             Present simple tense



GENEL DEĞERLENDİRME
1-8.Sınıflar TEOG İngilizce sınavı içerisinde kazanımlara doğrudan yer veren ve birebir ölçen sorular barındırmakla birlikte , öğrenci yaş düzeyine , ön bilgi ya da hazır bulunuşluk seviyesine göre ağır olarak hazırlanmış bir sınavdır.Sourların bir kısmı çok ayrıntı barındıran ve cevaplanması oldukça üstün beceri isteyen sorulardır.
2-Ülkemizdeki tüm okulların düzeylerinin ve şartlarının  farklılığı düşünüldüğünde,  göz önünde bulundurulması gereken bu nokta maalesef dikkate alınmamıştır..
3-Daha önce yapılan SBS soruları, MEB’in yayınladığı örnek sorular ve pilot bölgelerde uygulanan ortak merkezi sınav soruları incelendiğinde, bu sınavda çoklu zeka kuramı dikkate alınmamıştır.Bunun en önemli göstergesi sınavda görselliğe yer verilmemesi olmuştur.Bu da öğrencilerde olumsuz bir etki yaratmıştır. Öğretmenlerin kendi hazırladıkları yazılılarda dahi ,sınıftaki farklı zeka türlerine sahip öğrencilere göre soru hazırlaması bir gereklilikken, tüm ülkedeki öğrenciler düşünüldüğünde bu sınavın geçerliliğini sorgulamamıza yol açmıştır.
4-Sorularda öğrenci düzeyine göre ağır, bununla birrlikte kitapta ilk 4 ünitede yer almayan kelimelerin sorulması, öğrencilerin bu sorularda çok fazla hata yapmasına yol açmıştır.
5-TEOG merkezi yazılı sınavlarında bilindiği üzere 6 temel dersten soru sorulmuştur.Ancak İngilizcenin sınavda en son sırada yer alması , öğrencilerin motivasyonunu olumsuz olarak etkileyen bir başka etkendir.
6-Sorularda konu dağılımı gerektiği gibi yapılmamıştır.Örneğin, 2.ünite de işlediğimiz ve tema olarak ders çalışma alışkanlıklarını gösteren konudan hiç soru gelmemesi, üzerinde durulması gereken bir husustur.
7-Kazanımları daha net şekilde ölçebilecek soruların sorulmaması,kelime seçiminde öğrencilerin günlük hayatta daha çok kullanacakları ve bizlerin de kitapta konuları işlerken sürekli üzerinde durduğumuz kelimeler yerine daha pasif kelimelerin seçilmesi olumsuz bir etki yaratmıştır.Kaldı ki,  ünitelerdeki onlarca kelimenin hem öğrenilmesi hem de kullanılması bir hayli zor ve gereksiz bir eylemdir.
8-Sınavda yalın ve daha anlaşılabilir bir dil tercih etmek yerine, karışık ve anlaması zor ifadelerin kullanılması öğrencileri hataya zorlayan etkenlerden bir tanesidir. Sınavlar öğrencilerin bilgilerini ölçmesi gereken araçlar olması gerekirken, TEOG Ortak Sınavı öğrencilerin soruları cevaplayamaması üzerine kurulu bir düzen içerisinde sorular barındırmaktadır.
    Sonuç olarak; Ülkemizde dil öğretiminde yaşanan problemler gözönünde alındığında, bu sınavın öğrencilerin İngilizce dersine karşı olumsuz tutum sergilemelerine neden olacağı  açıkca görülmektedir.Dil öğretiminde öğrencilerde en çok görülen tutum, derse karşı önyargı ve yapamayacağım korkusudur.Biz İngilizce öğretmenleri olarak öğrencilerde olumlu tutum geliştirmek ve aynı zamanda sınavlara hazırlamak zorundayız.Bu yüzden sınavlarda yukarıda bahsi geçen problemlerin yaşanması bizim bu amacımızı sekteye uğratacak bir etkendir.İngilizce öğretminde kazandırmaya çalıştığımız iletişimsel dil becerilerini,kendini en kolay ve en anlaşılır bir şekilde ifade etmek olarak açıklayabiliriz.Ancak TEOG İngilizce sınavı bu amacın tamamen dışında kalmıştır ve geçerliliği sorgulanır bir hale gelmiştir.

                            Hasan YURDUSEVEN
                               İngilizce Öğretmeni
                            (Ağrı-Tutak Yatılı Bölge Ortaokulu)

      www.egitimajansi.com                                 





Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)