adscode
adscode

TEOG'da Çok Tartışılan Matematik Sorusu

TEOG sınavında hatalı odluğu iddia edilen ve itirazları peş peşe gelen sorulardan biri de matematik testinin yansıma ve öteleme sorusuydu.

TEOG'da Çok Tartışılan Matematik Sorusu
Sınavlar
TÜM ŞİKAYETLER İÇİN TIKLAYIN!

24 Aralik 2014-12-24
 
Konu : TEOG-2014 Matematik Sinavı – Soru iptali hakkında
 
Matematik bilimi insanoğlunun kendisini, doğayı ve kainatı anlamasında ve tanımlaması sürecinde ortaya çıkan bir bilimdir. Aslında farkına varmadan veya kanıksamış olarak günlük hayatın içinde her an kullandığımız bir bilim.
 
Örneğin, yolda yürürken basmamak için ani bir duruşla fark ettiğiniz büyük bir su birikintisinin düşünün. Bu su birikintisinde kendinizi görür ve bunun bir yansıma olduğunu hemen bilirsiniz. İşte tam o anda matematiğin içindesiniz. Çok basit anlatışla, sanki bir ikizinizle ayak tabanlarınız birbirine dokunurcasına bir duruştur bu. Yani ayak tabanınızın altından bir doğru parçası çizseniz ve bunu bir x koordinat çizgisi olduğunu düşünseniz, artık bu konuya bir bilim insanı gibi bakmaya başladınız demektir. Ve hemen keşfedeceğiniz diğer nokta ise, örneğin omuzunuzun yerden yüksekliği ne ise diyelim ki ‘a’ olsun, yansımadaki omuz yüksekliği diyelim ki ‘b’ de aynı yüksekliktedir. Yani a=b dir.  Omuz yüksekliği her iki durumda da yani gerçek nokta ‘a’ veya yansımadaki nokta ‘b’ , her ikiside x çizgisinden ölçümle değer olarak birbirine eşittir. Yani a=b dir.
 
26 Kasım 2014’te yapılan TEOG Matemetik sınavında da yansıma ve öteleme ile ilgili bir soru vardı. Bu sorunun cevap seçeneğinde, 4 değişik geometrik şekilin, x koordinat çizgisi gibi yatay bir çizgenin üst ve alt kısmında kalmak üzere üstteki şeklin yansıması ve daha sonra bu şeklin ötelenmesi durumunda hangi seçeneğin doğru olduğu soruldu. Bu şekiller ‘üçgen, L harfi, T harfi ve H harfi’ idi.
 
‘A’ soru kitapçığında sorulan 3. sorunun  ‘ T, L ve üçgen’ figürlerinin yansıma ve ötelemelerinin doğru olmadığını anlamak oldukça kolaydı. Ya yansıması yanlıştı örneğin ‘b’ seçeneğindeki üçgen gibi veya ‘c ve d’ seçeneğindeki ‘T ve L’ şekillerinin de ötelemesi yanlıştı. Geriye bir tek ‘a’ seçeneğindeki ‘H’ harfi şekli doğru cevap olarak kalıyordu sanki.
 
Üçüncü sorunun ‘a’ şıkkındaki ‘H’ şeklinin yansıması ve ötelemesi ilk bakışta doğru diyenlerin sayısının çok ama çok yüksek olduğunu tahmin etmek hiç de zor değil. Elbette cevap ‘a’ şıkkıydı! Ancak işte tam da bu anda, ‘H’ harfine daha yakın yani matematiğin olmazsa olmaz ölçme yöntemini düşünerek yaklaşmak doğru olmaz mı? Hani yağmur birikintisindeki durum gibi.
 
Bu ölçümü yaptığızda sizi çok şaşırtacak bir durumla karşı karşıya geleceksiniz. Bu da ‘H’ şeklinin ölçüldüğü zaman üstte kalan bacakları ile ve altta ki bacaklarının yüksekliklerinin birbirine eşit olmadığıdır. Bu da yansıma da ki ‘H’ şeklinin daha dikkatli incelenmesi gerektiğini gösterir. Bakalım acaba bu yansıma doğru mudur?
 
Bu sorunun cevabı, ‘a’ seçeneğindeki ‘H’ şeklinin yansımasının da yanlış olduğudur. Diğer seçenekler de yanlış cevap olduğu için, Teog sınavındaki bu yansıma öteleme sorusunun doğru cevabı seçeneklerden hiçbirisi değildir.
 
Kanaatimizce, bu soru baskıya hazırlanırken, ‘H’ şeklinin yansıtılma ve ötelenmesi yöntemiyle değil, çoğumuzun bilgisayarlarımızda kullandığı ‘kopyalama ve yapıştırma’ sistemi kullanılarak bu hata oluşmuştur.
 
Bu maddi bir hatadır. Doğru cevabı bulunmayan bu sorunun iptal edilmesi gerekliliğini dile getirirken, günlük hayatımızında kanıksadığımız ve kısaca Matematik diye tanımladığımızın aslında Matematik bilimi olduğudur.
 
TEOG-2014 sınavındaki bu maddi hatadan dolayı bu sorunun iptali konusunda gereğinin yapılmasını istirham ederiz.
 




Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    10 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (10)