adscode
adscode

TEOG Sonrası Skandal İddia

TEOG sonrası nakil şartına direnen velilerin, baskıyla ikna edilmeye çalışıldıkları iddia edildi...

TEOG Sonrası Skandal İddia
Sınavlar
Bu kargaşanın mağdurlarından biri de CHP Balıkesir Milletvekili Namuk Havutça oldu. Özel okulda 9’uncu sınıfa geçen çocuğunun kaydını yenileyemeyen Havutça, “Velinin iradesine, öğrencinin tercihine doğrudan müdahale ediliyor” iddiasında bulundu.  Çankaya Milli Eğitim Müdürlüğü’nün 9 Temmuz’da okullara, “Başarılı öğrencilerin imam hatip liselerine kayıtları konusunda azami çaba gösterin” yazısı gönderdiğini söyleyen Havutça, şu iddialarda bulundu:

‘AMAÇLARI İKNA’
“Milli Eğitim diyor ki, ‘Çocuğun önce TEOG’a göre tercihlerini yaptırmak zorundasınız, yapmasanız bile sistem otomatik olarak ikametgâhın bulunduğu meslek lisesi veya imam hatip lisesine kaydını yapacak. Bu 22 Ağustos’ta belli olacak ve çocuğunuzun naklini alıp özel okula müracaat edeceksiniz.’ Bu çok büyük skandal. Veli ve öğrencilerin mutlaka imam-hatibe, meslek lisesine uğramasını istiyorlar. Belki orada ikna etmeye çalışacaklar, özel okula göndermekten vazgeçirmeyi deneyecekler. Ayrıca özel okul için de bir mağduriyet. Çocuğumun okulunda 600 öğrenci 9’uncu sınıfa gidecek. Okul ne kadar kayıt olacağını öngöremiyor, ön kayıt yapamıyor. Bunu bilmeyen çok sayıda veli var, tatilde olan var, yurtdışında olan var. Büyük bir kaosa neden olacak. Uygulamanın kaldırılması için Bakan’a da başvuracağım.”

‘E-OKUL AÇILSAYDI’
Türkiye Özel Okullar Birliği Derneği Eş Başkanı Cem Gülan ise, liselerde bu kargaşanın yaşanmaması için ilk ve ortaokullarda uygulanan sistemin uygulanması gerektiğini söyledi. Gülan, “Resmi liselere yerleşen öğrenciler özel okula gitmek istiyorsa 25 Ağustos’tan sonra nakil yaptırması gerekecek. İlk ve ortaokullarda da Bakanlık öğrencileri otomatik olarak devlet okullarına kaydediyor ama biz e-okul üzerinden öğrencinin kaydını özel okula alabiliyoruz. Liseler için de e-Okul bize açılsaydı, dilekçe verenin kaydını alabilirdik” dedi.

Müsteşar: Kimse zorla yerleştirilmeyecek
Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşarı Yusuf Tekin, TEOG eleştirileri için, “Hiçbir öğrencimiz istemediği okula yerleştirilmeyecek.” dedi. Tekin, “İlçesinde istediği okul yoksa uzak bir ilçedeki istediği okul türüne göndereceğiz. TEOG yerleştirmeleri sonrasında isteyen, kendi okulunun lisesine yazılı başvuruda bulunacak. E-okul üzerinden kaydını yapacak. İlk başta planladığımız ‘özel okula gitmek istiyorum’ şıkkı olsaydı, bu sorun olmazdı. Ama buna da itiraz edildi.”
Hürriyet

 

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :


Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)