adscode
adscode

TEOG'da 1 Soru İptal Edildi

8. sınıflar için düzenlenen merkezi ortak yazılı sınavlardan Fen ve Teknoloji testindeki bir soru iptal edildi.

TEOG'da 1 Soru İptal Edildi
Sınavlar

Ankara 13.İdare Mahkemesi, bir velinin şikayeti üzerine,  Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş Sınavında (TEOG) bir soruyu iptal etti. TEOG’un birinci dönem yapılan sınavlarında Fen ve Teknoloji testinde A kitapçığında 9.soru olarak yer alan soruda, Nehirde yaşayan bir balık türü ile ilgili araştırmada, aynı türün bireyleri arasında farklılıklar olduğu, ortama uyum sağlayamayanların zaman içerisinde yok olduğunun tespit edildiği ifade edilerek bu bilgiere göre verilen şıklardan hangisine ulaşılamayacağı soruldu.

A şıkkında türün evrim geçirmekte olduğu, B şıkkkında türün yok olma tehlikesi adı altında olduğu , C şıkkında da türdeki bazı bireylerin ortama daha iyi uyum sağladığı belirtildi. D şıkkında ise türün bireyleri arasındaki kalıtsal farklılığın eşeyli üremeye bağlı olabileceği yanıtları yer aldı. Mahkeme bilirkişi görevlendirdi.

Bilirkişi raporunda  A ve C şıkkına ulaşılabileceğini, B şıkkına ise ulaşılamayacağı belirtildi. Ancak D şıkkının ise sorunlu olduğuna dikkat çekildi. Gerekçede ise kalıtsal farklılıkların sebebinin eşeyli üreme olmadığı ifade edildi.

Raporda, eşeyli üremenin yalnızca mutasyonla ortaya çıkmış olan kalıtsal farklılıkların nesilden nesile aktarıldığını ve harmanlandığını belirttiğine dikkat çekildi.

Mahkeme ise bilirkişi raporundan yola çıkarak hukuka aykırı olan dava konusu Fen Bilimleri testi A kitapçığındaki 9.sorunun yürütmesinin durdurulmasına karar verdi.  

 


 

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    1 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (1)